LiteraBlog Bestsellerul „Femeia de la fereastră”, apărut la Editura Litera, într-o ecranizare de excepție marca Netflix. VIDEO

Bestsellerul „Femeia de la fereastră”, apărut la Editura Litera, într-o ecranizare de excepție marca Netflix. VIDEO

Femeia de la fereastră, bestsellerul lui A.J. Finn publicat în peste 40 de țări, între care și în limba română, la Editura Litera, beneficiază de o ecranizare de excepție marca Netflix.

Cu Amy Adams, Gary Oldman, Anthony Mackie, Julianne Moore în roluri principale, filmul regizat de Joe Wright spune povestea Annei Fox, o femeie ce suferă de agorafobie și care nu și-a mai părăsit locuința de zece luni. În tot acest timp, ea bântuie ca o fantomă prin camerele vechii sale locuințe din New York, pierdută în amintiri, prea înspăimântată ca să-și părăsească siguranța propriului cămin. Singura punte de legătură a Annei cu lumea reală este fereastra camerei sale, unde stă zi de zi, urmărindu-și vecinii.

Când familia Russell se mută peste drum, Anna este imediat atrasă de aceasta. O familie perfectă cu trei membri, un ecou al vieții pe care și ea a dus-o cândva. Dar într-o seară, un țipăt teribil rupe tăcerea, iar Anna este martora a ceva ce nimeni nu trebuia să vadă. Acum trebuie să facă tot ce poate pentru a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în realitate. Dar chiar dacă îl va afla, o va crede cineva? Și poate să aibă încredere în ea însăși?

Autorul, copleșit de succesul cărții sale

A.J.Finn, pe numele real Daniel Mallory, a scris acest roman de debut fără să se aștepte să devină un asemenea succes. În 2017, a decis să își trimită manuscrisul la mai multe edituri, după care a plecat alături de un prieten într-o scurtă vacanță în Palm Springs.

„Plecam cu cineva în vacanță, iar el venea cu un alt zbor. Mi-a scris să mă întrebe cum este zborul meu, iar eu i-am răspuns că mi-a schimbat viața”, a povestit Daniel Mallory într-un interviu pentru The Guardian, explicând că deja începuse să primească vești bune despre manuscrisul său încă de când era în aeroport.

Câteva zile mai târziu, când a revenit din vacanță, a aflat că marile edituri dădeau o bătălie pentru a obține drepturile cărții, iar drepturile pentru ecranizarea romanului fuseseră deja achiziționate.

„Se spune adesea că scriitorii buni împrumută, în timp ce scriitorii foarte buni fură [meseria]. Dacă nu aș fi citit cărțile lui Gillian Flynn (n.r – cunoscută în special datorită cărții-fenomen Fata dispărută) sau pe cea a lui Kate Atkinson (n.r – autoarea romanului Fata din tren), nu aș fi putut scrie această carte”, a mai mărturisit el în același interviu.

Credit foto: YouTube/Netflix

Cartea, inspirată de un film regizat de Alfred Hitchcock

Într-un alt interviu, scriitorul a povestit cum ideea cărții i-a venit într-o zi când se uita la filmul Rear Window de  Alfred Hitchcock, când a început să se uite pe fereastră și să observe ce făcea vecina sa care locuia în blocul de peste drum.

„În conformitate cu frumoasa tradiție din Manhattan, am privit-o câteva minute. Stătea într-un fotoliu, și-a îndreptat mâna spre telecomandă, în timp ce pe ecranul din spatele meu, Thelma Ritter îl mustrează pe Jimmy Stewart că se uită pe geam direct în apartamentul lui Raymond Burr. În acel moment, m-am gândit cât de amuzant este că, în 1954, Jimmy Stewart își spiona vecinii, ceea ce fac și eu 60 de ani mai târziu. Și uite-așa mi-a venit ideea acestui roman”, a mai povestit el.

În ecranizarea Netflix, personajul Annei Fox este interpretat de Amy Adams, actriță americană celebră atât pentru rolurile sale în comedii, cât și în filme de dramă, câștigătoare a două Globuri de Aur, nominalizată de șase ori la Premiile Oscar și de șapte ori la Primiile Academiei Britanice de Film.

„Anna Fox a fost cândva un pshiholog pentru copii foarte respectat, însă s-a retras din viața profesională și chiar din lume, din cauza unei traume. Nu aflăm despre ce e vorba decât după ce citim două treimi din roman. Ea încearcă să își ocupe timpul pe cât de bine poate. Începe să învețe limba franceză, oferă consiliere altor persoane cu agorafobie pe diverse forumuri online și se uită la filme vechi”, a spus scriitorul despre personajul principal din cartea sa.

Ce spun criticii despre Femeia de la fereastră de A.J.Finn

„Uluitoare. Senzațională. Extraordinară.” (Gillian Flynn)

„Tensiune la cote maxime. Suspans hitchcockian într-o ambianță de secol XXI.” (Val McDermid)

„Una dintre acele cărți rare pe care nu le poți lăsa din mână.” (Stephen King)

„Uimitoare. Fascinantă. Pur și simplu fantastică!” (Tess Gerritsen)

Credit foto: Cristina Venedict

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.