LiteraBlog Etapa a doua a concursului „Primul roman” se apropie de final! Când vom afla cine sunt cei 3 câștigători

Etapa a doua a concursului „Primul roman” se apropie de final! Când vom afla cine sunt cei 3 câștigători

Luni, 23 august 2021, se încheie a doua etapă a concursului de debut literar „Primul roman”, cea a jurizării. Timp de o lună, cei patru membri ai juriului – Doina Ruști, Cristina Bogdan, Radu Aldulescu și Mihai Ene – au citit și dezbătut cele 70 de manuscrise intrate în runda finală, iar miercuri, 25 august 2021, vom afla de la ei cine sunt cei trei câștigători, ale căror romane vor fi publicate în colecția „Biblioteca de proză contemporană”.

În plus, marele câștigător va primi și un premiu în valoare de 10.000 de lei, acordat de Idea::Bank România, partener oficial al concursului „Primul Roman”. Totodată, câștigătorul locului doi va primi un voucher în valoare de 1.000 lei, în baza căruia își poate achiziționa cărți pe Litera.ro, iar câștigătorul locului trei va primi un voucher în valoare de 500 lei.

Citește și: Interviu cu Mihaela Savu, Director de Comunicare și Relații Publice în cadrul Idea::Bank România: „Îmi plac biografiile, ne învață că fiecare om vine cu flacăra, rolul și miracolul lui”

Membrii juriului vor acorda premiile în funcție de: creativitate, originalitate, claritate și corectitudine în exprimare prin acordarea de puncte de la 1 la 10. În total vor fi desemnați trei câștigători, câte unul pentru locul I, II și III. Clasamentul va fi stabilit în funcție de punctajul obținut de fiecare lucrare.

Am ajuns la lista scurtă; o listă scurtă, dar din care este foarte greu de ales”, a transmis scriitoarea Doina Ruști, președintele juriului „Primul roman”, într-un scurt mesaj video.

Criterii de eligibilitate

Conform Regulamentului Oficial, au fost validate înscrierile scriitorilor cu vârsta de peste 18 ani aflați la debut și care n-au publicat anterior nicio operă epică unitară mai lungă de 25.000 de cuvinte, ale căror manuscrise au între 70.000 și 120.000 de cuvinte, scrise cu Arial 12, spațiere 1,5 și care au atașat Fișa de participare cu toate informațiile solicitate. Mai multe detalii aici!

Despre juriu:

Președintele juriului: Doina Ruști

Doina Ruști a scris trilogia fanariotă, compusă din Homeric (2019), Mâța Vinerii (2017) și Manuscrisul fanariot (2015), dar și alte romane de succes, cu miză socială puternică: Fantoma din moară (2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006), Omulețul roșu (2004) ș.a. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020).

Traduse în peste 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze laudative. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (2008) și Premiul Ion Creangă, al Academiei Române (2009).

Doina Ruști coordonează colecția „Biblioteca de Proză Contemporană”, apărută la Editura Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

Citește și: Invitație pentru scriitori: înscriere la concursul de debut literar „Primul roman”

Scriitoarea Doina Ruști, președintele juriului

Radu Aldulescu

Radu Aldulescu (n. 1954), scriitor de primă mărime, autorul unor romane de referință, între care Amantul Colivăresei (1995), Îngerul încălecat (1996), Cronicile genocidului (2012), a primit numeroase premii, printre care Premiul „Ion Creangă“ al Academiei, 2017, și Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția, 1999, pentru filmul Terminus Paradis, realizat după romanul Amantul Colivăresei.

Radu Aldulescu

Cristina Bogdan

Este conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și scriitoare. Specialistă în istoria mentalităților și antropologie culturală, Cristina a publicat numeroase studii și cărți de profil, printre care Moartea și lumea românească premodernă: discursuri întretăiate (2016), nominalizată la Premiile „Observator cultural” pentru cea mai bună carte de eseuri a anului.

Cristina Bogdan

Mihai Ene

Este lector universitar la Facultatea de Litere a Universității din Craiova și scriitor (poezie, proză, eseistică și critică literară). Cărți: Trei viziuni ale orașului (pentru un film alb-negru), versuri (2004), Vălurile Salomeei. Literatura română și decadentismul european (studiu, 2011); Jocurile Thaliei. Ipostaze ale actului teatral (studiu, 2018). Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Partener oficial al concursului de debut literar „Primul roman”: Idea::Bank România

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.