LiteraBlog O carte pe zi: „ Economie utilă pentru vremuri dificile. Soluții mai bune pentru cele mai mari probleme”

O carte pe zi: „ Economie utilă pentru vremuri dificile. Soluții mai bune pentru cele mai mari probleme”

Economie utilă pentru vremuri dificile. Soluții mai bune pentru cele mai mari probleme de Abhijit Banerjee și Esther Duflo este recomandarea zilei de vineri, 6 august 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

De ce migrația nu urmărește legea cererii și a ofertei?

De ce liberalizarea comerțului are adesea ca efect creșterea șomajului și scăderea salariilor?

Poate cineva să explice de ce și când are loc creșterea economică?

În această carte revoluționară, economiștii premiați Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo ne arată cum economia, când este practicată corect, ne poate ajuta să rezolvăm cele mai spinoase probleme sociale și politice ale zilei. De la imigrație la inegalitate, de la creșterea lentă la accelerarea schimbărilor climatice, avem resursele să abordăm provocările cu care ne confruntăm, dar suntem adesea orbiți de ideologie.

Originală, provocatoare și imperios necesară, Economie utilă pentru vremuri dificile oferă noul tip de gândire de care avem nevoie. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră în economie – și pe ani de explorare a celor mai eficiente soluții pentru reducerea sărăciei extreme –, construiește un caz convingător în favoarea intervenționismului inteligent și a unei societăți clădite pe compasiune și respect. Un antidot atât de necesar la un discurs polarizat, această carte ne ajută să apreciem și să înțelegem lumea în echilibru precar în care trăim.

Ce spun criticii despre Economie utilă pentru vremuri dificile. Soluții mai bune pentru cele mai mari probleme

„Nu toți economiștii poartă cravată și gândesc ca bancherii. În minunata lor carte, Banerjee și Duflo abordează zone impresionante ale cercetării, punând sub semnul întrebării punctele de vedere convenționale despre probleme care merg de la comerț la taxarea veniturilor de top și mobilitate și își oferă viziunea plină de forță despre cum putem lucra cu acestea. O lectură obligatorie.“ (Thomas Piketty)

„O realizare magnifică și cartea perfectă pentru timpurile noastre. Banerjee și Duflo aruncă lumină asupra celor mai presante probleme ale zilei, incluzând migrația, comerțul, schimbările climatice și inegalitatea. (Cass R. Sunstein)

„Banerjee și Duflo sunt maeștrii acestui domeniu. Cartea lor este cât se poate de antrenantă.“ (Robert Solow, câștigător al Premiului Nobel)

Despre Abhijit Banerjee și Esther Duflo

ABHIJIT V. BANERJEE este profesor internațional de economie al Fundației Ford la MIT și autor al Poor Economics. A primit multe onoruri și premii și a fost numit unul dintre primii 100 de gânditori globali de către revista Foreign Policy, făcând parte din grupul secretarului general al ONU pentru Agenda de Dezvoltare Post-2015.

ESTHER DUFLO este profesor de economie a dezvoltării și a reducerii sărăciei, Catedra Abdul Latif Jameel la MIT și autor al Poor Economics. Duflo a făcut parte din Consiliul de Dezvoltare Globală al președintelui Obama și a primit numeroase onoruri academice și premii, inclusiv Medalia John Bates Clark și o bursă MacArthur „Genius Grant“.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.