Dezbatere de Ziua Cărții pentru Copii: Cum îi sprijinim pe copii să citească
Relația copiilor cu cititul, cu opțiunile pe care le oferă expunerea constantă la informație, la exercițiu imaginativ, la diversitate lexicală, la punerea emoțiilor în cuvinte e o preocupare importantă pentru părinți.
De aceea ne-am gândit ca astăzi, de Ziua Cărții pentru Copii, să vă propunem o discuție despre cum îi putem sprijini pe copii nu numai să citească, ci și să vorbească despre lecturile lor și să fie curioși în legătură cu tot ce presupune textul scris. Invitatele Ioanei Bâldea Constantinescu sunt Sandra O’Connor, psiholog și autoare, și Bianca Mereuță, creatoare comunității „Ce le citim copiilor”.
Vă invităm să urmăriți o discuție sinceră și bine conectată la realitate despre cărți și tehnologie, despre educație, despre diversitate, despre tipuri de cărți adecvate fiecărei vârste, despre cum integrăm jocul, conectarea și plăcerea în experiența comună de lectură.
Editura Litera îndeamnă cititorii mai mici și mai mari să redescopere lumea filtrată prin intermediul relației cu lectura.. Cu ocazia Zilei Cărții pentru Copii, în perioada 31 martie – 2 aprilie, pe Litera.ro toate cărțile pentru copii sunt disponibile cu reduceri de până la -80%. În plus, orice comandă de peste 149 lei va fi completată de un cadou garantat – un pachet cu primele 4 volume din colecția „Prima mea bibliotecă” și transport gratuit inclus.
Pachetul conține cărți-reper care le construiesc copiilor o experiență unică, plină de călătorii și aventuri imaginare:
Călătoriile lui Gulliver, de Jonathan Swift
Corabia pe care Lemuel Gulliver se îmbarcă în calitate de medic naufragiază, iar acesta este purtat de valuri pe un țărm necunoscut, unde își pierde cunoștința. Când își revine, se trezește legat și înconjurat de omuleți ce măsoară doar câțiva centimetri… Iată doar una dintre miraculoasele aventuri ale protagonistului cărții Călătoriile lui Gulliver (1726) de Jonathan Swift, considerat unul dintre cei mai plini de umor autori clasici ai literaturii universale.
Robinson Crusoe, de Daniel Defoe
Nu doar că este considerat primul roman scris în limba engleză, dar Robinson Crusoe reprezintă una dintre cele mai captivante aventuri cu naufragii din toate timpurile. Robinson Crusoe dezvăluie povestea unui naufragiu care îl aruncă pe unicul supraviețuitor pe o insulă pustie, departe de orice urmă de civilizație. Robinson trebuie să își folosească la maximum ingeniozitatea și curajul pentru a rămâne în viață.
Aventurile lui Tom Sawyer, de Mark Twain
Roman scris de Mark Twai, apărut în anul 1876, prezintă o lectură plăcută atât pentru copii, cât și pentru adulți. Autorul prezintă cu simpatie, înțelegere și umor, aventurile personajului său principal, o povestire care îl face pe cititor să-și reamintească de zilele fericite și fără griji ale copilăriei sale.
Cei trei muschetari, de Alexandre Dumas
Toți pentru unul și unul pentru toți! Acesta era sloganul pe care îl strigau în cor D’Artagnan și cei trei muschetari la începutul fiecărei lupte. Și, în calitate de soldați ai gărzii regale din Paris, trebuiau să își unească forțele de foarte multe ori. Cei trei muschetari a lui Alexandre Dumas este una dintre cele mai răsunătoare aventuri scrise vreodată. Bazată pe personaje și locuri reale, opera aceasta a servit drept sursă de inspirație pentru numeroase adaptări.