LiteraBlog O carte pe zi: „Cvartetul anotimpurilor” de Ali Smith

O carte pe zi: „Cvartetul anotimpurilor” de Ali Smith

Cvartetul anotimpurilor de Ali Smith este recomandarea zilei de miercuri, 15 septembrie 2021, în cadrul rubricii „O carte pe zi”, un proiect Litera în parteneriat cu Digi24.

Toamna. Anotimpul ceţurilor şi al rodniciei. Doi vechi prie teni – Daniel, un centenar, şi Elisabeth, născută în 1984 – privesc atât în viitor, cât şi în trecut, în vreme ce Marea Britanie este divizată de o vară istorică, de evenimente care se întâmplă o dată într-o generaţie. Iubiri se nasc, iubiri se sting. Speranţa îşi dă mâna cu lipsa de speranţă. Anotimpurile se succed, ca întotdeauna. Meditaţie luminoasă asupra semnificaţiei abundenţei şi a recoltei, Toamna este primul roman din Cvartetul anotimpurilor al lui Ali Smith, o carte ce aruncă o privire atentă asupra vremurilor noastre, o poveste de neuitat despre înaintarea în vârstă, timp şi iubire.

Citește și: Bedros Horasangian: „Primăvara lui Ali Smith”

Iarnă. Dezolare. Vântul tăios, pământul bocnă, apa înghețată. Când patru oameni se adună de Crăciun într-o casă cu cincisprezece dormitoare din Cornwall, oare va fi loc pentru toată lumea? Oare vechile conflicte de familie pot fi mai bine înțelese de un personaj străin, ales la întâmplare? Prin gerul iernii răzbate căldura îndelung refuzată. Al doilea roman din Cvartetul anotimpurilor al lui Ali Smith oferă o perspectivă reparatoare asupra unei epoci post-adevăr, într-o poveste care își are rădăcinile într-un moment de răscruce atât pentru istorie, cât și pentru memoria și relațiile personajelor. O poveste în care adevărul subiectiv năzuiește stângaci spre conciliere, iar cheia nu poate fi găsită decât printr-o subtilă triangulație ale cărei repere sunt iubirea, libertatea și responsabilitatea.

Citește și: Alina Purcaru despre Deborah Levy: „Labirinturi în soare”

Ce îi unește pe Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, ce leagă Brexitul, prezentul, trecutul, nordul, sudul, estul, vestul, pe un bărbat care plânge după vremurile apuse, pe o femeie prinsă în capcana vremurilor moderne? Primăvara. Marea verigă de legătură. Cu un ochi la desfășurarea poveștii și cu digresiuni și aluzii la Pericle, una dintre cele mai exuberante opere ale lui Shakespeare, Ali Smith spune povestea imposibilă a unor vremuri imposibile. Într-o perioadă a zidurilor și a izolării, Smith deschide ușa. Vremurile în care trăim schimbă natura. Vor schimba ele natura poveștii? Speranța izvorăște veșnic.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.