LiteraBlog Citește un fragment din volumul „Cum să-ți transformi viața” de Nicole LePera

Citește un fragment din volumul „Cum să-ți transformi viața” de Nicole LePera

Volumul Cum să-ți transformi viața. Descoperă-ți tiparele de comportament. Vindecă-te singur și fii propriul tău stăpân de Nicole LePera a apărut la Editura Litera în colecția „Introspectiv” și ne oferă o abordare revoluționară a vindecării, care valorifică puterea sinelui de a produce o transformare de durată a întregii noastre ființe.

În calitate de psiholog și psihoterapeut, Nicole LePera s-a simțit adeseori frustrată de limitele metodelor tradiționale. Dorindu-și mai multe pentru pacienții ei și pentru ea însăși, a creat treptat o filosofie ce înglobează aspectele mentale, fizice și spirituale ale stării de bine personale și care îl echipează pe fiecare dintre noi cu instrumentele interdisciplinare necesare pentru a se vindeca singur. După ce a constatat prin proprie experiență că metoda sa poate da rezultate extraordinare, a simțit nevoia să împărtășească tot ceea ce trăise și învățase și celorlalți – și astfel au luat naștere site-ul theholisticpsychologist.com și The SelfHealers Circle.

Acum, Nicole LePera e gata să împartă ideile psihologiei holistice cu întreaga lume. Cum să-ți transformi viața este un manifest al autovindecării și un ghid esențial despre cum poți să trăiești o viață autentică, plină de energie și de bucurii.

Inspirându-se din cele mai recente cercetări ale științei și din diferite modalități de vindecare, LePera ne ajută să înțelegem cum ne condiționează viața experiențele nefericite și traumele din copilărie, producând disfuncții și dereglări în organism și ținându-ne blocați în tipare de codependență și imaturitate emoțională. Dacă nu sunt vindecate, aceste comportamente de autosabotare pot deveni rapid ciclice și pot produce diferite boli și un sentiment de neîmplinire și nefericire. Autoarea vine așadar în sprijinul cititorilor, furnizându-le sprijin emoțional și un set cuprinzător, dar accesibil de instrumente cu ajutorul cărora se pot elibera de comportamentele distructive și pot să-și revendice și să-și recreeze viața. Paradigma revoluționară pe care o propune este o celebrare a puterii ființei noastre integrate – minte, corp și suflet – de a depăși prin propriile resurse orice traumă și de a-și împlini întregul potențial.

Citește un fragment în traducere din limba engleză de Carmen Neacșu

Scenariul următor s-ar putea să-ți sune cunoscut: hotărăști că azi e ziua în care îți vei schimba viața. O să începi să te duci la sală, o să mănânci mai puține alimente procesate, o să iei o pauză de la rețelele de socializare, o să rupi orice legătură cu un fost sau o fostă etc. Ești ferm hotărât ca, de această dată schimbările să dureze. Ulterior – poate după câteva ore, câteva zile sau chiar câteva săptămâni – se activează împotrivirea mentală. Începi să nu te mai simți în stare să eviți băuturile dulci carbogazoase. Nu găsești suficientă energie să mergi la sală și nu te poți abține să nu-i trimiți fostului sau fostei un mesaj, să vezi ce mai face. Mintea începe să te bombardeze cu tot felul de scuze convingătoare, de genul: „Meriți și tu o pauză“, ca să te țină captiv în stilul de viață familiar. Corpul i se alătură, dându-ți o senzație de epuizare sau de greutate în tot organismul. Mesajul copleșitor devine: „Nu poți“.

În decursul celor zece ani în care am activat ca psiholog clinician și cercetă­tor, „blocat“ a fost cuvântul cel mai folosit de clienții mei atunci când încercau să descrie cum se simțeau. Toți veneau la psihoterapeut pentru că voiau să se schimbe. Unii voiau să-și formeze obiceiuri noi, să deprindă comportamente noi sau să ajungă cumva să se placă pe ei înșiși. Alții voiau să schimbe lucruri din afara lor, de pildă să învețe să relaționeze altfel, să modifice o dinamică di­ficilă cu o figură parentală, cu un partener de viață sau cu un coleg. Mulți voiau (și aveau nevoie) să facă atât schimbări interioare, cât și exterioare. Am tratat oameni bogați și oameni care trăiau în sărăcie; indivizi extrem de activi profesi­onal, plini de energie; și persoane care au fost încarcerate și excluse de societatea tradițională. Absolut toți aveau în comun faptul că se simțeau „blocați“ – îm­potmoliți în obiceiuri proaste, în comportamente nocive, în tipare previzibile și problematice –, iar asta îi făcea să se simtă singuri, izolați și fără speranță. Aproape toți își făceau griji de cum recepționau ceilalți acest „blocaj“ și erau deseori obsedați de felul în care îi percepeau oamenii din viața lor. Majorita­tea împărtășeau convingerea adânc înrădăcinată că incapacitatea lor constantă de a se schimba era dovada faptului că exista în ei un viciu mai profund, intrin­sec, sau că „nu meritau“ – o expresie pe care am auzit-o frecvent.

Deseori, clienții ceva mai conștienți de ei înșiși puteau identifica singuri comportamentele problematice și puteau chiar vizualiza limpede calea către schimbare. Dar puțini erau capabili să facă primul pas de la a ști la a acționa. Cei care vedeau o cale de ieșire se simțeau rușinați când recădeau din reflex în vechile tipare de comportament nedorit. Le era rușine că știu cum ar trebui să procedeze și totuși nu reușesc, acesta fiind și motivul pentru care ajungeau în cabinetul meu.

Chiar și ajutorul și sprijinul meu erau adesea limitate. Cincizeci de minute de terapie pe săptămână nu păreau suficiente pentru a produce o schimbare semnificativă în cazul majorității clienților mei. Unii deveneau atât de frustrați de reluarea ciclului, încât încetau cu totul să mai facă psihoterapie. Deși mulți alții aveau de câștigat de pe urma interacțiunii cu mine, procesul de amelio­rare decurgea dureros de încet. O ședință putea să pară foarte eficientă, după care clientul se întorcea într-o săptămână cu același set previzibil de probleme. Mulți dădeau dovadă de o pătrundere psihologică incredibilă în timpul întâl­nirilor noastre, descifrând toate tiparele care îi făceau să bată pasul pe loc, după care, în viața reală, în afara cabinetului, nu reușeau să reziste forței de gravitație a vechilor deprinderi. Puteau să privească în urmă și să vadă problemele, însă nu-și dezvoltaseră capacitatea de a aplica acest discernământ în timp real, în prezent. Am remarcat tipare similare la oameni care trecuseră prin experiențe profund transformatoare – care urmaseră cursuri intensive de meditație sau par­ticipaseră la ceremonii psihedelice în care se folosea ayahuasca – și apoi, după un timp, reveneau la vechile comportamente care îi făcuseră inițial să caute răspunsuri. Din cauza incapacității de a merge mai departe după ce trecuseră printr-o experiență aparent regeneratoare, mulți dintre clienții mei intrau într-o stare de criză: „Ce e în neregulă cu mine? De ce nu mă pot schimba?“

Am ajuns la concluzia că psihoterapia și experiențele transformatoare singulare (de genul ceremoniilor cu ayahuasca) ne pot duce doar până într-un anumit punct pe calea către vindecare. Pentru ca schimbarea să fie de durată, trebuie să te antrenezi să faci alegeri noi în fiecare zi. Pentru a dobândi echi­librul mental, trebuie să începi prin a fi zi de zi participant activ la propria vindecare.

Cu cât mă uitam mai mult în jur, cu atât vedeam mai des aceeași frustrare, chiar și în cercul meu de prieteni. Foarte mulți luau medicamente pentru in­somnie, depresie și anxietate. Unii nu fuseseră diagnosticați oficial cu niciun tip de tulburare afectivă și cu toate astea aveau cam aceleași simptome, dar sublimate în forme de expresie aparent acceptabile, precum realizări perso­nale deosebite, călătorii una după alta și dependența de rețelele de socializare. Aceștia erau oamenii care luau numai note de zece, care își îndeplineau sar­cinile cu săptămâni înainte de termen, care participau la maratoane, aveau joburi foarte stresante sau excelau în medii unde presiunea era foarte mare. În multe privințe, eram și eu unul dintre ei.

Cunoșteam din proprie experiență limitele modelului tradițional de asis­tență psihologică și psihiatrică. Începusem să fac psihoterapie pe la douăzeci și ceva de ani, chinuită fiind de atacuri de panică aproape constante cauzate de afecțiunea cardiacă a mamei. Medicamentele împotriva anxietății mă aju­taseră să depășesc faza aceea, dar mă simțeam apatică, detașată, obosită – mai bătrână decât eram în realitate. Eram psiholog, ceea ce însemna că trebuia să-i ajut pe alții să-și înțeleagă lumea interioară, însă eu continuam să mă simt străină până și de mine însămi și incapabilă să mă ajut cu adevărat.

Litera2968.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

Ce spun criticii despre Cum să-ți transformi viața. Descoperă-ți tiparele de comportament. Vindecă-te singur și fii propriul tău stăpân

Lumea are nevoie de această carte! Oriunde te-ai afla în călătoria vindecării de sine, Cum să-ți transformi viața te va ajuta să ai relații mai puternice, o viață mai fericită și o imagine mai clară asupra viitorului tău. Nu putem întotdeauna să controlăm ce ni se întâmplă, dar Nicole ne oferă instrumentele necesare pentru a răspunde tuturor provocărilor cu o atitudine calmă și pozitivă.“ (Lewis Howes, autorul bestsellerului New York Times Școala măreției)

„Nicole LePera îți explică într-un mod simplu și limpede principiile terapeutice esențiale pentru evoluția ta interioară. Cum să-ți transformi viața este o lectură obligatorie pentru toți cei care au pornit pe drumul dezvol tării personale.“ (Gabby Bernstein, autoare de bestselleruri New York Times)

„Cum să-ți transformi viața este o invitație la desăvârșirea de sine cu ajutorul instrumentelor pe care toți le avem înăuntrul nostru. Depinde doar de tine dacă o accepți. (Karlyn Percil-Mercieca, coach și CEO al KDPM Consulting Group)

DESPRE NICOLE LEPERA

Nicole LePera, creatoarea site-ului www.theholisticpsychologist.com — fenomenul online cu aproape 4,5 milioane de urmăritori pe Instagram —, ne oferă o abordare revoluționară a vindecării, care valorifică puterea sinelui de a produce o transformare de durată a întregii noastre ființe. În calitate de psiholog și psihoterapeut, Nicole LePera s-a simțit adeseori frustrată de limitele metodelor tradiționale. Dorindu-și mai multe pentru pacienții ei și pentru ea însăși, a creat treptat o filosofie ce înglobează aspectele mentale, fizice și spirituale ale stării de bine personale și care îl echipează pe fiecare dintre noi cu instrumentele interdisciplinare necesare pentru a se vindeca singur. După ce a constatat prin proprie experiență că metoda sa poate da rezultate extraordinare, a simțit nevoia să împărtășească tot ceea ce trăise și învățase și celorlalți – și astfel au luat naștere site-ul theholisticpsychologist.com și The SelfHealers Circle.

Acum, Nicole LePera e gata să împartă ideile psihologiei holistice cu întreaga lume. Cum să-ți transformi viața este un manifest al autovindecării și un ghid esențial despre cum poți să trăiești o viață autentică, plină de energie și de bucurii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.