Lansarea cărții ,,Planul pentru București” de Sebastian I. Burduja
Vineri, 31 mai, de la ora 18:30 la Bookfest 2024, Romexpo (pavilion B2) va avea loc lansarea cărții Planul pentru București, de Sebastian I. Burduja.
În cadrul evenimentului, Sebastian I. Burduja va dialoga cu Adrian Artene.
Sebastian Burduja despre carte:
,,Am scris această carte din convingere. Sunt convins că Bucureștiul merită mult mai mult și va ajunge mult mai sus. Iubesc Bucureștiul și sunt convins că nu sunt singurul. Și că împreună putem să-l schimbăm în bine, cu forța unei noi generații, conectată la pulsul lumii. Am pus pe hârtie ideile mele și ale multor alți oameni care vor altceva de la acest oraș, împreună cu exemple de bune practici din marile metropole ale lumii, colectate în cei patru ani în care am fost expert în dezvoltare regională și urbană al Băncii Mondiale. Sunt soluții concrete pentru Bucureștiul Viitorului.
Totul începe cu un vis și cu un Plan. Așadar, să începem. Înainte, împreună.”
CITEȘTE UN FRAGMENT DIN Planul pentru București
I. INTRODUCERE
„Trebuie să dăm Capitalei noastre
monumentalitatea marilor orașe.”
– Dem I. Dobrescu, primarul Bucureștiului (1929–1934)
Totul pleacă de la o întrebare‑cheie: ce ne dorim, de fapt, de la București? Să fie o mare Capitală a lumii. Să ne mândrim cu acest oraș. Să fie un loc în care să ne fie drag să trăim, să muncim și să iubim. Să ne creștem aici în siguranță copiii și nepoții. Să ne ofere oportunități profesionale și clipe de neuitat pentru timpul liber. Să ne regăsim aici încrederea în noi înșine și unii în ceilalți. Să fim un exemplu pentru o țară întreagă. Toate acestea sunt răspunsuri de bun‑simț.
Și toate se pot reduce la unul singur: Bucureștiul trebuie să fie cel mai dinamic motor de dezvoltare al României. Dezvoltarea înseamnă locuri de muncă mai bune, servicii publice de calitate, oportunități, ordine și liniște. Înseamnă să ne începem ziua cu zâmbetul pe buze când ieșim pe stradă, mulțumiți că locuim aici și încrezători în forțele noastre. Și să o încheiem la fel, după o zi lungă.
E nevoie de acest context pentru a înțelege pe deplin miza dezvoltării Bucureștiului. Ea nu este una locală, ci una națională și chiar europeană, prin efectul de multiplicare pe care un motor economic puternic îl are. Aici e forța latentă a unei mari capitale, în fapt, forța oamenilor ei, ținută în loc de ani de lentoare și incompetență administrativă. Forța aceasta o simțim, cumva, în fiecare zi, așa cum am simțit‑o și eu când eram doar un copil cu ochii mari, uimit de viteza bucureștenilor pe trecerile de pietoni. Dacă dăm la o parte toate problemele Capitalei de ieri și de azi, ne putem imagina cât de departe va ajunge Bucureștiul cu o echipă de profesioniști care să știe ce să facă, cum să facă și, în fapt, de ce este importantă munca lor.
Prima dată am înțeles importanța marilor orașe pentru mersul lumii în 2011. După anii de studiu de la Stanford și Harvard, intrasem în câmpul muncii la o mare companie de consultanță, Dalberg, specializată în strategii de țară. Acolo am învățat o parte dintre elementele de succes ale țărilor în creștere, iar unul nelipsit era o politică strategică pentru dezvoltarea orașelor. Un an mai târziu, un român extraordinar, Marcel Ionescu‑Heroiu, mi‑a împlinit visul, recomandându‑mi un concurs pentru un post la Banca Mondială, în Washington. Am luat concursul și așa a început o aventură pe care n‑am să o uit niciodată.
Marcel absolvise Cornell University cu un doctorat în dezvoltare urbană. Tocmai luase decizia să se mute în biroul din România al Băncii Mondiale, iar eu am rămas la Washington să fac legătura cu echipele de experți „de la centru”. Marcel m‑a inițiat rapid în subiectul dezvoltării regionale și urbane, implicându‑mă într‑un proiect mare de asistență tehnică coordonat de Banca Mondială pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene disponibile prin Programul Operațional Regional (POR) 2007–2013. Așa am ajuns să îmi împart timpul între SUA și România, cercetând cele mai bune modele internaționale, analizând realitatea din teren și publicând câteva mii de pagini de rapoarte, cu recomandări practice pentru primarii din România.
După ani de zile, privind în urmă, stând la un pahar de vin, am concluzionat amândoi că, dacă nu ne plătea (și încă foarte bine) Banca Mondială, ar fi meritat să plătim noi pentru lecțiile învățate. O dată pe lună, ne puneam pe drumuri pentru două săptămâni și băteam România în lung și în lat. Primul meu Duster s‑a ales cu niște zeci de mii de kilometri și niște sute de gropi luate în plin, dar noi ne‑am ales cu un bagaj fantastic de peste 300 de interviuri și seminare cu aleși locali. Atunci, în 2012, i‑am cunoscut pe unii dintre cei mai buni dintre ei, inclusiv pe Emil Boc și Ilie Bolojan, oameni care pur și simplu au schimbat în ultimul deceniu fața comunităților lor.