LiteraBlog VIDEO. Lansarea romanului „Paturi oculte” în cadrul Târgului de carte Gaudeamus

VIDEO. Lansarea romanului „Paturi oculte” în cadrul Târgului de carte Gaudeamus

Joi, 19 noiembrie 2020, a avut loc lansarea Paturilor oculte, cel mai recent roman al scriitoarei Doina Ruști, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus – ediție online.

Împreună cu invitații săi, Bogdan Tănase, lector la Facultatea de Litere din București, și Călin Teutișan, critic literar, istoric literar și conferențiar la Facultatea de Litere din Cluj, Doina Ruști a dezbătut simbolurile ascunse în romanul său, publicat la Editura Litera în colecția Biblioteca de Proză Contemporană, pe care o și coordonează, într-un eveniment moderat de actrița Adriana Titieni Irimescu.

„Geografia fabuloasă, crepusculară și stranie a Levantului intră în joc – și intră în joc foarte puternic – într-un roman care altminteri pentru mine a fost puțin uimitor, pentru că Doina a schimbat un pic registrele în acest roman, mi-a pus pe masă ceva la care nu mă așteptam cu totul, cunoscându-i romanele anterioare. Este un roman care are mult lirism – sigur, există și în romanele ei de dinainte, dar e mai degrabă implicit. Ei bine, aici avem această doză de lirism explicit, pe care o regăsim chiar pe la începutul romanului și care construiește această așteptare care nu e trădată până la finalul cărții, deși romanul este și suprarealist, și fantastic, și miraculos, și erotic; are o sumă întreagă de deschideri“, a precizat Călin Teutișan, critic literar, istoric literar și conferențiar la Facultatea de Litere din Cluj, vorbind despre Paturi oculte.

La rândul său, actrița Adriana Titieni Irimescu a precizat că acesta este romanul sau preferat din tot ce a scris Doina Ruști până acum.

„Mi se pare un roman care ar putea fi transformat într-un film“, a completat ea.

În continuare, Bogdan Tănase, lector la Facultatea de Litere din București, a vorbit despre senzația cu care a rămas după ce a terminat de citit romanul Paturi oculte.

„E o carte care se citește realmente repede. Curge ușor ca stil, dar te face să revii. Sunt multe lucruri care mie mi-au atras atenția. Dacă e să amintim dimensiunea erotică din roman, aș spune că este, firește, o poveste de dragoste care ține la un loc toate firele astea care merg de la fanarioți, de la 1800, până în zilele noastre, dar este și un erotism cu ideea de literatură, de ficțiune. Sunt multe referințe literare care mi-au atras atenția.“

Vă invităm să urmăriți dezbaterea integrală aici:

DESPRE PATURI OCULTE, CEL MAI RECENT ROMAN AL SCRIITOAREI DOINA RUȘTI

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. Aventura lor generează un șir de întâmplări, care duc spre proprietarii anteriori ai paturilor și chiar mai departe, în dumbrava crepusculară. Scris alert, în decupaje care mențin tensiunea pe tot parcursul cărții, noul roman are în prim-plan o poveste contemporană, cu ramificații nu doar în trecut, ci și în lumea subtilă, a cauzelor și a marilor întrebări. Un roman ontologic într-un stil simplu, etalat pe un background erudit.

CE SPUN CRITICII DESPRE PATURI OCULTE

 Il Libero: „Scriitoare de talent, Doina Ruști persiflează fantasticul noir.”

El Mercurio, Santiago de Chile: „Plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminoasă ca o pictură de Chagall.“

La Stampa: „Cu totul copleșitoare este explozia de expresii originale și fulminante prin care Doina Ruști își descrie personajele.“

DESPRE DOINA RUȘTI

Doina Ruști, scriitoare cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: Homeric, Mâța Vinerii, Manuscrisul fanariot. Romanul său Paturi oculte deschide cea mai nouă colecție lansată la Editura Litera – „Biblioteca de Proză Contemporană”.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.