- 40%

America si Romania in Razboiul Rece. O destindere diferentiata 1969–1980

Nota ta:
92 % of 100
RRP: 59,99 lei Preț special 35,99 lei
în stoc

Estimare livrare: 19.07.2024

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 59,99 lei Preț special 35,99 lei

Acest volum aduce în prim-plan politica externă americană de destindere diferențiată față de regimurile socialiste din Europa de Est, așa cum a fost ea implementată de diversele administrații, în ceea ce privește România lui Ceaușescu din 1969 până în 1980.

Luând informații din arhivele aflate atât în SUA, cât și în România, aceasta este prima analiză extinsă asupra destinderii diferențiate și ne arată că politica din estul Europei a Washingtonului în anii 1970 era mult mai nuanțată decât sugerează simplul narativ Est versus Vest. Examinând factorii sistemici ai Războiului Rece, precum apariția destinderii între cele două superputeri, studiul se ocupă de dinamica ce a conturat evoluția relațiilor americano-române după deschiderea către Vest a Bucureștiului și acceptarea subsecventă a acestei inițiative de către Washington ca instrument de subminare a unității blocului sovietic. Mai mult, revizuiește interpretări despre mult lăudata politică a drepturilor omului a lui Carter bazându-se pe cazul României, arătând spre continuitatea remarcabilă dintre cele trei administrații care sunt abordate în acest volum (Nixon, Ford și Carter). Astfel, autorul contribuie la acest domeniu de studiu subliniind un aspect în general neglijat al politicii externe a SUA și descoperă subtilitățile relațiilor Washingtonului cu unul dintre cei mai viguroși actori ai blocului est-european.

 

„Acesta este un studiu necesar al relațiilor SUA–România care introduce nuanțele atât de utile în înțelegerea relației Est–Vest și a limitelor controlului Moscovei asupra sateliților din Europa de Est. O lectură obligatorie pentru studenții care învață despre istoria Războiului Rece.“ Prof. Serghei Radcenko, Universitatea din Cardiff, Marea Britanie

„O examinare fascinantă a politicii americane de destindere față de Europa de Est, așa cum s-a manifestat aceasta în abordarea adoptată de administrații succesive față de România între 1969 și 1980. Bazându-se pe o cercetare detaliată a arhivelor SUA și românești, oferă o analiză incisivă a dinamicii care a determinat dezvoltarea relațiilor SUA–România după decizia Bucureștiului de a urma o linie autonomă în politica externă. Cea mai clară ilustrare a acestor relații este faptul că Nicolae Ceaușescu a făcut trei vizite de stat în SUA între 1970 și 1978, un record fără precedent pentru un lider al unei țări din Pactul de la Varșovia.“ Dennis Deletant, profesor invitat, Universitatea Georgetown, SUA

 

PASCHALIS PECHLIVANIS este lector de istoria relațiilor internaționale la Universitatea din Utrecht, Țările de Jos, și cercetător asociat la Institutul de Cercetări, secțiunea Științe Umaniste, Universitatea din București.

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 20 mar. 2023
Colectie : Kronika
Traducator(i) : Monica Pirvulescu
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 304
ISBN : 978-606-33-9721-9