LiteraBlog Actorul Florin Piersic Jr. dă viață romanului „Marele Gatsby”, exclusiv în biblioteca digitală citește.ro

Actorul Florin Piersic Jr. dă viață romanului „Marele Gatsby”, exclusiv în biblioteca digitală citește.ro

Actorul Florin Piersic Jr. dă voce celui mai cunoscut roman al scriitorului american F. Scott Fitzgerald, Marele Gatsby, exclusiv în biblioteca digitală citește.ro.

Într-un interviu acordat citește.ro, actorul ne-a povestit despre experiența sa din timpul înregistrării audiobookului Marele Gatsby, rememorând totodată momentul descoperirii acestui personaj misterios din literatura americană.

„Marele Gatsby a fost mai întâi un film cu Robert Redford – pentru mine. Văzut la Cinematecă, film cu anumite tăieturi, cu purici, că era peliculă pe vremea aia. A fost genul de moment în care filmul te împinge să descoperi cartea. Cred că pe la 23 – 24 de ani (…) [Era – n.r] o lume pe care nu prea o înțelegeam în momentul ăla, o lume foarte exotică și specială (…) Citind cartea, după ce am văzut filmul, nu l-am putut vedea decât pe Redford, iar acum, la 27 de ani de prima lectură, tot Redford a fost în mintea mea”, a povestit Florin Piersic Jr.

Întrebat dacă are ceva în comun cu Gatsby, actorul a mărturisit că, asemenea controversatului personaj din romanul lui Fitzgerald, esteun self-made man.

„E fascinant faptul că ( Gatsby – n.r) pleacă de nicăieri, pleacă de la zero, și înțelegi mult mai târziu că nu moștenise vreo avere. A fost un self-made man și asta e fascinant pentru mine. Am pretenția cumva – asta e singura apropiere – că sunt self-made”, a mai mărturisit el.

Gatsby e un personaj misterios. E foarte mișto firul pe care te duce Fitzgerald ca să îl descoperi. Merită și pentru cei care l-au citit să îl recitească în formula asta. Sincer, nu mi-am imaginat potențialul lui de poveste în zona de „teatru radiofonic”. E o încercare a naratorului să facă ascultătorul să se imerseze în poveste. Practic, asta am încercat.

Ascultați interviul integral aici:

DESPRE ROMANUL MARELE GATSBY de F. SCOTT FITZGERALD

Nick Carraway, un tânăr atras de visul american, proaspăt sosit la New York, intră în lumea fascinantă a lui Jay Gatsby, o lume a succesului și a iluziei. Pe fundalul Americii anilor ’20, Gatsby, împins de iubirea față de Daisy Buchanan, își schimbă complet existența, transformându-se dintr-un tânăr sărac în traficant de băuturi alcoolice și apoi milionar.

În ciuda petrecerilor grandioase a căror gazdă este, Gatsby ascunde o nemărginită nefericire. Tot ce face este destinat să-i atragă atenția lui Daisy, însă iubirea sa nu ajunge să se împlinească niciodată…

Audiobookul Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald, în lectura actorului Florin Piersic Jr. este disponibil în biblioteca digitală citește.ro. Îl puteți asculta integral în baza unui abonament lunar (în valoare de 49,9 lei) sau anual (399 lei). Abonamentul vă oferă acces nelimitat la peste 2.000 de titluri în format ebook, audiobook și videobook.

CE SPUN CRITICII DESPRE Marele Gatsby de F.Scott Fitzgerald

Carte emblematică a „generaţiei pierdute“, Marele Gatsby este, conform Washington Post, „al doilea mare roman în limba engleză al secolului XX, după Ulise, de James Joyce“.

The New York Times Books of the Century: „Romanul lui Fitzgerald ilustrează un episod anume din spectacolul civilizației americane și o face cu ironie, cu patos și cu farmec. Marele Gatsby este povestea captivantă și strălucitoare a epocii jazzului.”

T.S. Eliot: „Din punctul meu de vedere, Marele Gatsby este primul pas înainte pe care l-a făcut proza americană de la Henry James încoace.”

DESPRE FLORIN PIERSIC JR.

Actor, regizor, scenarist si producator, Florin Piersic Jr. este fiul Tatianei Iekel (Teatrul Mic) si al celebrului actor Florin Piersic (Teatrul National). S-a născut în București, pe 18 iulie1968.

Premii:

  • 1991: Premiu la Gala Tânărului Actor, Costinești (Comedia erorilor)
  • 1993: Nominalizare pentru debut la Gala UNITER (Regăsire)
  • 2002: Premiul pentru cel mai bun actor al anului la Gala UNITER (Sex, drugs, rock and roll)
  • 2003: Marele premiu la One-man show Festival, Chișinău (Sex, drugs, rock and roll)
  • 2003: Cel mai bun spectacol la Festivalul Capul de Regizor, Buzău (Sex, drugs, rock and roll)
  • 2004: Premiul special al juriului la Festivalul Alternative, Târgu Mureș (Advertising )
  • 2005: Premiul special al juriului la B-Est Film Festival, București (Fix Alert)
  • 2006: Premiul pentru Cel mai bun Film Experimental la Premiile UCIN (Fix Alert)
  • 2014: Premiul special al juriului in cadrul Festivalului Comediei Românesti, ediția a XII-a, secțiunea Teatru Independent (Freak Show)
  • 2014: Premiul pentru film experimental la Premiile Uniunii Cineaștilor din România (Killing Time)
  • 2015: Cel mai bun actor într-un film românesc, Best Film Fest (Q.E.D)
  • 2015: Cel mai bun actor într-un rol principal, Premiile GOPO

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.