LiteraBlog Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Regatul transcendent” de Yaa Gyasi

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Regatul transcendent” de Yaa Gyasi

Regatul transcendent de Yaa Gyasi, un portret profund emoționant al unei familii de imigranți devastată de depresie, dependență și durere, este bestsellerul săptămânii pe Litera.ro.

Gifty, o tânără de origine ghaneză, este doctorandă în neuroștiințe la Universitatea Stanford și studiază comportamentul șoarecilor în raport cu anticiparea recompensei. Altfel spus, încearcă să determine circuitele neuronale implicate în dependență și depresie. Nu întâmplător și-a ales această temă de studiu. Fratele ei a pierdut lupta cu dependența de droguri, iar mama este o victimă a depresiei.

Două tendințe par să se afle în conflict în conștiința lui Gifty. Pe de o parte, devotamentul pentru credința în care a fost crescută o face să evalueze și să reevalueze permanent rolul divinității în destinul omului, dar și propria relație cu Dumnezeu. Pe de altă parte, îi este tot mai evident că viața și miracolul conștiinței și al personalității umane depind de procese chimice și fizice a căror elucidare științifică formează obiectivul muncii sale. Și peste toate acestea, condiția de imigrant cu rădăcini într-o țară îndepărtată, amplificată de prejudecățile rasiste completează un roman complex, bogat în experiențe, emoții și semnificații.

CE SPUN CRITICII DESPRE REGATUL TRANSCENDENT

„Profund emoționant, acest al doilea roman al lui Yaa Gyasi se desfășoară în peisajul vast și fragil în care misterul lui Dumnezeu și certitudinile științei se întâlnesc. Prin stilul său precis și calculat, această carte devine o meditație extinsă asupra durerii, religiei și familiei…“ (The Boston Globe)

„Un roman puternic, complet lipsit de sentimentalisme, despre dragoste, pierdere, apartenență și credință, mai concentrat, dar la fel de îndrăzneț ca precursorul său, Drumul spre casă.“ (The Wall Street Journal)

Despre Yaa Gyasi

Yaa Gyasi s‑a născut în 1989 în Ghana și a crescut în Huntsville, Alabama. Este licențiată în limba engleză a Universității Stanford și are un masterat de la Iowa Writers’ Workshop, unde a obținut bursa Dean’s Graduate Research Fellowship. Primul ei roman, Drumul spre casă (Homegoing, 2016) a primit National Book Critics Circle Award pentru debut, PEN/Hemingway Award pentru debut și American Book Award. În anul 2020, a apărut cel de-al doilea roman al autoarei, Regatul transcendent (Transcendent Kingdom). Yaa Gyasi locuiește în Brooklyn.

De aceeași autoare:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.