LiteraBlog Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”

Volumul Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann este bestsellerul săptămânii pe Litera.ro. Apărut recent la Editura Litera, acest volum este o sinteză a celei mai cutremurătoare crime din secolul XX: anihilarea deliberată, printr-o veritabilă „bandă industrializată a morții“, a unui întreg popor.

Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann“ de Ovidiu Raețchi

Cartea trece în revistă originile intelectuale ale nazismului, psihologia lui Hitler – pe care autorul îl numește „asasinul zero“, sursa absolută a Holocaustului – și politicile antisemite ale fiecărui stat european, din Germania până în România, din Scandinavia până în Italia, din Franța până în Grecia și în Ungaria. Un loc special îl ocupă etapele în care conducătorii celui de-al Treilea Reich au ajuns să conceapă Soluția Finală și modul în care aceasta a fost aplicată în lagărele de exterminare de la Chełmno, Bełzec, Sobibór, Treblinka, Majdanek și Auschwitz-Birkenau. „Holocaustul prin gloanțe“, comis de naziști cu precădere în Uniunea Sovietică, este reconstituit prin numeroase relatări ale supraviețuitorilor și ale martorilor, în vreme ce legile antisemite care pregătesc Shoah-ul sunt analizate în detaliu.

Cu Voce Tare, S2E05: Nadine Vlădescu în dialog cu Ovidiu Raețchi. Vremuri de război. Despre Jihad, conflict, Afganistan – o analiză

„Tot acest proces genocidal – discriminarea, eliminarea din societate, ghetoizarea, înfometarea, împușcarea, gazarea – a început însă prin discurs. Orice genocid este, la început, un genocid al cuvintelor“ – iată avertismentul oferit de această nouă istorie a Holocaustului. „Ceea ce nu au înțeles toți cei care îl aclamau pe Hitler – inclusiv Heidegger, care avea toate datele să înțeleagă – era faptul că desființarea unui om, așa cum o numește Primo Levi, însemna în fapt desființarea întregii umanități. Că acesta era chiar opusul principiului talmudic rostit ulterior în onoarea salvatorilor din Holocaust – precum Oskar Schindler sau Raoul Wallenberg: Cine salvează o viață salvează lumea întreagă. Cine desființează un om desființează umanitatea întreagă. Acesta a fost marele truc al Führerului. Toți ceilalți – proclamați de la Berlin ca fiind aleși, rase superioare, supraoameni – s-au năpustit la chemarea acestuia asupra evreului, care, spunea Hitler, era mai-puțin-om decât ei. Surpriză însă: evreul era un om ca toți oamenii, iar dezumanizarea lui era doar un șiretlic prin care oricine altcineva devenea dezumanizabil.“

Despre Ovidiu Raețchi

Ovidiu Raețchi este scriitor și istoric specializat în zona Orientului Mijlociu și a Mării Negre, care locuiește și scrie în România și la New York. A publicat lucrări precum Avangarda Califatului: Istoria intelectuală a jihadismului, Tzahal: o istorie a armatei israeliene, Russia and Turkey: Enemies with Benefits. An Unexpected Duopoly for the Caucasus and the Middle East, Soldatul Putin și filosoful Dughin: civilizația rusă în fața unei noi erori imperialiste. Raețchi are studii de științe politice și studii de securitate (la București și la Garmisch-Partenkirchen), precum și un master în cultura arabă și un master în civilizația ebraică. Susține o teză de doctorat în istorie despre intermedierea procesului de pace dintre Egipt și Israel prin filiere secrete de negociere și o teză doctorală în științe politice despre Frăția Musulmană. A fost parlamentar de Diaspora (Orientul Mijlociu-Israel), calitate în care a abordat problema Holocaustului în cadrul unor vizite la Auschwitz-Birkenau, la Washington sau în Knesset (Ierusalim). Lucrarea Tzahal: o istorie a armatei israeliene a primit premiul „Cartea Anului 2019“ din partea Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Tel Aviv.

27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.