- 30%

Ce-a urmat dupa Eden. O scurta istorie a lumii

0% of 100
RRP: 69,99 lei Preț special 48,99 lei
în stoc

Estimare livrare: 24.07.2024

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 69,99 lei Preț special 48,99 lei

Pentru a rezolva problemele secolului XXI, istoricul și profesorul John Charles Chasteen spune că trebuie în primul rând să ne cunoaștem și să ne înțelegem trecutul comun.

În volumul de față, renumitul istoric John Charles Chasteen oferă o relatare concisă a parcursului lumii, în care explorează originile și persistența lipsei de umanitate de care omenirea continuă să dea dovadă față de ea însăși, dorind să descopere de ce a fost atât de răspândită în istoria noastră și, cel mai important, dacă putem să o depășim.

Chasteen susține că, pentru a reuși acest lucru, trebuie să înțelegem trecutul nostru comun. Deși o mare parte a acestui trecut este caracterizată de violență, putem căuta inspirație în perioadele în care am încercat să trăim într-un mod cooperant, cum ar fi începuturile epocii vânătorilor-culegători, dezvoltarea religiilor universale și a sistemelor etice, apariția conceptelor de libertate individuală, răspândirea socialismului ca reacție la excesele capitalismului global, mișcările pentru drepturile civile și decolonizare din secolul XX și până la mișcările actuale pentru justiție socială și mediu.

Odată ce înțelegem cine și ce suntem ca specie, vom fi în cea mai bună poziție pentru a descoperi cum să lucrăm împreună pentru a aborda cele mai mari provocări cu care ne confruntăm astăzi – inegalitatea globală masivă și distrugerea mediului înconjurător. Un volum documentat cu cele mai recente cercetări, Ce-a urmat după Eden este o narațiune simplă și dinamică a istoriei lumii, animată de povești ale oamenilor din toate categoriile sociale și îmbogățită de analize perspicace și de călătoriile extinse ale autorului în jurul lumii.

„Odată ca niciodată, oamenii trăiau într-o lume mai puțin violentă, fără dominanță masculină asupra femeii, fără nedreptate socială sistemică. Viața nu era ușoară pe atunci, dar exploatarea socială și lipsa de egalitate erau mai puțin presante decât în societățile ulterioare, civilizate. Acesta este «Edenul» despre care vorbesc în titlu. Înclinarea spre violența interpersona­lă organizată, adevăratul vierme din măr, a început după Eden, când ne-am format așezări și când populația a crescut. (...) Poate că avem lucruri de învățat din experiența strămoșilor noștri. Pentru o înțelegere mai bună a sinelui, pe măsură ce avem de înfruntat un viitor comun, haideți să ne întoarcem privirea către trecutul nostru comun.“

JOHN CHARLES CHASTEEN (n. 1955) este traducător, istoric și profesor emerit la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Este istoric cultural specializat în spațiul latino-american, munca sa explorând subiecte variate, de la trupele de gherilă sau luptele dintre gauchos la istoria carnavalului și a dansului popular. Pe lângă Ce-a urmat după Eden, cea mai recentă carte a sa, alte titluri semnate de acesta sunt: Americanos: The Struggle for Latin American Independence (2008), Born in Blood and Fire: A Concise History of Latin America (2001). În prezent lucrează la traducerea în limba engleză a celebrului scriitor brazilian din secolul al XIX-lea, Joaquim Machado de Assis.

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 27 mai 2024
Traducator(i) : Andreea Popescu
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 416
ISBN : 978-630-319-778-4