- 30%

Colaps. Cum aleg societatile sa esueze sau sa reuseasca

Nota ta:
80 % of 100
RRP: 99,99 lei Preț special 69,99 lei
în stoc

Estimare livrare: 28.06.2024

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 99,99 lei Preț special 69,99 lei

Daunele aduse mediului, schimbările climatice, globalizarea, creșterea rapidă a populației și alegerile politice neînțelepte au fost factorii care au dus la dispariția unor societăți în întreaga lume. Cu toate acestea, unele au găsit soluții și au rezistat. La fel ca și în alte lucrări ale sale, Diamond urmărește tiparul fundamental al catastrofei și țese o teză globală cuprinzătoare printr-o serie de narațiuni istorico-culturale fascinante. Colapsul se mută de la culturile polineziene de pe Insula Paștelui la înfloritoarele civilizații americane ale indienilor Anasazi și ale mayașilor și în cele din urmă la colonia vikingă din Groenlanda. Probleme similare celor cu care ne confruntăm astăzi au produs deja dezastru în Rwanda și Haiti, cu toate că Australia și China încearcă să facă față în moduri inovatoare. În ciuda bogăției aparent inepuizabile a propriei societăți și a puterii politice de neegalat, au început să apară avertismente serioase rău-prevestitoare chiar și în zone protejate precum Montana.

Genială, lămuritoare și extrem de captivantă, Colaps este destinată să-și ocupe locul drept una dintre cărțile esențiale ale timpului nostru, ridicând întrebarea critică: Cum poate lumea noastră să evite cel mai bine sinuciderea ecologică?

 

„Dl Diamond... este un scriitor lucid, cu capacitatea de a face conceptele științifice ușor accesibile cititorului, iar studiile sale de caz despre culturile care au eșuat sunt mereu extrem de convingătoare.The New York Times

„... Colaps este un efort magistral plin de perspicacitate și scris cu claritate și cu entuziasm.“ Businessweek

„Arme, virusuri și oțel și Colaps se numără printre cele mai semnificative proiecte lansate de un intelectual al generației noastre. Sunt cărți magnifice: extraordinare ca erudiție și originalitate, convingătoare în capacitatea lor de a lega pandemoniul digitalizat al prezentului cu răsăriturile misterioase ale trecutului îndepărtat. Le-am citit pe ambele gândindu-mă cum ar putea fi literatura dacă fiecare autor ar ști atât de multe, ar scrie atât de clar și ar argumenta cu atâta grijă.“ Gregg Easterbrook, The New York Times Book Review

 

JARED DIAMOND, un polimat cunoscut, este profesor de geografie la Universitatea din California, Los Angeles. Printre numeroasele premii câștigate de el se numără National Medal of Science din SUA, International Cosmos Prize din Japonia, bursa MacArthur Foundation, un Premiu Pulitzer pentru Nonficțiune Generală. A fost ales în Academia Națională de Științe a SUA. Este autorul bestsellerurilor internaționale Arme, virusuri și oțel, De ce este sexul o plăcere?, The World Until Yesterday și The Third Chimpanzee și este prezentator al seriilor de documentare TV realizate pe baza a trei dintre aceste cărți. La Editura Litera, de același autor, a apărut volumul Momente decisive (2020)

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 4 sept. 2023
Colectie : Kronika
Autor(i) : Jared Diamond
Traducator(i) : Cristina Niculescu
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 800
ISBN : 978-606-33-7562-0