Fuga. Amintirile unui medic transilvanean (cu autograf)
Estimare livrare: 14.11.2024
Versiuni disponibile
Povestea de viață a doctorului Horst Joseph Hermann urmărește destinul unei familii, întins pe trei generații, și va impresiona pe oricine știe câte ceva despre viața din România comunistă, dar și pe iubitorii de drame și aventuri caracteristice lumii moderne.
Relatarea alertă și plină de emoție pictează un tablou viu colorat al copilăriei autorului în Sibiul postbelic, fără a ocoli urmările războiului și ale schimbării de regim asupra oamenilor simpli. Sunt poate cele mai luminoase pagini ale cărții, căci biografia tânărului energic și tenace, devenit medic stomatolog, va lua curând o turnură mult mai complicată. Emigrat în Germania, își construiește acolo o carieră respectabilă, însă dificultățile din viața socială și personală – discriminarea, căsătoria eșuată, suferința că nu-și poate vedea și proteja copilul – îl împing să cutreiere lumea în căutarea unui loc al său, unde să trăiască liniștit. Locul acela se dovedește a fi, până la urmă, tot România, unde doctorul Hermann se întoarce la scurt timp după Revoluția din 1989, încheind un cerc profund dramatic al vieții sale.
Â
„Astăzi, la sfârșitul lui februarie 2022, la doi ani după ce am așternut pe hârtie ultimele rânduri ale poveștii mele, din șemineu se aude trosnetul lemnelor arzând, căldura plăcută pe care o emană focul se răspândește în cameră (...), iar eu simt în inimă o liniște divină. În fața vechii căsuțe săsești de țară se văd răsfirate insulițe de minunați ghiocei. Cisnădioara, cu minunatul ei peisaj montan, este, după părerea mea, un colț de rai în marea grădină a Maicii Domnului.“ dr. Horst Joseph Hermann
Â
„Povestea doctorului Hermann ne reamintește că nimeni nu alege familia în care se naște, nici perioada sau locul, însă ele se țes în devenirea noastră. Iar de cele mai multe ori, așa cum vom afla și din rândurile acestei cărți, parcursul nu este asemenea unei țesături moi, catifelate, ci mai degrabă ca una aspră, încâlcită. În pofida acestor poveri «moștenite», ne putem ridica peste ceea ce ne-a fost predestinat. (...) O carte profundă, pentru care doctorul Horst Joseph Hermann are toată prețuirea mea.“ Excelența Sa David Saranga, ambasadorul statului Israel în România
Â
Dr. HORST JOSEPH HERMANN s-a născut pe 30 iulie 1949 la Sibiu, ca fiu al unui sas și al unei unguroaice. A absolvit Liceul Bruckenthal, după care și-a satisfăcut serviciul militar, obligatoriu la vremea aceea. A urmat întâi cursuri de tehnică dentară și apoi, între 1974 și 1979, a studiat stomatologia la Iași.
În 1981 a emigrat în Germania, unde și-a întemeiat o familie. Inițial a lucrat ca medic asistent universitar în secția de chirurgie maxilo-facială a Universității din Köln, apoi a intrat în practica stomatologică privată, iar în anii 1985–1990 a avut propria clinică în Burgbrohl, în apropierea orașului Sinzig. A călătorit mult, făcându-și meseria și în țări „exotice“ – Jamaica, Paraguay, Columbia.
După Revoluția din decembrie 1989 s-a întors în România împreună cu fiul său Christopher.