Orez. Cu lapte

0% of 100
69,99 lei
în stoc

Estimare livrare: 15.10.2024

Versiuni disponibile

Nu de puţine ori, părerile noastre sunt divergente; ne mai certăm, chiar avem sentimentul unei rupturi, al unei despărţiri dureroase. Când şi când ne amintim, şi atunci ni se face dor. Şi ne întrebăm de ce? De ce lăsăm distanţa, distanţa fizică sau pe cea conceptuală, să ne arunce atât de departe unul de celalalt, să ne despartă până la înstrăinare? Doar suntem o familie, o familie mare, frumoasă, furtunoasă uneori. Suntem noi, uniţi şi unici, în felul nostru. Şi iarăşi, din când în când, avem nevoie de sprijin, de susţinere, de-un sfat. De dialog, de învăţătură, de rememorare. Chiar şi de discuţii în contradictoriu, de comentarii înţelepte. De argumente. Avem nevoie de convingeri şi de cunoaştere, de cre dinţă, de tradiţii şi de înţelegere. De respect şi consolare. Maia Morgenstern

«Teza (la matematică)!

– Învaţă! spunea MAMA, profesor de matematică.

– Nu pot! miorlăiam eu, fiica ei alintată. De ce?

– De frică! De frişcă! glumea MAMA simpatic, mucalit, nevinovat.

– Nu-ţi bate joc de mine!!! mă victimizam voiniceşte – nu ratam ocazia!

– Perfect. Ai dreptate, nu poţi, nu trebuie. Eu nu te oblig, dar nici n-o pot face în locul tău. Poate doar să încercăm împreună.

– Nu poooot!

– Dacă nu (poţi să) înveţi, nu învăţa. La teză vei lua nota pe care o meriţi. Nu e nici o nenorocire, nu e sfârşitul lumii. Noi (părinţii) nu te-am certat niciodată pentru asta.

– Dar vreau notă maaaareeee!!! Vreau şi eu zece… sau măcar nouă la mate!!! nu mă lăsam eu!!!

– Ei, asta nu se poate: şi notă mare, şi teză proastă. Nu merge… dar tot nu-i sfârşitul lumii. … Etc.»

 

MAIA MORGENSTERN se naşte la Bucureşti, pe 1 mai 1962. Încheie studiile de licenţă la IATC în 1985, la clasa lui Dem Rădulescu.

Este repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi revine la Bucureşti, unde joacă la Teatrul Evreiesc de Stat şi la Teatrul Naţional. Realizează proiecte artistice de anvergură, atât în teatru, cât şi în film, alături de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson.

Pe scena TNB se remarcă în spectacole precum O trilogie antică, după Euripide şi Seneca, Dama cu camelii după Al. Dumas fiul, Vizita bătrânei doamne de F. Dürrenmatt. La TES, unde este şi manager, din anul 2012, interpretează roluri remarcabile, în producţii ca Astă seară: Lola Blau de G. Kreisler sau Jocul regilor de P. Kohout. Colaborează cu teatre din ţară şi de peste hotare, iar printre filmele cele mai importante sunt Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni sau Patimile lui Hristos.

A fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”.

Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului. În 2018 devine Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti şi este decorată de către Preşedintele României cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Mare Ofiţer.

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 10 mai 2024
Colectie : Biografii
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 140x200
Numar pagini : 240
ISBN : 978-630-319-885-9