- 75%

Pamantul nelocuibil

0% of 100
RRP: 44,90┬álei Pre╚Ť special 11,23┬álei
în stoc

Estimare livrare: 26.04.2024

Versiuni disponibile

Carte tip─ârit─â
RRP: 44,90┬álei Pre╚Ť special 11,23┬álei
Ebook
Citește pe
0,00 lei
Audiobooks | E-books | Rezumate

O ├«nc─âlzire de peste 4┬░C p├ón─â ├«n 2100 ├«nseamn─â, potrivit unor estim─âri, c─â regiuni ├«ntregi din Africa, Australia ╚Öi Statele Unite, p─âr╚Ťi din America de Sud, la nord de Patagonia, ╚Öi Asia, la sud de Siberia, vor deveni de nelocuit din cauza c─âldurii, de╚Öertific─ârii ╚Öi inunda╚Ťiilor.

Aceste aspecte ar afecta ╚Öi alte regiuni. (...) Dac─â planeta a fost adus─â ├«n pragul catastrofei climatice ├«n timpul unei singure genera╚Ťii, ╚Öi responsabilitatea de a evita dezastrul apar╚Ťine tot unei singure genera╚Ťii. Cu to╚Ťii ╚Ötim despre ce genera╚Ťie este vorba. A noastr─â.

La ├«nceputul lui 2011, circa un milion de refugia╚Ťi sirieni s-au ├«mpr─â╚Ötiat ├«n Europa din cauza unui r─âzboi civil agravat de schimb─ârile climatice ╚Öi de secet─â. Realist vorbind, o mare parte din ÔÇ×momentul populistÔÇť prin care trece Occidentul ├«n prezent este rezultatul panicii produse de ╚Öocul acelor imigran╚Ťi.

Posibila inundare a Bangladeshului amenin╚Ť─â s─â creeze de zece ori mai mul╚Ťi refugia╚Ťi, primi╚Ťi de o lume ╚Öi mai destabilizat─â de haosul climatic ╚Öi, probabil, cu at├ót mai pu╚Ťin receptiv─â cu c├ót refugia╚Ťii au pielea mai ├«nchis─â la culoare.

Apoi vor fi refugia╚Ťii din Africa Subsaharian─â,┬áAmerica Latin─â ╚Öi restul Asiei de Sud, 140 de┬ámilioane p├ón─â ├«n 2050, potrivit estim─ârilor┬áB─âncii Mondiale, adic─â de peste o sut─â de ori┬ámai mul╚Ťi dec├ót ├«n ÔÇ×crizaÔÇť sirian─â a Europei.


Proiec╚Ťiile ONU sunt ╚Öi mai sumbre: 200 de┬ámilioane de refugia╚Ťi din cauza schimb─ârilor┬áclimatice p├ón─â ├«n 2050. 200 de milioane era┬á├«ntreaga popula╚Ťie a lumii la apogeul Imperiului Roman. Scenariul posibil pentru urm─âtorii┬á30 de ani este mult mai r─âu: un miliard sau┬ámai mult de oameni s─âraci ╚Öi┬ávulnerabili, care┬ánu au de ales dec├ót ├«ntre a lupta sau a fugi.
Un miliard sau mai mult ÔÇô popula╚Ťia global─â ├«n 1820, c├ónd Revolu╚Ťia Industrial─â era ├«n┬áplin av├ónt.

Ceea ce sugereaz─â c─â am face bine┬ás─â privim istoria nu ca o succesiune de ani,┬ácare ├«nainteaz─â pe axa timpului, ci ca un balon┬á├«n continu─â extindere a popula╚Ťiei, omenirea┬ádilat├óndu-se pe planet─â p├ón─â ├«n punctul unei┬áeclipse aproape complete. Un motiv pentru┬ácare emisiile de carbon s-au accelerat at├ót de┬ámult ├«n ultima genera╚Ťie este ╚Öi o explica╚Ťie a┬áfaptului c─â istoria pare s─â gr─âbeasc─â pasul.
Cifrele privitoare la refugia╚Ťi sunt estim─âri minimale. Numerele reale dep─â╚Öesc aproape sigur┬áestim─ârile, iar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â tind s─â aib─â┬ámai mult─â ├«ncredere ├«n proiec╚Ťiile exprimate ├«n┬ázeci de milioane dec├ót ├«n cele de sute de milioane.

├Äns─â faptul c─â aceste numere mai mari┬ásunt numai punctul extrem a ce e posibil nu ar┬átrebui s─â ne lini╚Öteasc─â. Atunci c├ónd nu lu─âm┬á├«n considerare cele mai groaznice scenarii, nu┬ámai suntem aten╚Ťi la posibilele rezultate, pe┬ácare tindem s─â le privim ca scenarii extreme┬ápentru care nu mai trebuie s─â elabor─âm vreun┬áplan. Estim─ârile minimale stabilesc limitele a┬áce este posibil, ╚Öi asta ne ajut─â s─â distingem┬ámai bine ce e probabil. ╚śi poate se vor dovedi
ghiduri și mai bune de atât, având în vedere că, în ultima jumătate de secol de anxietate climatică pe care am trăit-o, optimiștii nu au avut niciodată dreptate.

DAVID WALLACE-WELLS este membru┬áal funda╚Ťiei New American ╚Öi editorialist┬ápe probleme de clim─â ╚Öi editor-adjunct┬ála revista The New York. Anterior a fost┬áeditor-adjunct la The Paris Review.

 

ÔÇ×O carte puternic─â ╚Öi evocatoare. (...) Wallace-Wells ╚Öi-a propus s─â ofere
altceva dec├ót nara╚Ťiunea standard despre schimb─ârile climatice. (...)┬áEl evit─â ┬źbanalitatea sinistr─â a limbajului climatologiei┬╗┬á├«n favoarea unei proze elegante ╚Öi curg─âtoare.ÔÇť┬áJennifer Szalai, The New York Times


ÔÇ×Aceast─â carte are poten╚Ťialul de a deveni┬áPrim─âvara t─âcut─â a genera╚Ťiei sale.ÔÇť┬áThe Washington Post


ÔÇ×David Wallace-Wells sus╚Ťine c─â impactul schimb─ârilor climatice va fi┬ámult mai grav dec├ót cred cei mai mul╚Ťi oameni, ╚Öi are dreptate.┬áP─âm├óntul nelocuibil este o carte oportun─â ╚Öi provocatoare.ÔÇť┬áElizabeth Kolbert, autoarea c─âr╚Ťii A ╚Öasea extinc╚Ťie


ÔÇ×O carte sclipitoare. (...) O relatare implacabil─â, aproape┬áde nesuportat a r─âului pe care ├«l facem planetei.ÔÇť┬áJohn Lanchester, The New York Times Book Review


ÔÇ×Puternic argumentat─â. (...) O analiz─â magistral─â a motivelor┬ápentru care ÔÇô cu at├ótea solu╚Ťii la ├«ndem├ón─â ÔÇô alegem pieirea.ÔÇť┬áNature


ÔÇ×Aceast─â carte fascinant─â ╚Öi ├«nsp─âim├ónt─âtoare, care se cite╚Öte dintr-o┬ásuflare, este cea mai cuprinz─âtoare relatare de p├ón─â acum a modurilor┬á├«n care schimbarea climatic─â va transforma toate aspectele vie╚Ťii noastre.┬áO lectur─â esen╚Ťial─â ├«ntr-o lume tot mai nefamiliar─â ╚Öi imprevizibil─â.ÔÇť┬áAmitav Ghosh, autorul c─âr╚Ťii Flood of Fire


ÔÇ×O carte stringent─â ╚Öi uman─â. (...) Wallace-Wells este un povestitor
priceput. (...) O evaluare impresionantă a ceea ce ne așteaptă din cauza
schimb─ârii climatice dac─â nu schimb─âm direc╚Ťia.ÔÇť┬áSusan Matthews, Slate

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apari╚Ťiei : 13 nov. 2019
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 320
ISBN : 978-606-33-4429-9