lipsă stoc

- 60%

Tzahal. O istorie a armatei israeliene

Nota ta:
90 % of 100
RRP: 49,90 lei Preț special 19,96 lei
lipsă stoc

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 49,90 lei Preț special 19,96 lei

O radiografie în aproape 600 de pagini a istoriei și provocărilor cu care se confruntă una dintre cele mai puternice, mai active și mai apreciate armate din lume.

Începând cu primele forțe de autoapărare organizate în Palestina de pionierii sioniști la începutul secolului XX și continuând cu structurile mai complexe care au luptat pentru fondarea unui stat evreiesc (Hagana, Palmach, dar și formațiunile revi zioniste Irgun sau Lehi), lucrarea lui Ovidiu Raețchi ajunge până în zilele noastre, trecând în revistă și ultimele ciocniri cu Hamas și Hezbollah, din vara anului 2019.

Operațiunile ultimelor decenii din Gaza, Cisiordania sau Liban se bucură, de altfel, de un spațiu larg; totuși, cele mai ample capitole vizează analiza contextului politic, psihologiei liderilor, strategiei militare și armamentului utilizat în marile confruntări cu statele arabe din 1948 (Războiul de Independență), 1967 (Războiul de Șase Zile) sau 1973 (Războiul de Yom Kippur).

Raețchi își propune să ofere portrete detaliate ale marilor militari israelieni (de la Moshe Dayan la Yitzhak Rabin, de la Yigal Allon la Ehud Barak, de la Ariel Sharon la Mordechai Gur), dar și ale politicienilor (David Ben-Gurion, Manachem Begin) și spionilor (Rafael Eitan, Michael Harari) care au modelat istoria acestei țări. Cartea analizează doctrina militară, etica, armele de elită (aviația, blin datele), industria de apărare, activitatea forțelor speciale ale Tzahal care intervin în operațiuni antiteroriste sau care operează sub acoperire în teritoriul inamic, dar și evoluția și mi siunile majore ale Mossad sau Aman.

 

„O lucrare excepțională, despre o națiune care nu știe să se dea
niciodată bătută. O istorie foarte bine documentată despre originile,
înființarea, dezvoltarea și luptele statului evreiesc modern.“ Dragoș Nelersa, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română


„O frescă a armatei Israelului de la fondarea statului, trecând în revistă momentele cruciale ale războaielor duse pentru independența țării. O pledoarie pentru modul în care s-a constituit una dintre cele mai disciplinate și eficiente armate moderne.“ General locotenent (rez) Alexandru Grumaz


„Un studiu unic în literatura românească.“ Răzvan Munteanu, analist relații internaționale, blogurile Adevărul


„O lucrare de care istoriografia românească avea stringentă nevoie,
mai ales în contextul în care reprezintă un subiect complex și greu
pretabil unei reconstituiri adecvate. Ovidiu Raețchi, un fin analist al
atât de încercatului Orient Mijlociu, ne demonstrează, încă o dată,
că are un talent istoric nativ, sprijinit pe o documentație impecabilă,
ceea ce îl consacră drept unul dintre cei mai serioși cercetători
români. Cartea este o referință obligatorie pentru pasionații de
istorie, dar este o lectură incitantă și pentru publicul larg, într-o țară
din trecutul căreia, din nefericire, nu au lipsit pulsiunile antisemite.“
Bogdan Caranfilof, istoric, bookhub.ro

Despre Ovidiu Raețchi

Ovidiu Raețchi

Ovidiu Raețchi

OVIDIU RAEȚCHI este scriitor și istoric specializat în zona Orientului Mijlociu și a Mării Negre, care locuiește și scrie în România și la New York. A publicat lucrări precum Avangarda Califatului: Istoria intelectuală a jihadismului, Tzahal: o istorie a armatei israeliene, Russia and Turkey: Enemies with Benefits. An Unexpected Duopoly for the Caucasus and the Middle East, Soldatul Putin și filosoful Dughin: civilizația rusă în fața unei noi erori imperialiste. Raețchi are studii de științe politice și studii de securitate (la București și la Garmisch-Partenkirchen), precum și un master în cultura arabă și un master în civilizația ebraică. Susține o teză de doctorat în istorie despre intermedierea procesului de pace dintre Egipt și Israel prin filiere secrete de negociere și o teză doctorală în științe politice despre Frăția Musulmană. A fost parlamentar de Diaspora (Orientul Mijlociu-Israel), calitate în care a abordat problema Holocaustului în cadrul unor vizite la Auschwitz-Birkenau, la Washington sau în Knesset (Ierusalim). Lucrarea Tzahal: o istorie a armatei israeliene a primit premiul „Cartea Anului 2019“ din partea Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Tel Aviv.

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 20 nov. 2019
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 592
ISBN : 978-606-33-4529-6