LiteraBlog Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Polimatul” de Peter Burke

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Polimatul” de Peter Burke

Polimatul de Peter Burke este bestsellerul săptămânii pe Litera.ro. Apărut la Editura Litera în colecția Kronika, volumul prezintă prima istorie a polimatului occidental, din secolul al XV-lea până în prezent.

De la Leonardo da Vinci la John Dee și Comenius, de la George Eliot la Oliver Sacks și Susan Sontag, polimații au modificat granițele cunoașterii în nenumărate feluri. Însă istoria poate fi nedreaptă cu învățații care au astfel de interese enciclopedice. Mult prea des, ei sunt amintiți pentru reușitele valoroase dintr-un singur domeniu.

Renumitul istoric al culturii Peter Burke promovează în schimb imaginea de ansamblu. Identificând 500 de polimați occidentali, explorează gama largă de reușite intelectuale de care au fost capabili și ne demonstrează că intervalele în care aceștia s-au înmulțit au coincis cu sporirea în ritm rapid a cunoștințelor în perioada invenției tiparului, a descoperirii Lumii Noi și a revoluției științifice. Abia recent accelerarea procesului de cunoaștere a dus la apariția specializărilor tot mai înguste și a unui mediu care îi încurajează mai puțin pe cărturarii și savanții plurivalenți.

Peter Burke schimbă, cu cartea sa modul în care înțelegem evoluția acestei tipologii intelectuale remarcabile din Renaștere până în prezent.

Citește și: Istoricul Cosmin Popa: „Polimatul” lui Peter Burke sau erudiția ca revelație

CE SPUN CRITICII DESPRE POLIMATUL

„O relatare captivantă și polimată despre o specie intelectuală semnificativă. O carte importantă și oportună, deoarece, arătând de ce cultura noastră are nevoie de polimați la fel de mult ca de specialiști, ne îndeamnă să regândim care sunt scopurile educației și de ce anume avem nevoie pentru a purta conversația publică mai informați.“ (A.C. GRAYLING)

„Pe lângă ilustrarea tiparelor generale, polimații lui Burke sunt pasionați de energia, obsesia și viața lor.“ (NEIL KENNY, The Uses of Curiosity in Early Modern France and Germany)

„Autorul și subiecții lui împart cu siguranță aceeași lume, pe care Burke ne-o explică detaliat, în profunzime și cu înțelegere, oferindu-ne o perspectivă istorică și o cuprindere interdisciplinară remarcabilă.“ (PAUL DUGUID, coautor al The Social Life of Information)

„În această relatare caleidoscopică, Burke ne dezvăluie minunatele povești ale «monștrilor erudiției», urmărind destinul gânditorului universal într-o lume inundată de informații.“ (DANIEL ROSENBERG, coautor al Cartographies of Time)

DESPRE PETER BURKE

Peter Burke este profesor emerit de istorie culturală la Universitatea Cambridge. A scris numeroase cărți, printre care O istorie socială a cunoașterii (A Social History of Knowledge), Eyewitnessing și What is Cultural History? Volumele sale au fost traduse în peste 30 de limbi.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.