LiteraBlog Confesiune de autor: Doina Ruști, despre semnificația creioanelor de roșcov în „Paturi oculte”, cel mai recent roman al său

Confesiune de autor: Doina Ruști, despre semnificația creioanelor de roșcov în „Paturi oculte”, cel mai recent roman al său

Scriitoarea Doina Ruști a imaginat și relatat pentru Litera Blog povestea creioanelor de roșcov din cel mai recent roman al său Paturi Oculte, apărut la Editura Litera în colecția Biblioteca de Proză Contemporană, pe care o și coordonează.

Vă invităm să citiți în exclusivitate povestea creioanelor de roșcov:

„Într-o zi am cumpărat un creion. Recunosc, de multă vreme n-am mai scris de mână, cât despre creioane, nici nu mai știu de cât timp n-am pus mâna pe unul. Ăsta însă era diferit. Din lemnul lui emana ceva irezistibil. Sunt obiecte de care n-ai nicio nevoie, dar pe care le cumperi. Așa era și de data asta. Am încercat să trec mai departe, dar m-am întors fără explicație. Vânzătorul, un puști care dârdâia la gura metroului de la Universitate, ținea o pungă de hârtie, refolosită, din care ieșeau vârfurile a 5–6 creioane.

Fuseseră ascuțite meseriaș, iar lemnul, pe porțiunea nevopsită, scotea firicele de fum. Bineînțeles, ochii mei nu mai sunt așa buni, prin urmare nu comentez niciodată lucrurile de genul ăsta, mă fac că nu văd.

Dar puștiul mi-a spus cu voce liniștitoare: „Numai când dorm scot puțin fum, în rest sunt OK“.Mi-am dat seama că se referea la creioane, dar n-am îndrăznit să lungesc vorba. „Sunt creioane de roșcov“, a completat el.

Seara, când am ajuns acasă, am încercat creionul. Era cald, se lipise de mâna mea, iar câteva clipe mai târziu scria fără grabă, ca un balerin, ca o pasăre care încearcă să zboare. Iar în urma dansului său au rămas două cuvinte, care aveau să mă obsedeze întreaga noapte: Paturi oculte”, a declarat Doina Ruști, vorbind despre cel mai recent roman al său.

Despre Paturi oculte, cel mai recent roman al scriitoarei Doina Ruști

Paturi oculte, noul roman semnat de Doina Ruști, face parte din colecția Biblioteca de Proză Contemporană și este disponibil pe litera.ro.

Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. Aventura lor generează un șir de întâmplări, care duc spre proprietarii anteriori ai paturilor și chiar mai departe, în dumbrava crepusculară. Scris alert, în decupaje care mențin tensiunea pe tot parcursul cărții, noul roman are în prim-plan o poveste contemporană, cu ramificații nu doar în trecut, ci și în lumea subtilă, a cauzelor și a marilor întrebări. Un roman ontologic într-un stil simplu, etalat pe un background erudit.

Ce spun criticii despre Paturi oculte

 Il Libero: „Scriitoare de talent, Doina Ruști persiflează fantasticul noir.”

El Mercurio, Santiago de Chile: „Plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminoasă ca o pictură de Chagall.“

La Stampa: „Cu totul copleșitoare este explozia de expresii originale și fulminante prin care Doina Ruști își descrie personajele.“

Despre Doina Ruști

Doina Ruști, scriitoare cunoscută în țară și în străinătate, a scris, printre altele, trilogia fanariotă: Homeric, Mâța Vinerii, Manuscrisul fanariot. Romanul său Paturi oculte deschide cea mai nouă colecție lansată la Editura Litera – „Biblioteca de Proză Contemporană”.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.