LiteraBlog INTERVIU VIDEO cu Jojo Moyes, autoarea romanului „Înainte să te cunosc”, bestseller internațional

INTERVIU VIDEO cu Jojo Moyes, autoarea romanului „Înainte să te cunosc”, bestseller internațional

Scriitoarea Jojo Moyes a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre prolifica sa carieră de scriitoare și despre cel mai cunoscut roman al său, Înainte să te cunosc, pentru care a scris și scenariul de film.

„Când am vândut drepturile pentru «Înainte să te cunosc» la MGM, le-am cerut din start să nu schimbe finalul. Și am avut noroc că au fost de acord. Nu am avut probleme cu asta. A trebuit să renunț la unele amănunte care mie mi se păreau importante, dar lor nu, sau am vrut să mai adauge ceva, deși ca scriitor îți dai seama că nu e nevoie. Cred că trebuie să-ți susții punctul de vedere fără nervi, fără să te superi, să dai ochii peste cap. Am învățat limbajul lor și m-am învățat cu ei, dar cred că mi-a folosit faptul că am fost jurnalistă, fiindcă știam cum să vorbesc cu oamenii. Să colaborezi ca să faci treaba”, a sus ea, întrebată de jurnalista Andreea Marin care a fost cea mai mare provocare în adaptarea propriei cărți.

Citește și: Dosar de autor: Jojo Moyes, autoarea romanului „Înainte să te cunosc”, bestseller internațional disponibil pe Litera.ro

Scriitoarea a mai vorbit și despre copilăria sa, dar și despre influența pe care literatura a avut-o asupra viitoarei sale profesii.

„Am fost singură la părinți până la 18 ani, așa că am citit mult. Dar mi-e greu să spun ce m-a influențat mai mult, fiindcă citeam de toate: cărți pentru copii, pentru adulți, Biblia întreagă, eram un șoarece de bibliotecă, mereu cu nasul în cărți (…). Părinții mi-au dat voie să cumpăr comics-uri când eram mică. Și cu copiii mei am făcut la fel, nu contează ce citesc, atât timp cât citesc. Iar acele comics-uri mi-au dezvoltat imaginația și mi-au dat idei despre personaje și acțiune și cum să faci să ții cititorul angajat în ce citește. Cred că orice citești este folositor”, a mai spus Jojo Moyes.

Vă invităm să urmăriți interviul integral aici:

Despre Jojo Moyes

Jojo Moyes, jurnalistă și scriitoare britanică, s-a născut în 1969 la Londra. A studiat la Royal Holloway și Bedford New College, London University. Cu o bursă finanțată de The Independent, a absolvit un curs de jurnalism la City University din Londra în 1992. Cu excepția anului 1994, când a trăit în Hong Kong și a scris pentru Sunday Morning Post, Moyes a lucrat în următorii zece ani la The Independent în diferite funcții. În 2002 a devenit corespondent al ziarului pe teme de arte și media.

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Dans în arenă” de Jojo Moyes

A debutat ca romancieră în 2002, printre volumele sale de început numărându-se În căutarea unui destin, Silver Bay și Ultima scrisoare de dragoste, ultimul, câștigător al Premiului Romanul de dragoste al anului, acordat de Asociația Scriitorilor de Romane de Dragoste din America. Era a doua oară când autoarea britanică primea acest premiu.

Cel mai mare succes de până acum l-a avut însă cu romanul Înainte să te cunosc, carte ecranizată și vândută în peste 10 milioane de exemplare. Au urmat volumele Fata pe care ai lăsat-o în urmă, Un bărbat și o femeie, După ce te-am pierdut și Eu, și totuși alta, ultimele două întregind trilogia începută cu romanul Înainte să te cunosc, Darul stelelor. Cel mai recent roman al scriitoarei este Dans în arenă, apărut la Editura Litera în colecția Blue Moon.

Citește și: Lou în carantină: Citește noua povestire exclusivă a lui JoJo Moyes

Jojo Moyes locuiește în Essex, Anglia, cu soțul și cei trei copii.

Despre Andreea Marin

Andreea Marin este jurnalistă și prezentatoare de televiziune, moderatoare a emisiunii Surprize, surprize difuzată de canalul TVR 1 din 1999 până în 2007 (8 sezoane). A fost jurat în emisiunea Uite cine dansează!, difuzată de postul de televiziune Pro TV. Din octombrie 2020, este coproducătoare și realizatoare a emisiunii Nu există nu se poate!, difuzată de postul de televiziune TVR 2.

Despre Înainte să te cunosc

Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți pași sunt de la stația de autobuz până acasă. Știe că îi place să lucreze la ceainăria The Buttered Bun și că s-ar putea să nu fie îndrăgostită de iubitul ei, Patrick. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să-și piardă locul de muncă și că viața ei rămâne normală doar pentru că e, în esență, previzibilă.

Will Traynor știe că accidentul de motocicletă pe care l-a suferit l-a făcut să-și piardă dorința de a trăi. Știe că totul i se pare acum insignifiant și lipsit de bucurie și știe totodată și cum să pună capăt acestei stări de lucruri. Ceea ce Will nu știe este că Lou e pe cale să-și facă apariția în lumea lui într-o explozie de culoare. Și nici unul dintre ei nu știe că urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna.

Înainte să te cunosc e o poveste de dragoste pentru generația de azi, despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. O carte romantică și imprevizibilă, care îi va provoca pe cititori să se întrebe ce e de făcut atunci când, de dragul celui pe care îl iubești, trebuie să-ți sacrifici propria fericire.

Despre Darul stelelor

Anglia, la sfârșitul anilor ’30. Alice Wright – neliniștită, sufocată de conveniențe – ia hotărârea impulsivă de a se căsători cu bogatul american Bennett van Cleve și de a-și lăsa casa și familia în urmă. Dar Baileyville, Kentucky, este un oraș insipid în care lumea îi dezaprobă purtarea, soțul ei preferă munca în locul soției sale și este dominat de tatăl lui, așa că viața aici nu-i oferă aventura – sau scăparea – de care spera să aibă parte. Asta, până când o întâlnește pe Margery O’Hare – fiica unui infractor celebru și a unei femei nonconformiste, pe care orașul dorește să o uite. Margery are misiunea de a împărtăși miracolul lecturii către cei săraci și pierduți și are nevoie de ajutorul lui Alice.

Străbătând singure potecile pe sub cerul liber, prin păduri, în sălbăticia muntelui, Alice, Margery și colegele lor descoperă libertatea, prietenia și un mod de viață care li se potrivește. Dar când Baileyville se va întoarce împotriva lor, va fi suficientă încrederea lor una în cealaltă – și puterea cuvântului scris – pentru a le salva?

Inspirat dintr-o remarcabilă poveste adevărată, Darul stelelor prezintă cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de ușor de îndrăgit ca Lou Clark, eroina de neuitat din Înainte să te cunosc.

Despre Dans în arenă

Când Sarah primește de la bunicul ei un cal superb pe nume Boo – în speranța că îi va călca pe urme și se va înscrie la o celebră școală de călărie din Franța, departe de cartierul lor sărăcăcios în Londra – ea începe să se antreneze în secret în parcuri și pe aleile orașului. Dar bunicul se îmbolnăvește, iar Sarah trebuie să strecoare orele de călărie printre îndatoririle de la școală și vizitele la spital.

Natasha, o tânără avocată, se resimte după o căsătorie ratată: i se pune la îndoială discernământul profesional, noul prieten este o mare dezamăgire și este obligată să-și împartă locuința cu fostul soț. Dar când îi iese în cale adolescenta Sarah, Natasha hotărăște să o ia pe fată sub aripa ei ocrotitoare.

Sarah însă are un mare secret – care le va schimba pentru totdeauna viețile celor implicați.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.