LiteraBlog 50 de mesaje de dragoste. Interviu cu Doina Ruști

50 de mesaje de dragoste. Interviu cu Doina Ruști

„Pentru mine experiența Boovie a fost memorabilă ca prima zi de școală. În primul rând pentru că m-am întâlnit cu personajele mele, Flori și Lev, în numeroase versiuni, una mai surprinzătoare ca alta.”, Doina Ruști, despre ediția excepțională Boovie, festivalul care transformă cărțile în book-trailere.

Editura Litera: Dragă Doina Ruști, au fost postate recent cele 50 de filme făcute de elevii de liceu după romanul Paturi oculte. Le-ai vizionat pe toate? Sau doar ai dat prin ele…?

Doina Ruști: Mărturisesc că nu m-am putut abține, le-am văzut integral. Rareori ți se întâmplă în viață să „vezi” 50 de opinii despre romanul tău. Cred că e visul oricărui scriitor să afle cum îl văd cititorii, mai ales cei care îl iubesc. Or, trailerele de la Boovie sunt făcute cu pasiune, prin alegerea unei cărți… Însăși participarea cu „Paturile oculte” mi se pare o declarație de dragoste.

Editura Litera: Câți elevi sunt într-o echipă de filmare?

Doina Ruști: Depinde. În medie 11, din câte am văzut.

Editura Litera: Asta înseamnă că te-au citit cel puțin 500 de elevi și, bineînțeles, profesorii lor, poate și părinții. Cum sunt sintetizate opiniile unui grup într-un singur film? Nu se văd discrepanțele, divergențele de opinii?

Doina Ruști: Tocmai asta înseamnă un grup de lectură: oameni legați prin afinități, cu viziuni înrudite, iar filmele, din câte am aflat de la organizatori, se bazează pe discuții anterioare, pe investigație comună, pe munca de prospecție, care e foarte importantă în înțelegerea unei povești care urmează a fi re-creată. De pildă, elevii de la Colegiul „Sf. Sava” mi-au luat un interviu de documentare: am avut o întâlnire cu ei și  mi-au pus întrebări inteligente, provenite dintr-o lectură pasionată. Uitându-mă acum la filmul lor, mi-a plăcut cum au încercat să includă o informație densă în secvențe scurte. N-au vrut să piardă nimic, iar acesta este pentru mine un dar.

Credit foto: Cristina Venedict

Editura Litera: Există scene de top pentru tine? Care să-ți fi rămas în minte?

Doina Ruști: Foarte multe. Dar m-a impresionat în primul rând că n-au trădat literatura. La acest festival se pune accentul mai mult pe realizare, pe calitățile filmice. Or, pe mine m-a interesat exact epicul, relația dintre grup și literatură. Și s-a întâmplat chiar după gustul meu, cumva, echipele care și-au ales „Paturi oculte”  în mod cert iubesc literatura, au o bibliotecă în spatele filmului și tocmai de aceea au pus în față construcția narativă, mesajul, simbolismul. Aproape toți au ales secvența în care un personaj spune că universul funcționează după regulile metaforei.

Editura Litera: Da, este parte importantă a mesajului cărții tale.  De altfel, am observat că romanul Paturi oculte a fost ales de colegiile cu renume, ca să le numim doar pe cele din București: CN „Gheorghe Lazăr”, CN de Informatică „Tudor Vianu”, „Benjamin Franklin”, CN „Mihai Viteazul”, CN „Școala Centrală”, CN „Iulia Hașdeu”, Laude-Reut.

Doina Ruști: Dar și colegiile din provincie sunt renumite: CN „Zinca Golescu”, Pitești, CN „Al. Lahovary” din RM.Vâlcea, Colegiul Național Iași,  CN „Unirea”, Brașov, Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, Târgoviște, „A.T.Laurian” Botoșani, cele două mari colegii din Bistrița – „Rebreanu” și „Mureșanu”, CN „Costache Negruzzi”, Iași, CN „Vasile Alecsandri”, Galați…

Editura Litera: Am remarcat și un liceu din Chișinău – Liceul Teoretic Român-Englez „Ion Creangă”. Îi cunoșteai pe vreunii dintre elevi?

Doina Ruști: Nu direct, dar m-am întâlnit în ultimii ani cu profesori sau elevi de la „Emil Racoviţă”, Iași, din Călărași, dar mai ales Galați, Bistrița, Cluj. Și pentru că am ajuns aici trebuie să spun că mi-au plăcut foarte mult elevii clujeni întâlniți în festival și filmul de la Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”.

Editura Litera: Te-ai întâlnit cu toate echipele la festival?

Doina Ruști: Aproape sau așa cred. Erau așa de mulți, încât nu sunt în stare să mi-i amintesc pe toți. Dar sigur cu piteștenii de la Zinca Golescu am făcut foarte multe poze: cei doi elevi care i-au interpretat pe Flori (Alexia) și Lev (Robert) sunt destul de aproape de cei din mintea mea. Dar și cei care nu seamănă aproape deloc cu prototipurile sunt extrem de interesanți, surprinzători și totuși atât de potriviți pentru personajele mele. Nu cred că a existat vreun actor care să nu-mi placă, să nu mă surprindă plăcut și să nu aibă ceva din mine.

Credit foto: Cristina Venedict

Editura Litera: Presupun că au fost și interpretări care te-au surprins, scene pe care tu nu le gândiseși astfel.

Doina Ruști: Normal. Mi-a plăcut ideea ieșenilor de a arde paturile, deși m-a îngrozit realizarea practică a scenei. Și n-au fost singurii. Mi-a plăcut eleganța elevilor de la „Mihai Viteazul” din București, care au suplinit lipsa mijloacelor prin detalii semnificative și de bun-gust. Patul de pe malul apei, fața verde, poezia din filmul elevilor de la Rebreanu. Atmosfera de la Școala Centrală, coerența epică a deștepților de la Vianu, simbolismul focșănenilor etc. Lumea roșcovilor, reprezentată atât de diferit de la un film la altul, mi s-a părut peste tot creativ reconstituită, cu inteligență, în cunoștință de cauză, uneori amintind de literatura absurdă (Palatul Copiilor din Cluj), alteori de filozofia lui Sartre.  Fraza de ordine pentru cele 50 de echipe care au ales „Paturi oculte” este aceasta: inteligență, cultură, sensibilitate și dragoste pentru literatură.

Editura Litera: Am auzit că ai de gând să te întâlnești cu fiecare echipă separat… ce ai în plan?

Doina Ruști: Intenționez să-i provoc la un film sintetic despre participarea la ficțiune. Voi trece prin fiecare oraș în toamna aceasta, ca să-i salut pe acești cititori capabili să traducă în imagini o poveste pe care au citit-o cu pasiune. Practic, filmele lor nu sunt trailere pragmatice, ci scrisori de dragoste.

Vă invităm să urmăriți rodul acestui festival, 50 de filmulețe făcute după romanul Paturi oculte, care impresionează prin lectura atentă, inteligentă, pasională a romanului.

Autorii filmelor sunt elevii liceelor din întreaga țară: Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, Râmnicu Vâlcea; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Călărași; Colegiul Național „Dragos Voda”, Sighetu Marmației; Colegiul Național „Sfântul Sava”, București; Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București; Liceul Teoretic Videle, Teleorman; Colegiul Național „Costache Negri”, Galați; Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București; Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”, București; Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, Brănești, Ilfov; Colegiul Național „Mihai Viteazul”, București; Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, Bistrița; Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Botoșani; Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanța; Liceul Teoretic „O. C. Tăslăuanu” Toplița, Harghita; Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos”, Cluj-Napoca; Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, Hunedoara; Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Galați; Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” Brașov; Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Turda; Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru”, Bălcești, Vâlcea; Colegiul Național „Costache Negri”, Galați; Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca; Colegiul Național „Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeș; Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași; Palatul Copiilor Cluj-Napoca, Cluj; Colegiul Național „Spiru Haret”, Târgu Jiu; Colegiul Național „Iulia Hașdeu”, București; Complexul Educațional Laude-Reut, București; Colegiul Național „Zinca Golescu”, Pitești; Colegiul Național Iași; Colegiul Național „Unirea” Brașov; Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, Târgoviște; Colegiul Național „Școala Centrală”, București; Colegiul National „A. T. Laurian” Botoșani; Liceul Teoretic Român-Englez „Ion Creangă”, Chișinău; Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița; Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Iași; Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați; Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, București; Colegiul Național „Emil Racoviţă”, Iași; Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Focșani, Vrancea; Liceul „N. Bălcescu”, Cluj.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.