LiteraBlog Q&A cu Jay Shetty

Q&A cu Jay Shetty

Jay Shetty, autorul bestsellerelor Gândește ca un călugăr și 8 reguli ale iubirii, în dialog cu Ioana Bâldea Constantinescu. În exclusivitate pentru Editura Litera

„Nimeni nu te poate învăța cum să iubești.“ Poate fi învățată iubirea, până la urmă?

Cred că, pentru a învăța cu adevărat ce înseamnă iubirea, trebuie să o trăim. Astfel, putem face lucruri care modelează capacitatea noastră de a avea relații de succes, precum dezvoltarea unei mai bune conștiințe de sine. Și despre asta vorbesc în 8 reguli ale iubirii – despre instrumentele care ne ajută să iubim mai temeinic.

Susții că iubirea perfectă nu poate fi găsită, ci construită dinamic, hrănită, creată în mod activ. Ce te-a făcut să ajungi la această concluzie?

Încă din copilărie, cei mai mulți dintre noi primesc mesajul din mass-media că există un fel de persoană perfectă care ne așteaptă, iar când o vom întâlni, vom fi „fericiți până la adânci bătrâneți“. Știu că multe dintre percepțiile mele despre iubire au fost modelate de ceea ce vedeam în filme atunci când eram copil. Călătoria nu este mereu lină. În relația mea cu Radhi, ceea ce am creat și continuăm să creăm este mult mai fertil și mai rezilient tocmai pentru că a trebuit să construim împreună. A fost nevoie să învățăm cum să comunicăm eficient și cum să rămânem conectați în tot felul de circumstanțe, iar acestea sunt abilități pe care le înveți treptat. Nicio relație împlinită nu ajunge la noi pe de-a-ntregul formată.

Vezi și Booktube: 8 reguli ale iubirii de Jay Shetty 

Cum interferează societatea modernă cu capacitatea noastră de a simți iubire și compasiune pentru noi înșine?

Cel mai simplu răspuns este zgomotul. Există prea multă informație în jur care ne spune cine și cum ar trebui să fim, iar dacă nu facem asta sau cealaltă înseamnă că trăim viața oarecum greșit. Este cu adevărat dificil să funcționezi sănătos într-un astfel de mediu. De aceea cred atât de mult în importanța singurătății. Este esențial să poți dezactiva bruiajul și să-ți auzi propriul cântec, în primul rând, pentru a intra cu adevărat în contact cu spațiul tău intim, pentru că toate relațiile bune cu ceilalți încep cu o relație armonioasă cu tine însuți.

Cât de mult simplifică iubirea cultura de masă?

Deseori credem că există o singură manieră corectă de a privi iubirea. Realitatea este că relațiile pot arăta în milioane de feluri diferite și pot fi totuși sănătoase și de succes. Este vorba despre ceea ce funcționează pentru fiecare cuplu în parte.

Vezi și O carte pe zi: Gândește ca un călugăr de Jay Shetty 

Care este, pentru tine, cea mai provocatoare regulă a iubirii?

Sincer, au fost momente când m-am luptat cu fiecare dintre ele. Cred că una la care mă întorc este Regula a II-a, și anume aceea de a privi în oglinda karmei. Este Regula care te ajută să descoperi ce te determină să te comporți așa cum te comporți și să identifici ce tipare sunt în joc în viața ta, în orice moment. Pentru cei mai mulți dintre noi, aceasta este o muncă de o viață, astfel că rămân întotdeauna multe de învățat, însă cred că este și un lucru frumos.

În iubire, fiecare dintre noi caută validarea, protecția și bunătatea pe care, poate, nu le-a primit în copilărie. De ce este important să înțelegem această relație?

În ceea ce privește tiparele noastre, tot ceea ce nu identificăm în mod conștient, noi vom aduce inconștient în propriile relații. Și, în felul acesta, așteptăm de la partenerul nostru să se comporte sau nu într-un anumit mod, pe baza calităților sau a lacunelor (gifts or gaps), cum le numesc eu, pe care le-am moștenit de la părinții noștri sau de la alți îngrijitori timpurii. Din nou, totul este să fim conștienți, astfel încât să putem face alegeri bine gândite și să creăm relații depline.

Care este, după tine, cea mai mare provocare cu care se confruntă cuplurile moderne și care poate fi sublimată prin intermediul textelor vedice?

Sunt atât de multe, dar una dintre cele mai mari este să nu lăsăm emoțiile să ne domine. Acest lucru este deosebit de dificil în cazul iubirii, unde ne putem lăsa duși de valul pasiunii sau al furiei sau al atâtor altor sentimente. Bhagavad Gita spune: „Când mintea e copleșită de patimi, ea poartă omul precum corabia pe mare e dusă în bătaia vânturilor.“ În 8 reguli ale iubirii, ofer sfaturi pentru a ne implica, într-un mod mai atent și mai înțelept, în toate aspectele relațiilor noastre, astfel încât să putem găsi și construi cu toții dragostea care durează.

Mesaj pentru cititorii din România din partea autorului Jay Shetty 

Despre Jay Shetty

Jay Shetty este autor de bestsellere, povestitor premiat, podcaster și fost călugăr, dedicat ajutării oamenilor spre a-și educa mintea pentru pace și scop în viață în fiecare zi. În 2017 a fost inclus în topul Forbes 30 Under 30 al celor mai influente personalități pentru impactul său deosebit în media. Videoclipurile sale virale au fost vizualizate de mai mult de zece miliarde de ori și este urmărit de peste 50 de milioane de oameni pe social media. În 2019, Jay a creat On Purpose, în prezent podcastul #1 de sănătate și wellness din lume. A fost speaker în toată lumea, invitat de Google, Microsoft, Netflix și American Express, printre mulți alții. Peste două milioane de persoane au frecventat școala sa online, iar comunitatea sa Genius Coaching oferă programări săptămânale pe teme de sănătate și wellness miilor de membri din peste 100 de țări. Jay este Chief Purpose Officer la Calm și a cofondat Joyo Tea împreună cu soția lui, Radhi.

Credit foto: Cristina Venedict

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.