LiteraBlog Traducătorul Liviu Szoke despre romanul „Malorie” de Josh Malerman: „L-am cerut la tradus, l-am primit, am crezut în el, iar el s-a bucurat de un real succes și la noi”

Traducătorul Liviu Szoke despre romanul „Malorie” de Josh Malerman: „L-am cerut la tradus, l-am primit, am crezut în el, iar el s-a bucurat de un real succes și la noi”

Traducătorul Liviu Szoke, traducătorul romanului Malorie, apărut la Editura Litera în colecția Buzz Books, a vorbit pentru Litera Blog despre experiența sa din timpul traducerii acestui roman.

Prima poveste a lui Malorie

În urmă cu șapte ani apărea un roman horror a cărui atmosferă apăsătoare și încărcată de tensiune de la prima până la ultima pagină a făcut să fie întâmpinat cu laude unanime din partea publicului. Numele lui era Bird Box, și încă înainte de lansarea filmului, care avea să se transforme într-un adevărat fenomen, acesta era considerat un roman horror cult. Iar Netflix n-a făcut decât să confirme faptul că acest roman merita să fie cunoscut în toată lumea.

Însă mulți s-au arătat nemulțumiți de faptul că terorile nevăzute din poveste, cele care îi fac pe oameni să o ia razna dacă le văd chiar și înregistrate pe camere, nu neapărat în carne și oase sau din ce-or fi ele alcătuite, nu sunt dezvăluite la final, că nu aflăm ce sunt și de ce au un asemenea efect asupra oamenilor. Și mulți s-au întrebat cum ar continua povestea lui Malorie și a celor doi copii ai ei, Tom și Olympia, după faimoasa lor călătorie cu barca pe râu, legați la ochi și înconjurați de grozăvii de nedescris, și sosirea lor la Școala Jane Tucker pentru Nevăzători.

O reîntâlnire cu prieteni dragi

Așa că Malerman, după nenumărate insistențe și după imensa popularitate pe care a căpătat-o cartea după lansarea filmului produs de Netflix, s-a apucat să scrie o continuare. Într-o generoasă postfață la Malorie, continuarea lui Bird Box, el explică această continuare prin faptul că, la origine, Bird Box era un roman mult mai masiv. Așa că a fost nevoit să taie anumite fire care încărcau povestea, însă el unul nu le-a uitat, ci le-a pus frumușel deoparte, pentru vremuri mai bune.

Acele vremuri au venit în 2019 și s-au continuat în 2020, când Malorie a văzut lumina tiparului, iar eu, după ce-am tradus cu mare plăcere prima parte a dipticului alcătuit din Bird Box și Malorie, am primit la tradus și partea a doua.

Am insistat să traduc eu primul volum. Nu îl citisem, deși prietenii din jurul meu l-au lăudat la vremea lui și chiar și eu îl aveam într-o frumoasă ediție britanică, însă aveam de gând s-o fac destul de curând. Așa că mare mi-a fost bucuria când am aflat că va apărea și la noi. L-am cerut la tradus, l-am primit, am crezut în el, iar el s-a bucurat de un real succes și la noi.

Așa că era perfect firesc să doresc să traduc și Malorie. A fost ca o reîntâlnire cu prieteni dragi mie, cu personaje pe care nu le uitasem și a căror soartă ajunsese să mă preocupe și pe mine: ce le-or fi făcut creaturile copiilor sau lui Malorie, care trăiau totuși clipă de clipă după legea bentiței, fiind pândiți la orice pas de o potențială creatură a cărei vedere să îi facă să o ia razna și să îi determine să-și facă rău lor înșiși sau celor din jur?

Malorie crește miza

Malorie continuă în mod firesc povestea din Bird Box și crește miza. Cum ar fi să auzi că, într-o lume ce colcăie de creaturi, un recenzor a izbutit să întocmească un recensământ al populației din statul Michigan și din jurul acestuia, iar printre cei pomeniți acolo ar figura, vii și nevătămați, părinții tăi, pe care i-ai crezut morți încă de la apariția creaturilor? Cum ar fi să ai doi copii adolescenți, ale căror nevoi și curiozitate înnăscută îi îndeamnă clipă de clipă să facă lucruri provocatoare și primejdioase? Cum ar fi ca ei să nu-și găsească nicio clipă locul, iar tu să încerci mereu să le explici că-i ții închiși pentru binele lor, pentru a-i feri de pericole? Cum ar fi să fii, așa cum se exprimă Tom, mereu închis, să nu trăiești deloc, deloc, ci doar să te ferești tot timpul de primejdii?

N-ar fi lucrul cel mai firesc să pleci la drum ca să-ți găsești părinții, deși primejdiile cu siguranță vor pândi la tot pasul? Ba da, iar Malorie exact asta va face, prin păduri și pe șosele, în trenul nevăzătorilor sau în orașul celor dispuși să își asume orice risc în numele progresului, ajutată fiind de auzul extraordinar al lui Tom, băiatul, și de capacitatea nemaipomenită a Olympiei, fata, de a simți primejdiile din jur, tot mai departe, până la finalul dacă nu apoteotic, măcar firesc și plin de sensibilitate.

O poveste de atmosferă

Am trăit alături de personaje la fel de intens cum am făcut-o și în primul volum. Nu este un roman care pune un accent puternic pe descrierea ororilor din jur, pe sânge și oase sfărâmate și pe monștri nemaivăzuți. E o poveste de atmosferă, încărcată de tensiune, însă o tensiune palpabilă, creată cu ajutorul senzațiilor, al cuvintelor care descriu sentimente, trăiri și întâmplări atroce, cu copii și oameni dragi cărora li se întâmplă orori de nedescris, în vreme ce tu stai și tremuri într-un colț, neputincios, de teamă că, dacă vei deschide ochii, vei vedea și tu ce au văzut ei.

O urmare demnă a unui roman solid și antrenant, despre Malorie nu pot spune decât că mi-a oferit o încheiere exact așa cum mi-am dorit de la o poveste la care am ținut și încă țin enorm. Și despre care pot spune, fără a exagera, că am tradus-o cu cea mai mare plăcere dintre toate cărțile traduse până acum.

Despre Liviu Szoke

Liviu Szoke s-a născut la Brăila și a terminat Facultatea de Management din cadrul USAMV București.A debutat ca traducător în 2015, cu o nuvelă de Jack McDevitt pentru editura Millennium Books. A tradus douăzeci și cinci de volume, pentru editurile Litera, Paladin, Nemira, Corint, Trei, Crime Scene Press și Epica, iar de la 1 ianuarie 2021 este redactor la editura Corint.

Din 2010 se ocupă de blogul Biblioteca lui Liviu, fostul blog FanSF (https://fansf.wordpress.com/).

Este autorul a peste 300 de recenzii, publicate în Revista Suspans, Revista de Suspans, Ficțiuni, Argos, OPT Motive, Libertatea, cât și pe Bookblog.ro, blogul editurii Paladin și pe blogul său.

Despre romanul Malorie, apărut la Editura Litera

La doisprezece ani după ce Malorie și-a găsit salvarea fugind pe râu împreună cu cei doi copii ai săi, bentița pe care fiecare dintre ei o poartă la ochi rămâne singura barieră dintre rațiune și nebunie. E de ajuns o privire aruncată uneia dintre creaturile care bântuie lumea pentru ca oricine să fie împins la fapte de o violență extremă. Și nu există încă nicio explicație. Nicio soluție.

Tot ce poate face Malorie e să supraviețuiască – și să se asigure că și copiii ei, ajunși la vârsta adolescenței, respectă întocmai regulile supraviețuirii. Nu vă leneviți, le spune ea. Nu vă scoateți bentița. Și nu priviți.

Dar apoi primesc o veste ce pare de necrezut. Și, odată cu ea, pentru prima oară după multă vreme, Malorie își îngăduie o mică speranță. Niște persoane foarte dragi, despre care credea că au murit cu mult timp în urmă, ar putea fi încă în viață.

Ca să-și recapete existența, Malorie trebuie să se avânte din nou într-o lume plină de primejdii necunoscute – și să riște încă o dată viețile copiilor ei. Căci Malorie nu se teme numai de creaturi, ci și de oamenii care pretind că le-ar fi capturat, de invențiile monstruoase și de ideile noi și periculoase, precum și de zvonurile potrivit cărora creaturile ar fi devenit și mai înfricoșătoare.

Ce spun criticii despre romanul Malorie de Josh Malerman


Daily Express
: „Malorie este continuarea îndelung aşteptată a bestsellerului Bird Box. Orbeşte şi e chiar mai bună decât prima carte. Un roman încântător de sumbru, tulburător şi fascinant deopotrivă, pe care l-am citit pe nerăsuflate. Una dintre cele mai bune poveşti horror publicate în ultimii ani.“ 

Publishers Weekly: „Un thriller intens, supranatural, care te ţine cu sufletul la gură… Josh Malerman evocă cu măiestrie orori apocaliptice prin intermediul eufemismului şi al sugestiei, în timp ce înlesneşte suspendarea neîncrederii prin caracterizările nuanţate şi construcţia minuţioasă a universului narativ. O continuare de excepţie a bestsellerului Bird Box. Orbeşte.“ 

Booklist„Naraţiunea lui Malerman se ridică la înălţimea suspansului şi a răsturnărilor de situaţie din Bird Box. Orbeşte, iar când vor lăsa din mână această carte, cititorii vor fi destul de tulburaţi. Popularitatea romanului anterior şi ubicuitatea ecranizării de la Netflix garantează că această nouă incursiune excepţională în lumea monştrilor şi a nebuniei va fi la mare căutare.“ 

Jamie Ford: „Ştiţi cum e atunci când începi să urmăreşti un nou serial pe Netflix şi îţi spui că «o să mă uit doar la un episod», dar zece ore mai târziu ai terminat deja de văzut un întreg sezon, pentru că povestea e atât de captivantă, de la început şi până la sfârşit? Iată şi echivalentul literar al experienţei respective. Nu doar că am citit această carte pe nerăsuflate, dar mă bântuie şi acum, îmi aprinde imaginaţia chiar în timp ce scriu aceste rânduri.“ 

Philip Fracassi: „Nu-mi amintesc când a trebuit ultima oară să las o carte din mână fiindcă era prea intensă. Şi asta doar la jumătatea cursei. Odată ce Malerman a apăsat pedala de acceleraţie, să te ţii bine, pentru că nu va mai încetini până la finiş. Malorie e un thriller fascinant, care se va juca cu nervii tăi şi îţi va face inima să tresară. Absolut genial.“ 

Daily Mail: „Un roman strălucit, incredibil de captivant… Împinge tensiunea şi teroarea până la limita suportabilităţii şi dincolo de ea.“ 

Riley Sager: „Această continuare este mai intensă şi mai tulburătoare decât romanul iniţial, cu o profunzime care creşte miza.“

Kirkus Reviews: „Malerman […] ne ţine permanent în priză datorită modului superb şi neîndurător în care îşi aşterne povestea, pe care o impregnează cu un lirism aparte.“ 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.