LiteraBlog Dosar de autor: Kristin Hannah, autoarea cu peste 20 de bestselleruri internaționale

Dosar de autor: Kristin Hannah, autoarea cu peste 20 de bestselleruri internaționale

În cariera ei de aproape 30 de ani, Kristin Hannah a scris peste 20 de bestselleruri internaționale, dintre care cele mai cunoscute sunt Privighetoarea, Grădina de iarnă, Frontul de acasă, Un nou început și Aleea cu licurici.  Romanul Privighetoarea a fost publicat în 43 de limbi și este în curs de ecranizare de către casa de producție TriStar Pictures, iar serialul Aleea cu licurici, produs de Netflix, va avea premiera în luna februarie.      

Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat, dar nu regretă că nu mai practică această meserie. Locuiește pe o insulă în statul Washington împreună cu soțul ei.

Întrebată cum arată o zi ideală pentru scris, Kristin spune că preferă să se afle într-un loc aproape de plajă și de valuri, să se trezească de dimineață pentru jogging și apoi să se pregătească de scris. Îi place să stea pe șezlong cu un carnețel în mână și să se lase ademenită de povestea pe care o scrie. Dar nu i se întâmplă prea des, din păcate.

Are nevoie de un an sau chiar doi ca să scrie o carte, în funcție de cât de multă muncă de cercetare implică și de cât de inspirată se simte. Operațiunea este laborioasă, pentru că, așa cum explică ea, de obicei are nevoie de zece variante pentru a finaliza o carte. Procesul este necesar ca să poată rafina ideea și să poată ajunge, la sfârșit, să vadă că romanul pe care l-a avut în minte prinde viață așa cum își dorește. Iar cartea este gata atunci când simte că i s-a terminat filonul de idei sau dacă i se apropie termenul de predare, dar, de fapt, nu e niciodată finalizată cu adevărat.

Scrie pentru că prin scris eliberează o parte din ea. „Este cea mai frumoasă meserie din lume. Îmi permite să fiu și soție, și mamă, și prietenă, îmi permite să stau mai mult cu cei dragi și, în același timp, să am ceva care îmi aparține, care mă definește ca persoană“, explică autoarea. Poveștile și le conturează în minte chiar de la început, deși nu toate se sfârșesc așa cum și-a închipuit. La începuturile ei scriitoricești, petrecea mult timp analizând și cercetând personajele, apoi plasându-le în acțiunea pe care o elaborase pentru ele. Dar, cu timpul, a descoperit că acest mod de a scrie îi sufocă creativitatea și a ales să lase personajele să se dezvolte mai liber, chiar dacă acest lucru presupune un efort mai mare de redactare.

Iar dacă ar fi să dea un sfat celor care vor să se apuce de scris, acesta ar fi unul din categoria „ușor de zis, greu de făcut“: să se așeze și să scrie. Pentru că, spune ea, cei care au reușit au fost întotdeauna cei care nu s-au lăsat atunci când li s-a părut că nu merge. Au scris și când le-a fost greu, când au avut necazuri sau au fost respinși, pentru că, nu-i așa, o carieră se construiește cu mult efort. E necesar să studiezi și să citești mult, dar nimic nu poate înlocui munca ta de zi cu zi.

Cea mai recentă carte a lui Kristin Hannah este Cele patru vânturi, care va apărea la editura Litera în luna februarie. Este o relatare despre lupta fermierilor din Texasul anilor 1930 cu seceta și cu furtunile de nisip, dar și o poveste dureroasă despre alegerea pe care trebuie să o facă o mamă între pământul pe care îl iubește și supraviețuirea copiilor ei. Cele patru vânturi este un portret înduioșător al Americii și al visului american, văzute prin ochii unei femei de nezdruncinat, ale cărei curaj și putere de sacrificiu sunt definitorii pentru o întreagă generație.

Despre Kristin Hannah

Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake, 1999), Aleea cu licurici (Firefly Lane, 2008), carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare și Un nou început (The Great Alone, 2018).

Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauză comună, iar Privighetoarea a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library Journal, The Wall Street Journal și The Week. În plus, romanul a câștigat Premiul Goodreads și People’s Choice Award. Audiobookul Privighetoarea a câștigat Premiul pentru audiobookul anului la categoria ficțiune. Romanele sale Privighetoarea, Un nou început și Frontul de acasă urmează să fie ecranizate de case de producție importante.

Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuiește în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

Despre Monica Grecu

Monica Grecu coordonează colecțiile Blue Moon, New Moon și MoonLight ale Editurii Litera. Este pasionată de literatura anglo-saxonă, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, secția Engleză-Română și a lucrat ca traducător, redactor de radio și TV, specialist în relații publice și copywriter. 

Despre romanul Aleea cu licurici, apărut la Editura Litera

Apărută la Editura Litera în colecția Blue Moon, Aleea cu licurici spune povestea unei prietenii ce durează treizeci de ani.

În vara agitată a anului 1974, Kate Mularkey pare că s-a împăcat cu faptul că viața nu are să-i ofere nimic special. Dar, spre uimi­rea ei, „cea mai grozavă fată din lume“ se mută pe aceeași stradă și vrea să-i fie prietenă. Tully Hart pare să aibă totul: frumusețe, inteligență, ambiție. La prima vedere, cele două fete sunt cât se poate de diferite: Kate, condamnată să fie veșnic o ființă obișnu­ită, cu o familie iubitoare care o umilește în permanență; Tully, plină de strălucire și mister, dar cu un secret care o distruge. Ele fac un pact pentru a fi cele mai bune prietene pe vecie, iar până la sfârșitul verii devin de nedespărțit.

Un roman impresionant despre promisiuni, secrete și trădări, despre dragoste, pierdere și magia prieteniei.

Timp de treizeci de ani, Tully și Kate se sprijină una pe alta, trecând printr-o mulțime de evenimente și stări care le pun la încercare prietenia: gelozie, furie, durere, resentimente. Și cred că au supraviețuit tuturor încercărilor vieții – până când un singur act de trădare le va despărți… și le va supune curajul și prietenia unui test final.

CE SPUN CRITICII DESPRE ALEEA CU LICURICI,CARTE APĂRUTĂ LA EDITURA LITERA

„Romanul lui Kristin Hannah este portretul emoţionant şi realist al unei prietenii complexe şi trainice.“ (Booklist)

„O epopee remarcabilă a prieteniei dintre două fete nedespărțite, care trec împreună printr-o mulțime de peripeții şi de evenimente tragice… o poveste în care fanii vor recunoaște stilul inconfundabil al lui Kristin Hannah.“ (The Seattle Times)

Despre romanul Privighetoarea, apărut la Editura Litera

Franța, 1939. În liniștitul orășel Carriveau, Vianne Mauriac își ia rămas-bun de la soțul ei, Antoine, care pleacă pe front. Deși Vianne nu crede că naziștii vor invada Franța, soldații germani își fac curând apariția, mărșăluind în număr mare, în convoaie de camioane și tancuri, în avioane care înnegresc văzduhul și bombardează ținuturile locuite de oameni nevinovați. Un căpitan neamț își stabilește cartierul general în casa lui Vianne, iar ea și fiica sa nu au decât două opțiuni: fie să locuiască sub același acoperiș cu dușmanul, fie să piardă totul. Fără hrană și bani, deznădăjduită, pândită de pericole la fiecare colț, Vianne e silită să facă alegeri imposibil de îndurat pentru a-și ține familia în viață.

Sora sa, Isabelle, este o puștoaică rebelă de optsprezece ani, aflată în căutarea unui țel în viață cu toată pasiunea necugetată specifică tinereții. În timp ce mii de parizieni se retrag din capitală, traversând ororile războiului, ea îl întâlnește pe Gaëtan, un partizan care crede că Franța poate lupta cu naziștii, și se îndrăgostește nebunește de el. Când el o trădează, Isabelle se alătură Rezistenței fără a privi în urmă, și, riscându-și viața zilnic, o salvează pe a altora.

CE SPUN CRITICII DESPRE PRIVIGHETOAREA, ROMAN APĂRUT LA EDITURA LITERA

„Mi-a plăcut nespus Privighetoarea de Kristin Hannah, o scriitoa­re americană deosebit de talentată; personaje bine conturate, in­trigă excepțională, emoții extraordinare – cine își poate dori mai mult de la un roman?“  (Isabel Allende)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.