LiteraBlog Nicholas Sparks despre succesul său: „Am devenit scriitor din întâmplare”

Nicholas Sparks despre succesul său: „Am devenit scriitor din întâmplare”

Vă vine să credeți că Jurnalul unei iubiri a fost prima carte scrisă de Nicholas Sparks și cea care i-a asigurat succesul instant ca scriitor și l-a propulsat pe lista de bestselleruri a The New York Times, unde a petrecut 36 de săptămâni încheiate în top?

Cu siguranță că povestea lui Nicholas Sparks pare una de succes, dar ea nu a început așa. Din momentul în care a creionat prima schiță a unui roman și până când a obținut un contract de publicare, au trecut unsprezece ani!

Citește și: Bestsellerul săptămânii la Editura Litera: „Respirație în doi“ de Nicholas Sparks

Sparks a început să scrie în 1985, la sugestia mamei lui.

„Problema ta e că ești plictisit. Trebuie să-ți găsești ceva de făcut… Apoi s-a uitat la mine și a spus cuvintele care aveau să-mi schimbe viața, în cele din urmă: «Scrie o carte». Până la momentul acela nu mă gândisem niciodată să scriu. E drept că citeam tot timpul, dar să mă așez propriu-zis și să inventez singur o poveste?… Aveam nouăsprezece ani, și am devenit scriitor din întâmplare.“

A scris atunci primul lui roman, care nu a fost publicat niciodată, The Passing. În 1989 a mai scris unul, tot nepublicat, The Royal Murders.

În copilărie și tinerețe, Sparks a fost un elev și student eminent: a terminat liceul din Bella Vista ca șef de promoție, apoi a primit o bursă completă la Universitatea Notre Dame (Indiana), universitate pe care a absolvit-o magna cum laude, cu o diplomă în finanțe. În această perioadă a cunoscut-o și pe viitoarea lui soție, Cathy Cote, cu care s-a căsătorit în 1989 și cu care a avut cinci copii: trei băieți și două fete gemene.

Citește și: Top 10 cele mai citite cărți Litera în martie 2021

Deși anii de studii i-au fost încununați de lauri, următorii ani, după absolvire, au fost marcați de diverse încercări eșuate. Și-a căutat de lucru în domeniul editorial, dar fără succes. Nu a intrat nici la Facultatea de Drept, așa cum și-ar fi dorit. A practicat tot felul de meserii, între care agent imobiliar, chelner, vânzător la telefon, ba chiar a încercat și o afacere pe cont propriu.

Abia în 1990 a reușit să-și vadă numele pe coperta unei cărți – de nonficțiune –, scrisă în colaborare cu Billy Mills. Până în prezent, Sparks a scris două cărți de nonficțiune și douăzeci și unu de romane, care au devenit bestselleruri la nivel mondial.

Cu siguranță că, atunci când se zbătea ca agent de vânzări în domeniul farmaceutic, nu-și închipuia că, în următorii douăzeci de ani, unsprezece dintre romanele sale vor fi ecranizate sau că cincisprezece dintre ele vor ajunge pe prima poziție în topul The New York Times, și nici că va deveni unul dintre cei mai cunoscuți filantropi din domeniul literar: se estimează că ar fi donat până acum peste 15 milioane de dolari către diverse organizații caritabile, pentru burse sau dotări școlare.

Printre cele mai cunoscute ecranizări ale cărților sale se numără, desigur, Jurnalul unei iubiri, Dragă John, Nopți în Rodanthe, Ultimul cântec, O plimbare de neuitat.

Formula magică a lui Sparks pare să fie inspirată din propria lui viață: cu siguranță, romanele cu subiecte creștine trădează reminiscențe din familia sa catolică. Iar faptul că unele au un final dacă nu nefericit, cel puțin dulce-amărui, sigur se leagă de faptul că relațiile cele mai importante care i-au marcat viața s-au terminat cu o despărțire. Părinții săi au divorțat în 1972, iar Sparks însuși s-a separat de soție în 2015. Mai mult, în anul 2000, scriitorul și-a pierdut sora mai mică din cauza unei tumori pe creier, tragedie care pare să-i fi inspirat personajul Jamie Sullivan din romanul O plimbare de neuitat (A Walk to Remember).

Dar poveștile lui nu sunt doar despre șanse ratate; dimpotrivă. Sunt despre cum ne putem bucura de fiecare moment al vieții, despre cum să fim mulțumiți cu ceea ce ni s-a dat, cum să ne împăcăm și să iertăm (pe alții sau pe noi înșine) și cum să nu uităm niciodată ceea ce a fost cu adevărat magic în viața noastră.

Cărțile lui Nicholas Sparks sunt pentru orice vârstă, căci și personajele sale sunt de toate vârstele. Deși pare să dețină o rețetă a succesului legată de felul în care se desfășoară acțiunea, Sparks a ales să-și spună poveștile cu voci de adolescenți, de tineri, de persoane mature, de cupluri la a doua tinerețe și chiar de oameni vârstnici, ceea ce le face atrăgătoare pentru un public foarte variat.

Pentru că, la orice vârstă, îndemnul lui este să fii optimist, să ai încredere (sau credință) și să cauți mereu să-ți atingi întregul potențial.

Până în prezent, la editura Litera au apărut următoarele cărți de Nicholas Sparks: Respirație în doi (2020),  Întoarcerea acasă (2020), Jurnalul unei iubiri (2021) și Dragă John (2021).

Despre Nicholas Sparks

Autor vândut în mai bine de 100 de milioane de exemplare, NICHOLAS SPARKS este unul dintre cei mai iubiți povestitori ai lumii. Cincisprezece dintre romanele lui au fost pe locul 1 în topul de bestselleruri New York Times, dar toate cărțile lui Nick, inclusiv memoriile scrise împreună cu fratele lui, Micah, au ajuns bestselleruri internaționale și au fost traduse în peste 50 de limbi. Unsprezece romane ale lui Nicholas Sparks – The Choice, The Longest Ride, The Best of Me, Safe Haven, The Lucky One, The Last Song, Dear John, Nights in Rodanthe, The Notebook, A Walk to Remember și Message in a Bottle – au fost ecranizate.

Despre Respirație în doi

Hope Anderson se află la o răscruce în viața ei. Are 36 de ani și este implicată de șase ani într-o relație cu un chirurg ortoped. Nu se întrevăd perspective de căsătorie, tatăl ei a fost diagnosticat recent cu scleroză laterală amiotrofică, iar ea simte nevoia să ia o pauză de câteva zile. Așa că se duce la casa de vacanță a familiei din Sunset Beach, în Carolina de Nord, ca s-o pregătească pentru vânzare și să ia o hotărâre asupra viitorului ei.

Tru Walls se află pentru prima dată în Carolina de Nord; a fost chemat la Sunset Beach de o scrisoare prin care un bărbat susține că este tatăl lui. E ghid de safari, născut și crescut în Zimbabwe, și speră să descifreze câte ceva din misterul care înconjoară viața și moartea mamei lui și să recupereze amintiri legate de ea. Când cei doi străini se întâlnesc întâmplător, legătura dintre ei este pe cât de incredibilă, pe atât de electrizantă, dar sentimentele pe care le au unul față de celălalt sunt umbrite de alegerile pe care trebuie să le facă, iar datoria față de familie primează în fața fericirii personale.

Scoțând la lumină regrete sfâșietoare și speranța care nu moare niciodată, Respirație în doi explorează multiplele fațete ale dragostei care ne testează loialitatea și ne lasă cu o întrebare: Cât timp poate să supraviețuiască un vis?

Credit foto: Cristina Venedict

Ce spun criticii despre Respirație în doi

„Sparks este recunoscut pentru măiestria de a scrie romane de dragoste care îi fac pe cititori să‑și evalueze sentimentele profunde și să creadă în puterea dragostei.“ (Booklist)

„Peisajele superbe dau viață acestei minunate aventuri, perfectă pentru amatorii de povești de dragoste. Fanii lui Sparks nu vor fi dezamăgiți.” (Publishers Weekly)

Despre Întoarcerea acasă

Trevor Benson n-a avut niciodată de gând să se întoarcă la New Bern, în Carolina de Nord. Dar explozia unui obuz de mortier în fața spitalului în care lucra l-a lăsat cu o infirmitate, așa că a fost trimis acasă din Afganistan. Acum, căbănuța dărăpănată lăsată moștenire de bunicul lui s-ar putea dovedi locul potrivit în care să se recupereze.

Îngrijind stupii pe care bunicul lui îi iubea atât de mult, Trevor nu este pregătit să se îndrăgostească de o localnică, însă, chiar de la prima lor întâlnire, simte o legătură stranie cu Natalie Masterson, ajutorul de șerif. Ea pare să-i împărtășească sentimentele, dar rămâne frustrant de distantă, iar Trevor se întreabă ce ascunde.

Existența lui în New Bern este complicată de Callie, o adolescentă îmbufnată care trăiește în parcul de rulote din apropiere. Trevor speră ca fata să-l poată ajuta să elucideze misterul morții bunicului, dar ea nu-i oferă prea multe indicii… până când, într-o situație de criză, el se vede nevoit să descopere adevărul despre trecutul lui Callie, care are o legătură mult mai strânsă cu bătrânul decât și-ar fi putut imagina.

În încercarea de a descifra secretele lui Natalie și Callie, Trevor va învăța ce înseamnă dragostea și iertarea și faptul că, în viață, trebuie să ne întoarcem din când în când acasă.

Credit foto: Cristina Venedict

Ce spun criticii despre Întoarcerea acasă

„Secrete, seducție și iertare – iată ingredientele unei povești de care nu vă veți sătura.“ (CNN Underground)

„În egală măsură dramă de familie și poveste de dragoste (…) Dacă și voi încercați, asemenea lui Trevor, s-o luați mai ușor și să vă concentrați pe ceea ce este important în viața voastră, Întoarcerea acasă este exact lectura emoționantă pe care ați așteptat-o.“ (BookPage)

Despre Jurnalul unei iubiri

Se întâmplă uneori să apară câte un roman care ne captivează într-atât, încât devine mai mult decât o poveste – devine o experiență de care ne vom aminti mereu. Jurnalul unei iubiri este o astfel de carte, o adevărată sărbătoare a pasiunii nelimitate nici de timp, nici de vârstă, o poveste care ne face să zâmbim și ne mișcă până la lacrimi, dându-ne din nou încredere în dragostea adevărată…

Ajuns la 31 de ani, Noah Calhoun se întoarce în orășelul lui natal de pe coasta Carolinei de Nord după cel de-al Doilea Război Mondial, bântuit de amintirea fetei pe care a pierdut-o cu mai bine de zece ani în urmă. La 29 de ani, Allie Nelson este o tânără din înalta societate pe cale să se mărite cu un avocat bogat, dar nu-și poate lua gândul de la băiatul care i-a furat inima. Așa începe o poveste de dragoste atât de profundă și de statornică, încât poate transforma tragedia în triumf și poate chiar să facă o minune…

Credit foto: Cristina Venedict

Ce spun criticii despre Jurnalul unei iubiri

„O carte de citit într-o noapte… Sparks are o capacitate autentică de a crea emoții. Dacă vreți să fiți mișcați până la lacrimi, Jurnalul unei iubiri este cartea potrivită.“ (USA Today)

„Această poveste încântătoare despre o dragoste pierdută și regăsită… palpită cu o vibrație emoțională care îi va încânta pe cititori.“ (Bookshelf)

Despre Dragă John

Iute la mânie și rebel din fire, John a părăsit devreme liceul și s-a înrolat în armată, pentru că nu știa ce altceva să facă în viață. Dar o întâlnește pe fata visurilor lui, Savannah, iar atracția inițială dintre cei doi se transformă în iubire adevărată. Savannah îl așteaptă pe John să termine stagiul militar, iar John abia așteaptă să-și întemeieze o familie cu femeia care i-a răpit inima. Are loc însă tragicul eveniment de la 11 septembrie 2001, care schimbă totul. John simte că este de datoria lui să plece din nou în armată, dar în acest timp Savannah se îndrăgostește de alt bărbat.

Dragă John, așa începe scrisoarea pe care o primește el, iar aceste două cuvinte îi frâng inima și schimbă viețile celor doi protagoniști pentru totdeauna. La întoarcerea acasă, John trebuie să se împace cu faptul că Savannah, măritată acum cu altcineva, este încă iubirea vieții lui, dar și cu faptul că are de luat o hotărâre extrem de dificilă.

Credit foto: Cristina Venedict

Ce spun criticii despre Dragă John

„Pentru Sparks, subiectele dificile din viața de zi cu zi rămân o sursă importantă de inspirație, pe care se sprijină elementele principale ale poveștii: dorul inocent și soarta potrivnică.“ (Washington Post Book World)

„Sparks nu se dezminte (…) Este o odă adusă curajului și spiritului de sacrificiu al soldaților.“ (Booklist)

DESPRE LAURA FRUNZĂ

Traducătoare, bloggeriță și specialistă în resurse umane, Laura Frunză a absolvit în 2003 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cu specializare în germană-engleză. Din 2004 a început să lucreze în domeniul resurselor umane, în care activează și acum, la o companie internațională.

A început să traducă în 2006, mai întâi cărți pentru copii, și, până în prezent, a tălmăcit peste 70 de titluri din diferite domenii: copii, young adult, ficțiune, parenting.

În paralel, Laura este blogger pe https://www.laurafrunza.com/ și scrie despre provocările vieții de părinte, pentru că are o fată de 12 ani și un băiat de 4 ani. În ultimii cinci ani, blogul a fost nominalizat anual în topul celor mai influente bloguri de parenting, conform unui studiu realizat de Revista Biz şi Zelist monitor. Este implicată în multe proiecte culturale, în special legate de cărți. Își dorește foarte mult ca, pe viitor, să nu mai existe niciun copil fără acces la cărți și fără măcar o carte a lui, personală. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.