LiteraBlog Încredere, de Hernan Diaz – Premiul Pulitzer ex aequo pe 2023. 4 cititori, o singură carte

Încredere, de Hernan Diaz – Premiul Pulitzer ex aequo pe 2023. 4 cititori, o singură carte

Încredere, de Hernan Diaz – Premiul Pulitzer ex aequo pe 2023 I Dezbatere Cărturești Verona 4 cititori, o singură carte

Grup Litera și Librăriile Cărturești vă invită joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, să urmăriți un nou episod al seriei de conversații LITERAre 4 cititori, o singură carte, pornind de la romanul câștigător al premiului Pulitzer pe 2023: Încredere, de Hernan Diaz.

Cristina Stănciulescu, Liviu G. Stan, Marius Constantinescu și Ioana Bâldea Constantinescu vor discuta despre New York-ul anilor ‘20, despre cum se poate scrie literatură de primă linie despre bani, relații de putere și dinamica sinuoasă și nu mereu morală dintre arte și forțele financiare care le stau în spate.

Despre Încredere

Chiar și în tumultul și efervescența anilor ’20 ai secolului trecut, toată lumea din New York a auzit de Benjamin și Helen Rask. El este un magnat legendar de pe Wall Street; ea este fiica unor aristocrați excentrici. Împreună au urcat până pe cele mai înalte piscuri ale unei lumi de o bogăție aparent fără margini – totul în timp ce deceniul de excese și speculații se apropie de sfârșit. Dar cu ce preț și-au adunat ei averea uriașă? Acesta este misterul din centrul romanului Obligațiuni, un titlu de succes publicat în 1937 pe care tot New Yorkul pare să-l fi citit. Există însă și alte versiuni ale acestei povești, implicând o serie lungă de privilegii și înșelăciuni.

Hernan Diaz plasează aceste narațiuni rivale într-o conversație perfect ritmată, sub ochiul atent al unui personaj feminin care se străduiește să separe faptele de ficțiune. Rezultatul este un roman care acoperă peste un secol și devine tot mai captivant cu fiecare nouă dezvăluire.

Deopotrivă narațiune palpitantă și puzzle literar strălucit, Încredere îl antrenează pe cititor într-un demers de căutare a adevărului în timp ce expune înșelătoriile care macină adesea relațiile personale, forța capitalului de a deforma realitatea și ușurința cu care puterea poate manipula faptele.

Ce spun criticii despre Încredere, de Hernan Diaz

„Complex, pasionant și mereu surprinzător… Caracterul imprevizibil al firului narativ este cel care-i conferă cititorului o plăcere imensă… Diaz exploatează cu măiestrie patrimoniul literar… Un roman încântător și inteligent.“ The New York Times 

„O poveste fascinantă despre clasele sociale, capitalism și lăcomie. Rezultatul este o alchimie metaficțională de largă respirație, o realizare fără pereche.“ Esquire 

„Un tratat remarcabil de accesibil despre forța ficțiunii. Acest roman extrem de inteligent și de sofisticat nu doar că oglindește adevărul, ci ne ajută să-l înțelegem mai bine.“ The Boston Globe

Credit foto: Cristina Venedict

Volum disponibil în librăriile din țară și pe litera.ro

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.