LiteraBlog INTERVIU VIDEO cu Valérie Perrin, autoarea bestsellerului „Apă proaspătă pentru flori”

INTERVIU VIDEO cu Valérie Perrin, autoarea bestsellerului „Apă proaspătă pentru flori”

Scriitoarea Valérie Perrin a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre cel de-al doilea roman al său, Apă proaspătă pentru flori, tradus la Editura Litera în colecția Buzz Books.

Într-un dialog cu jurnalista Alida Mocanu, scriitoarea a vorbit despre parcursul său literar, despre profesia de scenarist și despre sursele de inspirație care au dus la nașterea romanului Apă proaspătă pentru flori.

Citește și: INTERVIU VIDEO cu Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”

„Nu cred că noi decidem, ci viaţa decide pentru noi. Viaţa a făcut ca eu să fiu măritată, să am doi copii, munceam foarte mult. Apoi, în 2013, după ce scrisesem primul meu scenariu împreună cu Claude, timp de doi ani, am realizat că aveam timp vreo 6 luni să termin primul meu roman, pe care îl începusem şi la care mă gândeam de 10 ani.

Deci aşa a început, lucram la primul meu roman, «Les Oubliés du dimanche», şi aveam în sfârşit puţin timp în viaţă, aveam un salariu şi, timp de 6 luni, puteam doar să scriu fără oprire. Aşa că am terminat primul roman, în 2013, l-am trimis la o editură din Franţa, a fost admis şi am semnat imediat un contract. Şi, pentru că a avut un mare succes, am continuat să scriu al doilea roman, cel pe care îl aveţi acum în mâini.

Dar l-am scris pentru că cititorii mei m-au rugat să continui să scriu, pentru că le fac bine cărţile mele. Recunosc că ei sunt cei care m-au încurajat să scriu în continuare şi atunci mi-a venit ideea să scriu «Apă proaspătă pentru flori».

Iar de curând, mi-a apărut al treilea roman. Deci viaţa a decis în locul meu. Şi mai e ceva, o spun de fiecare dată, nu obţii nimic fără muncă. Am muncit enorm.

De exemplu, pentru «Apă proaspătă pentru flori», am muncit foarte mult, zi de zi. Nu trebuie să renunţi, pentru că, uneori, da, îţi vine să renunţi”, a răspuns Valérie Perrin, întrebată de Alida Mocanu despre momentul în care a decis să devină romancier.

Vă invităm să urmăriți interviul integral aici!

Despre Apă proaspătă pentru flori, al doilea roman al scriitoarei Valérie Perrin

 Apă proaspătă pentru flori de Valérie Perrin spune povestea lui Violette Toussaint, administratoarea unui cimitir dintr-un orășel din Burgundia.

Diferiții participanți la înmormântări, vizitatorii fideli sau colegii – groparii, îngrijitorii și un preot – îi frecventează biroul ca să se încălzească, iar acolo râsul, camaraderia și, uneori, lacrimile oaspeților fac casă bună cu cafeaua pe care le-o oferă gazda. Aceasta din urmă își trăiește viața în ritmul confidențelor vizitatorilor ei, după caz, amuzante sau mișcătoare.

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Apă proaspătă pentru flori” de Valérie Perrin

Programul lui Violette, mereu același, e dat peste cap într-o bună zi de sosirea lui Julien Seul – un comisar de poliţie din Marsilia –, care ține cu tot dinadinsul să împrăștie cenușa mamei sale, răposată de curând, peste mormântul unui necunoscut. În scurt timp devine limpede că gestul inexplicabil al lui Julien e strâns legat de trecutul complicat al lui Violette.

Cu Apă proaspătă pentru flori, Valérie Perrin le oferă cititorilor o poveste mișcătoare, spusă pe un ton intim, despre o femeie care, în ciuda tuturor piedicilor, crede neabătut în fericire.

CE SPUN CRITICII APĂ PROASPĂTĂ PENTRU FLORI DE VALÉRIE PERRIN

„Uluitor.“ (Unidivers)

„Aplauze furtunoase. Și vă rugăm să ne credeți că termenul de «furtunoase» nu e deloc exagerat.“ (La Marseillaise)

„Perrin este expertă în a crea o galerie de personaje care, cu toate defectele lor, plac cititorului, iar Violette e un narator minunat și captivant. Merită să citiți această încântătoare poveste, care abundă în ingrediente precum natura, băutura, arta culinară și prietenii.“ (Publishers Weekly)

„Un roman plăcut și amuzant, care, prin profunzimea cu care abordează tragediile survenite în viața de familie, săvârșește asupra acestora un adevărat act de transfigurare.“ (ForeWord Reviews)

„Admiratorii unei scriitoare precum Elizabeth Berg vor aprecia acest roman, care e o incursiune subtilă în viața interioară a unui personaj feminin de neuitat.“ (Booklist)

„O carte plină de culoare, extrem de atractivă, operă a unui narator captivant.“ (Kirkus Reviews)

DESPRE VALÉRIE PERRIN

Valérie Perrin s-a născut în 1967 în Remiremont, în Munții Vosgi, Franța. A crescut în Burgundia și s-a stabilit la Paris în 1986. Romanul ei Les Oubliés du dimanche (2015) a câștigat premiul Booksellers Choice Award, iar ediția tipărită a fost bestseller mult timp după publicare. Romanul Apă proaspătă pentru flori (Changer l’eau des fleurs – Albin Michel, 2018) a câștigat Premiul Maison de la Presse, Paperback Readers Prize și a intrat pe listele ABA Indies Introduce și Indie Next List în 2020. A fost tradus în peste treizeci de limbi. Figaro Littéraire a numit-o pe Perrin unul dintre cei mai bine vânduți zece autori din Franța în 2019, iar în Italia, Apă proaspătă pentru flori a fost cea mai bine vândută carte din 2020. Perrin locuiește acum în Normandia.

Citește și: INTERVIU VIDEO cu Kristin Harmel, autoarea romanului „Ultima geană de lumină”

Despre Alida Mocanu

Alida Mocanu este jurnalist cultural cu peste 16 ani de experiență în televiziune. În această perioadă, a realizat peste 100 de interviuri cu scriitori și personalități culturale internaționale.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.