LiteraBlog Zece cărți de Agatha Christie care te vor ține cu sufletul la gură

Zece cărți de Agatha Christie care te vor ține cu sufletul la gură

Agatha Christie nu e doar una dintre cele mai cunoscute scriitoare de romane polițiste, ci este și cel mai bine vândut autor din toate timpurile, cu peste două miliarde de exemplare vândute la nivelul întregii lumi și o bază de fani care continuă să fie fascinați de romanele sale chiar și la 133 de ani de la moartea sa.

În portofoliul său intră peste 60 de romane, scrise între 1920 și 1970. Stilul său este unul simplu, cu o proză care pune accent pe intrigă și pe dialog, iar multe dintre romanele sale au fost ecranizate.

Vă recomandăm 10 cărți de Agatha Christie, care vă vor ține cu sufletul la gură:  

1. Vinovat fără vină

În timp ce execută pedeapsa pentru uciderea mamei sale – o crimă pe care nu a comis-o, după cum susține el –, Jacko Argyle moare de pneumonie în închisoare. Doi ani mai târziu, un bărbat care suferise o amnezie își face apariția pe neașteptate și confirmă alibiul lui Jacko. Se pare că tânarul era de fapt nevinovat… iar adevăratul ucigaș face parte din familie. Suspiciunea cade acum pe fiecare dintre ei.

2. Crăciunul lui Poirot

Spre consternarea întregii familii, bogatul proprietar Simeon Lee le cere tuturor fiilor săi și soțiilor acestora să vină acasă, pentru a petrece Crăciunul împreună. Dar reuniunea de familie nu se va dovedi prea fericită atunci când apar și câțiva oaspeți neașteptați, vechi răni și păcate ies la iveală, bătrânul Lee amenință cu schimbarea testamentului, iar în cele din urmă are loc o crimă chiar în ajunul Crăciunului.

Toată lumea pare să fi avut un motiv pentru a ucide, iar Hercule Poirot trebuie să afle cum a putut ieși criminalul din camera închisă unde victima a fost găsită într-o baltă de sânge.

3. O crimă anunțată

Când gazeta locală anunță că la Little Paddocks va avea loc o crimă vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, tot satul, crezând că este vorba de un joc, se prezintă la întâlnire. Dar, brusc, toate luminile se sting, se aud împușcături, apoi este descoperit un tânăr necunoscut, ucis. Iar acesta este doar începutul. Alte crime urmează, și numai Miss Marple va fi în stare să soluționeze cea mai ingenioasă crimă.

4. Cei patru mari

Hercule Poirot pare că și-a găsit în sfârșit un adversar pe măsură: un cartel criminal cu puteri nelimitate, decis să cucerească întreaga lume. Atunci când un musafir neașteptat îi vorbește, înainte de a muri, despre „Numărul 1“ – creierul „Celor patru mari“, „Numărul 2“ – un multimiliardar, „Numărul 3“ – o franțuzoaică și „Numărul 4“ – distrugătorul, Poirot nici nu bănuiește că acesta este începutul unei lupte ce îl va pune în pericol de moarte pe prietenul său Hastings și chiar pe el însuși.

O înmormântare neașteptată, un frate geamăn despre care nu s-a mai pomenit și o veche prietenă a lui Poirot vor provoca o răsturnare spectaculoasă de situație.

5. Martorul mut

Toată lumea dă vina pe jucăușul terrier Bob pentru accidentul în care stăpâna sa, Emily Arundell, a căzut pe scări, fiind la un pas de moarte. Însă cu cât se gândește mai mult la obiceiurile câinelui ei și la împrejurările în care s-a lovit, cu atât bătrâna și bogata doamnă este mai convinsă că una dintre rudele sale a încercat să o omoare.

Pentru a apăra onoarea familiei, este nevoie de un detectiv priceput și extrem de discret, așa că domnișoara Arundell îi scrie lui Hercule Poirot ca să-i ceară ajutorul. Chiar dacă scrisoarea ajunge cu două luni întârziere la el, Poirot se va strădui să respecte ultima dorință a clientei sale.

6. Crimă la vicariat

Miss Marple se află în faţa misterului unei crime petrecute în liniştitul sătuc St. Mary Mead, unde, sub faţada aparent pașnică a unui târg englezesc, se ascund intrigi, secrete, minciuni şi moarte. Colonelul Protheroe, magistratul local şi om de seamă, este cel mai detestat personaj din St. Mary Mead. Toată lumea – inclusiv vicarul – îi doreşte moartea. Şi, foarte curând, acest lucru chiar se întâmplă: este găsit împuşcat în cap în biroul vicarului.

Aflată în faţa unei mulțimi de posibili suspecţi, numai infailibila Miss Marple poate descâlci amalgamul de indicii care vor conduce la demascarea criminalului.

7. Si din zece n-a mai ramas nici unul

„Zece…“ Zece străini sunt atrași de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devonului. „Nouă…“ În timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeași seară, unul dintre oaspeți moare. „Opt…“ Rupți de lume din cauza unei furtuni violente, oaspeții lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară. „Șapte…“ Care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva

8. Ceasurile

Sheila Webb, o dactilografă liber-profesionistă, soseşte la Wilbraham Crescent ca să ocupe slujba pentru care a fost angajată. Ceea ce găseşte însă este un cadavru bine îmbrăcat, înconjurat de cinci ceasuri, fiecare indicând o altă oră. Dar până la sosirea poliţiştilor, patru dintre ceasuri au dispărut şi, din nefericire, stăpâna casei, care este oarbă, nu a văzut nimic.

Hercule Poirot, pensionar acum, are din fericire suficient timp să pună cap la cap indiciile din cel mai ciudat caz al carierei sale

9. Noapte nesfârșită

Atrăgator, extrem de inteligent, dar cu totul lipsit de mijloace financiare, tânărul Michael Rogers visează la o viață mai bună și la o casă magnifică, în care să trăiască împreună cu femeia iubită. Iar când o cunoaște pe Ellie, o fabulos de bogată moștenitoare americană, visul lui devine realitate. Însă Michael ignoră avertismentele unei bătrâne țigănci privitoare la un blestem ce planează asupra locurilor, și, curând, răul începe să se strecoare în paradis..

10. Poarta destinului

Tommy și Tuppence Beresford își cumpără o casă nouă, unde speră să își petreacă liniștiți bătrânețea. În timp ce aranjează în mansardă cărțile lăsate de mai multe generații de proprietari, Tuppence descoperă o ediție a Săgeții negre de Robert Louis Stevenson, care o intrigă. Mai multe litere din carte au fost subliniate, alcătuind o frază enigmatică: „Mary Jordan nu a murit de moarte bună. Unul dintre noi a ucis-o.” Cartea i-a aparținut unui băiat care a murit la doar paisprezece ani… Cei doi Beresford nu au nevoie de mai mult ca să înceapă o anchetă ce se va dovedi periculoasă.

Acesta este ultimul roman pe care l-a scris Agatha Christie.

Despre Agatha Christie

Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei”. A scris 80 de romane polițiste şi volume de povestiri, 19 piese de teatru (dintre care Cursa de şoareci este cea mai longevivă din istorie) şi şase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott.

Celebrul Hercule Poirot – cel mai cunoscut detectiv de la Sherlock Holmes încoace – apare încă din primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot şi Miss Marple, bine-cunoscutul personaj imaginat de scriitoare, au devenit faimoşi la nivel mondial şi au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele şi micul ecran.

Agatha Christie a mai scris volume de nonficțiune, o autobiografie, dar şi povestiri amuzante despre numeroasele expediții în care a participat alături de soțul ei, arheologul sir Max Mallowan.

A murit în 1976.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.