LiteraBlog Back to school pe Litera.ro. Recomandări de lectură pentru începutul de an școlar

Back to school pe Litera.ro. Recomandări de lectură pentru începutul de an școlar

În perioada 25-29 august 2021, pe Litera.ro ne pregătim de reînceperea școlii cu reduceri de până la 80% la toate cărțile pentru copii, dar și la cărțile de activități, manuale și auxiliare școlare. Totodată, fiecare comandă de peste 199 lei vine însoțită de un super-cadou: un ghiozdan complet echipat.

Descoperă cărțile recomandate în programa școlară, pentru un început de an școlar de succes!

Cărți recomandate în programa școlară pentru clasele primare

1. Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Petre Ispirescu

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este o poveste din folclorul românesc, culeasă de Petre Ispirescu. Basmul i-a fost povestit scriitorului de către tatăl său, șezător în București, mahalaua Udricani. A fost publicat inițial în 1862, în Țăranul român. În poveste apar idei filosofice privitoare la condiția omului în Univers, nemurire și la cuplul viață-moarte.

2. Cățelușul șchiop, Elena Farago

Elena Farago s-a născut pe 29 martie 1878 la Bârlad. Rămasă orfană de mamă, în 1890, a fost nevoită sa aibă grijă de surorile mai mici. A fost guvernantă la familia lui I.L. Caragiale, ceea ce i-a favorizat contactul cu literatura clasicilor. A debutat în 1898 cu un reportaj, iar în 1902 a publicat prima poezie în ziarul România muncitoare. În 1906, a publicat primul său volum de poezii, Versuri.

Citește și: Back to school pe Litera.ro. Comandă de 199 lei și primești un ghiozdan cadou! Poți alege între 8 modele complet echipate!

3. Amintiri din copilărie, Ion Creangă

„Fără a inventa nimic esențial, Creangă retrăiește cu ingenuitate întâmplările povestite. Geniul humuleșteanului este această capacitate extraordinară de a-și lua în serios eroii, de a le retrăi aventurile, de a pune cu voluptate în fiecare propriile lui aspirații nerostite, slăbiciuni, vicii, tulburări și uimiri, adică de a crea viața.”- Nicolae Manolescu.

4. Aventurile lui Tom Sawyer, Mark Twain

Aventurile lui Tom Sawyer este un roman scris de Mark Twain și apărut în anul 1876. Este o lucrare considerată ca literatură pentru copii, dar este citit cu plăcere și de unii adulți. Din cauza jargonului folosit de autor, romanul după publicație inițial a fost pus în America pe lista cărților interzise.

5. Alice în Țara Minunilor, Lewis Caroll

Alice în Țara Minunilor este un roman fantastic scris de autorul britanic Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) în 1865. Povestea se bucură de o popularitate constantă atât în rândul copiilor, cât și a adulților. Cartea este considerată unul dintre cele mai bune exemple a literaturii absurdului. Se folosesc numeroase glume și aluzii matematice, lingvistice și filosofice. Trăsăturile istoriei și structura ei au avut o influență puternică asupra artei, în special asupra genului literar fantastic.  

6. Povești de aur. Cele mai frumoase povești ale copilăriei

Deschide această carte și vei pătrunde în universul magic al poveștilor copilăriei! Îți vei reîntâlni eroii preferați și îi vei însoți în minunatele lor aventuri. În acest volum sunt incluse basme precum: Crăiasa Zăpezii, Lebedele sălbatice, Rățușca cea urâtă, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, Scufița Roșie, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Degețel, Frumoasa din pădurea adormită, Motanul încălțat, Piele-de-Măgar, Darurile zânei, Fluierașul din Hamelin.

7. Jack și vrejul de fasole. Poveste cu pictograme. Citesc cu ajutor

Cei mici descoperă pictogramele și încep să citească cu ajutor! Ei pot asculta povestea pe care părintele o citește cu voce tare și pot participa la lectură rostind cuvintele reprezentate prin imagini. În felul acesta copiii pot urmări mai ușor firul poveștii, iar lectura va deveni una dintre activitățile lor preferate.

Această serie cu pictograme:

  • încurajează și dezvoltă abilitățile de citire.
  • este perfectă pentru momentele împreună cu cel mic.
  • este ideală ca poveste de seară, dar și pentru orice moment al zilei.

8. Fata babei și fata moșneagului, Ion Creangă

În această colecţie sunt incluse 100 de titluri reprezentative din folclorul românesc şi din opera marilor scriitori români. Textele sunt recomandate spre lectură elevilor, conform programei şcolare.

9. Aventurile lui Pinocchio, Carlo Collidi

Acest roman de aventură pentru copii are rol educativ, defăimând minciuna și neascultarea de părinți. Povestea prezintă viața unui băiețel de lemn care nu vrea să meargă la școală, ajunge într-un bâlci muzical, este păcălit de Vulpe și Motan și trece prin câte alte aventuri fascinante care îi formează caracterul. Ajutat de Zâna cea Bună se dezvață de mințit și reușește să devină un băiețel adevărat așa cum a visat!

10. Heidi, Johanna Spyri

Micuța orfană Heidi este trimisa de matuțsă la bunicul ei, in Alpii elvetieni. Curând, copila începe sa iubească tovărășia bunicului și libertatea pe care i-o oferă viața în munți. Când mătușa o duce la Frankfurt, pentru a deveni companioana unei fetițe singuratice, dintr-o familie bogată, Heidi se confruntă cu numeroase provocări.

Cărți recomandate în programa școlară pentru gimnaziu

1.Fram, ursul polar, Petre Ispirescu

Romanul spune povestea unui urs alb care își trăiește majoritatea vieții la circ, unde ani buni fusese principala atracție. Însă dorul de a deveni un urs sălbatic și liber îl duce spre casă, la Polul Nord, acolo unde poate sa se bucure de ghețuri, de vânturi, de viscole, de soarele polar sau de aurora boreală.

2. Momente și schițe, I.L. Caragiale

Comedia este genul predominant în opera lui Caragiale. Umorul îmbracă cele mai variate forme: de la comicul de limbaj la comicul de situație; de la ironia comentariilor și a narațiunii la construcția personajelor desuete sau grotești. Ceea ce este specific lui Caragiale este poziția fals neutră, fals echidistantă pe care o adoptă față de personajele sale. În Momentele și schițele lui, nu se pot identifica personaje negative și pozitive. Poziția neutră pe care o adoptă ca narator, redarea faptelor fără asumarea directă a unei atitudini, dă aparența de îngăduință, de justificare prin argumentele proprii ale personajelor. Pe de altă parte, nu există personaj pozitiv pentru că nici unul nu este mai presus de vreo vină. În surprinderea complexității caracterelor, Caragiale nu pare să aibă ochi decât pentru superficialitatea și meschinăria lor.

3. Hagi-Tudose. Nuvele și schițe, Barbu Ștefănescu Delavrancea

Cu adevărat interesante rămân paginile lui Delavrancea în care virtuozitatea sa stilistică se desfășoară pe un teritoriu specific, desprins din lumea mahalalei bucureștene. Exemplu tipic – nuvela Hagi-Tudose, capodoperă de concentrare, de situarea narațiunii la limita irealului. Ca și Caragiale în marile lui nuvele de ultimă perioadă, Delavrancea descoperă un București uitat, aproape legendar, în care personajul principal al povestirii capătă proporții mitice. Dincolo de bogăția lexicală, admirăm aici îmbinarea armonioasă a diferitelor stiluri – a stilului indirect, combinat cu dialogul și cu monologul interior; dar virtuozitatea o atinge Delavrancea în utilizarea stilului indirect liber: alături de I. L. Caragiale și de Ioan Slavici, autorul lui Hagi-Tudose a încetățenit în proza noastră această subtilă formă de relatare.

4. Pe drumuri de munte, Calistrat Hogaș

Pe drumuri de munte este o carte din 1912 de Calistrat Hogaș, un „jurnal” de călătorii prin Munții Neamțului. Considerată literatură de călătorie, cartea sa constituie doar prilejul unui jurnal spiritual în care autorul se confesează deliberat și își dezvăluie personalitatea, autoportretizându-se.

5. Răpit de pirați, Robert Louis Stevenson

Cartea aceasta, considerată de Henry James cel mai bun roman al lui R.L. Stevenson, atinge ceea ce însuși autorul ei numea „încununarea supremă și triumful artistului, atât prin capacitatea de a convinge, cât mai ales de a încânta“. 

Citește și: Back to school pe Litera.ro! Ai reduceri de până la 80% și un ghiozdan echipat complet la fiecare comandă

6. Micul prinț, Antoine de Saint-Exupéry

A fost odată… o carte. Dar nu una oarecare. A fost odată… una dintre cele mai citite cărți din lume: o poveste care a făcut milioane de copii și de oameni mari din întreaga lume să viseze, să zâmbească, să plângă.

Este povestea unui adult care-și întâlnește copilul din sine sub înfățișarea micului prinț. Plecat de pe asteroidul său ca să descopere lumea, un băiețel vizitează mai multe planete, unde, într-o serie de întâlniri extraordinare, i se revelează tot felul de ciudățenii ale adulților, culminând cu aventurile pe planeta Pământ.

Votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franța, Micul prinț este cea mai tradusă carte din lume după textele religioase și una dintre cele mai bine vândute cărți publicate vreodată, cu 300 de traduceri oficiale (inclusiv în Braille), 2 milioane de cărți vândute anual în toată lumea și 400 de milioane de cititori.

7. Colț Alb, Jack London

Colț Alb este povestea unui animal trei sferturi lup, un sfert câine, al cărui destin parcurge mai multe etape: câine de sanie al unui indian, după despărțirea dureroasă de mama sa, câine de luptă al unui om sadic, iar în cele din urmă ajunge să cunoască un om iubitor, care îi arată acestei creaturi sălbatice, înnebunită de răutatea oamenilor, că există bunătate și că nu toți oamenii sunt răi.

8. Ocolul Pământului în optzeci de zile, Jules Verne

Romanul spune povestea lui Phileas Fogg, un bărbat care își angajează un nou valet, pe francezul Passepartout, și care face un pariu cu prietenii săi din Reform Club că poate să facă ocolul Pământului în 80 de zile.

Această călătorie extraordinară are la bază revoluționarea transporturilor, eveniment care marchează secolul al XIX-lea și începutul revoluției industriale. Apariția noilor modalități de transport (calea ferată, vaporul cu aburi) și deschiderea canalului Suez în 1869 au scurtat distanțele, prin intermediul timpului necesar parcurgerii lor.

9. Aventurile Baronului Munchhausen, G.A. Bürger

Vei găsi în această carte, dragă cititorule, multe dintre istorioarele pline de haz ale baronului Münchhausen. Citeşte-le şi judecă şi tu: a existat oare pe lume un mincinos mai mare decât el?

„Un bătrânel uscăţiv, cu nasul lung şi ascuţit, şade lângă cămin şi-şi povesteşte peripeţiile. Oamenii adunaţi în jurul lui râd în hohote:

– Bravo, Münchhausen! Mai mare minciună nici că se putea!

Dar el nu-i ia în seamă şi povesteşte înainte: cum a zburat de două ori pe Lună şi ce-a mai păţit.

Un străin, care nu l-a mai auzit până acum, nu mai poate suporta şi-i zice indignat:

– Minciuni sfruntate! Cai verzi pe pereţi! Nimic din ceea ce spui nu-i adevărat!

Îmbufnat, bătrânelul îi răspunde cu emfază:

– Baronii, prinţii şi sultanii, pe care am avut onoarea să-i consider drept cei mai buni prieteni, mi-au spus întotdeauna că n-au întâlnit om mai sincer, mai cinstit pe lume.

Hohotele de râs se înteţesc şi mai mult:

– Münchhausen – cel mai cinstit om pe lume! Ha-ha-ha! Ha-ha-ha! Ha-ha-ha!

Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, Münchhausen deapănă altă poveste, despre un copac minunat care a crescut pe capul unui cerb.

– Copac!… Pe capul unui cerb!

– Ce-i aici de mirare? Era un vişin. Cu vişine coapte. Mustoase şi dulci de se topeau în gură!…”

10. Oliver Twist, Charles Dickens

Născut și crescut într-o casă de copii, Oliver Twist ajunge să trăiască în mijlocul unei bande de hoți de buzunare, pentru ca, în cele din urmă, să fie adoptat de un bătrân bun și generos, sub a cărui ocrotire va trăi fericit. Pe parcursul romanului, Oliver are de infruntat numeroase obstacole, dar încercările prin care trece nu îi distrug puritatea sufletească.

Cărți recomandate în programa școlară pentru liceu

1.Moara cu noroc, Ioan Slavici

„Considerat astăzi, după Costache Negruzzi, drept unul din fondatorii nuvelei româneşti […] Slavici, cu toate stângăciile şi cu tot stilul lui neîndemânatic, are o curată şi aspră limbă românească. O limbă poate cam necioplită, colţuroasă şi dură, dar lipsită de neologisme şi perfect armonizată cu personajele lui şi cu lumea pe care el o evocă. Această lume e aceea a satelor din Transilvania. Într-o vreme când poporanismul nu exista ca şcoală literară, Slavici şi-a pus ţăranii să vorbească simplu, a observat bine mediul satelor şi a descris acest mediu fără prea multă idealizare, fără multă artă, dar şi fără înconjur, urmărind adevărul. Lumea satelor, la noi, a găsit în Slavici unul dintre cei dintâi cronicari fideli şi realişti. Om al satului, el a descris satul cu simplitate, dragoste, râvnă şi voie bună.” (Al. PHILIPPIDE)

2. Plumb, George Bacovia

Poezia Plumb a fost primită călduros în cadrul cenaclului și dădu ulterior titlul volumului de versuri publicat de Bacovia, trimis la tipar în 1914 și apărut în luna iulie 1916. Pentru acest volum Bacovia a fost premiat de Ministerul Artelor în 1923.

3. Ion, Liviu Rebreanu

Ion este un roman de factură socială, apărut în anul 1920. Liviu Rebreanu este considerat creatorul romanului românesc modern, întrucât a scris primul roman obiectiv din literatura română, Ion și primul roman de analiză psihologică din proza românească, Pădurea Spânzuraților.

4. Pădurea spânzuraților, Liviu Rebreanu

Romanul Pădurea spânzuraților prezintă dilema morală a lui Apostol Bologa, un tânăr ofițer român din armata austro-ungară, trimis să lupte pe frontul românesc împotriva conaționalilor săi. Execuția ofițerului ceh Svoboda la care este obligat să asiste îl face să înțeleagă nedreptatea războiului și să-și pună probleme de conștiință care vor duce la un final tragic. Pădurea spânzuraților se înscrie în linia romanelor realiste prin descrierile obiective, prin accentul pus pe analiza psihologică și prin imparțialitatea și lipsa de șovinism a autorului. Romanul reia tema nuvelei anterioare Catastrofa, completând-o cu evenimente inspirate din tragedia reală a fratelui scriitorului, sublocotenentul Emil Rebreanu, care, în 1917, a fost condamnat și executat prin spânzurare pentru încercarea de a traversa frontul și a se alătura armatei române.

5. Mara, Ioan Slavici

Mara este un roman de factură socială, publicat pentru prima oară sub formă de foileton. Autorul a devenit cunoscut în literatura română mai ales ca nuvelist, iar Mara este romanul său de debut publicat după aproape 20 de ani de carieră literară.

6. Craii de Curtea-Veche, Mateiu I. Caragiale

„Arta lui Matei s-a fixat într-o singură carte, Craii de Curtea-Veche, făcută din incantaţie, din coloare, din pitoresc – adică din tot ceea ce nu se găsește la tatăl său: paletă descriptivă bogată; ton evocator, larg, muzical; fâlfâit de eșarfe multicolore; proză plină și de suavităţi poetice, dar și de miresmele maidanelor părintești; vocabular, când arhaic, ca la fratele său Luca, când voit împlântat în trivial, într-un cuvânt, cu destule elemente de luxură și de dizolvare, ca de altfel întreaga atmosferă morală a cărţii; operă rară de povestitor liric și de mare artist, cu toate semnele unei decadenţe evidente.” (Eugen Lovinescu)

7. Poezii, Mihai Eminescu

Consecvent convingerilor sale conservatoare, Eminescu se înscrie în epoca romantismului, aflată deja la final. Patriotismul vibrant, nostalgia față de marile momente și figuri istorice generează în poezia sa ample discursuri evocatoare de trecut și de revoltă față de contemporaneitate. Nostalgia îl îndeamnă la insistente incursiuni în copilărie și într-o natură atotstăpânitoare, departe de agitația și decepțiile vieții sociale. Pe treapta cea mai înaltă a creației sale, poetul este influențat de vastele cunoștințe de filosofie acumulate, de ideea de curgere continuă a lui Heraclit, de teoria ideilor a lui Platon și, în mod acut și complex, de viziunile lui Schopenhauer, Kant și Hegel. Veșnic inadaptat la realitatea concretă, meschină, viața și creația lui Eminescu au fost marcate de permanenta lui aspirație de a deveni „nemuritor și rece“.

8. Teatru, I.L. Caragiale

În colectia „Lecturi școlare” se regăsesc cele mai importante opere din literatura română și universală, selectate în conformitate cu cerințele programei școlare de limba și literatura română. Astfel, elevii vor avea la îndemână, în formă integrală, creațiile cele mai cunoscute și mai îndrăgite ale scriitorilor clasici si moderni, însoțite de o scurtă prezentare a vieții și a operei autorului.

Această carte cuprinde:

  • Cronologie
  • O noapte furtunoasa  
  • Conul Leonida fata cu reactiunea  
  • O scrisoare pierduta
  • D-ale carnavalului  

9. Alexandru Lăpușneanu, Costache Negruzzi

Alexandru Lăpușneanu a fost un domn al Moldovei care a domnit între septembrie 1552 – 18 noiembrie 1561 și octombrie 1564 – 9 martie 1568. Figura sa a fost popularizată de scriitorul Costache Negruzzi, care l-a imortalizat în nuvela Alexandru Lăpușneanu, atribuindu-i celebrele fraze „De mă voiu scula, pre mulți am să popesc și eu…” și „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu…”

10. Poezii, Octavian Goga

 Majoritatea creațiilor incluse de Goga în volumul Poezii (1905) au apărut în revista Luceafărul, în paginile căreia poetul s-a afirmat ca talent literar autentic.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.