LiteraBlog Cele trei manuscrise CÂȘTIGĂTOARE în cadrul concursului de debut literar „Primul roman”

Cele trei manuscrise CÂȘTIGĂTOARE în cadrul concursului de debut literar „Primul roman”

Concursul de debut literar „Primul roman”, organizat de Editura Litera în parteneriat cu Idea::Bank România, a ajuns la final. Juriul format din Doina Ruști, Cristina Bogdan, Radu Aldulescu și Mihai Ene a ales cei trei câștigători, ale căror manuscrise vor fi publicate în „Biblioteca de Proză Contemporană”.

LOCUL 1

Pe primul loc s-a clasat manuscrisul Translucid, scris de Adriana-Ligia Pârvulescu. Câștigătoarea marelui premiu va fi recompensată cu 10 000 de lei, premiu oferit de Idea::Bank România, iar romanul său va fi publicat în această toamnă, într-un tiraj de minimum 1 000 de exemplare.

Despre Adriana-Ligia Pârvulescu

Ligia Pârvulescu a absolvit cursurile Facultății de Drept a Universității București și pe ale Facultății de Comunicare și Relații Publice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București, după care a făcut un master în muzeologie și patrimoniu cultural. A urmat cursuri de dans și de istoria artei, precum și cursuri de muzică la Școala de Artă București.

În 2014 a debutat cu volumul de poeme Fluvii de asfalt la Casa de Editură Max Blecher. A publicat poezii în revistele literare Familia, Oglinda Literară, Subcapitol, DLITE etc.

Translucid este primul ei roman, o compoziție de avangardă, cu un mesaj puternic și actual.

Citește și: Interviu cu Mihaela Savu, Director de Comunicare și Relații Publice în cadrul Idea::Bank România: „Îmi plac biografiile, ne învață că fiecare om vine cu flacăra, rolul și miracolul lui”

LOCUL 2

Pe cea de-a doua poziție s-a clasat manuscrisul Încotro ne îndreptăm, scris de Pavel Nedelcu. Câștigătorul va fi recompensat cu un voucher în valoare de 1 000 de lei pentru achiziția de cărți pe litera.ro, iar manuscrisul său va fi publicat anul viitor, într-un tiraj de 500 de exemplare.

Despre Pavel Nedelcu

Traducător, critic literar și prozator, Pavel Nedelcu este licențiat în limbi străine și are un master în traducere de la Università degli Studi, Torino.

Câteva dintre eseurile și povestirile sale au fost publicate în reviste precum Tribuna (debut), OPT motive, Ateneu, Egophobia etc., precum și în jurnale academice din Italia. A fost premiat la importante concursuri de literatură organizate de PEN (2016), revista Tribuna (2017), MNLR (2020), Cenaclul UBB, revista Apostrof (2020), etc. Pavel Nedelcu este redactor al revistei culturale LiterNautica.

Încotro ne îndeptăm este primul său roman.

LOCUL 3

Pe cea de-a treia poziție s-a clasat manuscrisul Femei de iasomie, scris de Ionel Bușe. Câștigătorul va fi recompensat cu un voucher în valoare de 500 lei pentru achiziția de cărți pe litera.ro, iar manuscrisul său va fi publicat anul viitor, într-un tiraj de 500 de exemplare.

Despre Ionel Bușe

Ionel Bușe este profesor universitar de filosofie la Universitatea din Craiova, eseist, prozator, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat proză și teatru în revistele: Tribuna, Ramuri, Mozaicul, Scrisul Românesc, Brâncuși etc. A debutat în volum ca prozator la Editura Alfa Press, Cluj-Napoca, 2010, cu volumul Ultima vară cu Enikö și alte povestiri, pentru care a primit premiul USR Craiova pe 2011 și Premiul Revistei Scrisul Românesc

A publicat eseuri și studii de filosofie atât individual, cât și în reviste și volume colective din Franța, Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Canada, Brazilia, Mexic. Pentru Filosofia și metodologia imaginarului, Scrisul Românesc, Craiova, 2005, a primit Premiul Mircea Florian al Academiei Române. A coordonat pentru România (2017-2020) volumul La vie de l’esprit en Europe centrale et orientale depuis 1945, Cerf, Paris, 2021.

Femei de iasomie este primul său roman.

Criterii de selecție

Pentru alegerea celor mai bune trei manuscrise, membrii juriului au acordat punctajul în funcție de creativitate, originalitate, claritate și corectitudine în exprimare, prin acordarea de puncte de la 1 la 10. Clasamentul a fost stabilit în funcție de punctajul obținut de fiecare lucrare.

Citește și: LISTA SCURTĂ a manuscriselor finaliste în cadrul concursului „Primul roman”. Doina Ruști: „Este foarte greu de ales”

În total, 109 manuscrise au fost înscrise în concurs, dintre care 70 au fost declarate eligibile de către comisia de monitorizare. Conform Regulamentului Oficial, au fost validate înscrierile scriitorilor cu vârsta de peste 18 ani aflați la debut și care n-au publicat anterior nicio operă epică unitară mai lungă de 25 000 de cuvinte, ale căror manuscrise au între 70 000 și 120 000 de cuvinte, scrise cu Arial 12, spațiere 1,5, și care au atașat Fișa de participare cu toate informațiile solicitate. Mai multe detalii aici!

Manuscrisele au fost numerotate cu cifre de la 1 la 70 și transmise juriului de către comisia de monitorizare, care a eliminat numele autorilor și alte detalii de identificare. La final, numele celor trei câștigători au fost identificate prin confruntarea cifrelor cu lista întocmită de comisia de monitorizare.

Citește și: Start la concursul de debut literar „Primul roman”

Despre „Biblioteca de Proză Contemporană”

Cele trei manuscrise vor fi publicate în „Biblioteca de Proză Contemporană”, coordonată de Doina Ruști. Această colecție își propune să acorde atenție debuturilor și prozei cu o perspectivă epică nouă, dar și să întregească peisajul cărții românești cu viziuni narative inedite.

Romanul Paturi oculte de Doina Ruști a inaugurat această colecție, urmat de romanele Cuibul bufniței de Tudor Runcanu, I Put a Spell on You… de Allex Trușcă, Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu și de un volum de proză scurtă, Kyparissia de Alexandra Niculescu. Cele mai recente titluri din colecție sunt Cabinetul albastru de Simona Preda, Sonată pentru acordeon de Radu Aldulescu, Isus din întuneric de Radu Găvan, Omulețul roșu de Doina Ruști, Salamandre de Liviu G. Stan și Treisprezece, volum colectiv de proză fantastică. Următorul roman din această colecție este Toate păcatele noastre de Mihail Victus, în curs de apariție.

Citește și: Etapa a doua a concursului „Primul roman” se apropie de final! Când vom afla cine sunt cei 3 câștigători

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.