LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Arta de a lua cele mai bune decizii”, de Shane Parrish

Citește un fragment în avanpremieră din „Arta de a lua cele mai bune decizii”, de Shane Parrish

Arta de a lua cele mai bune decizii. Sfaturi practice pentru a gândi limpede în orice situație, de Shane Parrish este noua apariție editorială Litera, colecția Introspectiv. Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe litera.ro

Suntem învățați să ne concentrăm pe deciziile importante mai degrabă decât pe momentele în care nici măcar nu ne dăm seama că facem o alegere. Totuși, aceste momente obișnuite au adesea o importanță mai mare pentru succesul nostru decât deciziile mari, însă acest lucru poate fi dificil de apreciat.

Credem că, dacă luăm deciziile potrivite în aspectele importante, vom avea parte de un final fericit. Dacă alegem să ne căsătorim cu persoana potrivită, vom fi fericiți. Dacă alegem cariera potrivită, vom fi împliniți. Dacă alegem investiția corectă, vom deveni bogați. Această înțelepciune este, cel mult, parțial adevărată. Poți să te căsătorești cu cea mai uimitoare persoană din lume, dar dacă nu depui efort, totul se va termina. Poți să alegi cea mai bună carieră, dar dacă nu muncești din greu, nu vei obține oportunități. Poți găsi investiția perfectă, dar să-ți dai seama că nu ai nimic de investit. Chiar și când luăm decizii mari în direcția corectă, nu este garantat că vom obține rezultatele dorite. În realitate, trebuie să învățăm că deciziile pe care le luăm în momente puțin importante, puse cap la cap, ne conturează viitorul.

Arta de a lua cele mai bune decizii îți oferă instrumentele necesare pentru a recunoaște momentele care au potențialul de a-ți schimba traiectoria și de a-ți remodela felul în care navighezi în spațiul critic dintre stimul și răspuns. După cum arată Parrish, am putea să ne imaginăm că suntem protagoniștii în povestea vieții noastre, dar trista realitate este că majoritatea dintre noi funcționăm pe pilot automat. Comportamentele noastre implicite, cultivate de biologie, de evoluție și de cultură, sunt pregătite să preia controlul dacă nu intervenim.

Prin povești, modele mentale și nu numai, Parrish oferă legătura lipsă dintre științele comportamentale și consecințele din viața reală. Rezultatul este un manual absolut necesar pentru optimizarea luării deciziilor, obținerea unui avantaj competitiv și trăirea unei vieți așa cum îți dorești.

Credit foto: Cristina Venedict

Învață cum să…

  • Identifici dușmanii gândirii clare și să îi reprogramezi
  • Modelezi mediul înconjurător pentru a se potrivi obiectivelor tale
  • Creezi inerție pozitivă prin ritualuri
  • Dezvolți cele patru calități de care ai nevoie pentru a fi rațional într-o lume irațională
  • Identifici comportamentul autosabotant
  • Înțelegi în ce domenii ai un avantaj
  • Înțelegi de ce alții fac lucruri care nu sunt raționale
  • Îți controlezi emoțiile
  • Îți gestionezi slăbiciunile și să îți amplifici punctele forte
  • Creezi reguli automate pentru succes
  • Îți schimbi perspectiva pentru a-ți dezvălui punctele oarbe
  • Gestionezi greșelile și să revii mereu pe calea cea bună
  • Folosești gândirea clară pentru a avea de câștigat în orice circumstanță
Credit foto: Cristina Venedict

CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DE CRISTINA EREMIA

„Prefață

În august 2001, m‐am angajat la o agenție de informații. Câteva săptămâni mai târziu, lumea s‐a schimbat pentru totdeauna.

Toți cei din agenție s‐au trezit peste noapte în posturi și cu responsabilități pentru care nu erau pregătiți. Munca mea consta în a găsi constant metode de a face lucruri pe care puțini și le imaginaseră măcar a fi posibile. Nu trebuia numai să rezolv probleme noi și complicate; ci erau în joc vieți omenești. Eșecul era inacceptabil.

Într‐o noapte, mă întorceam acasă la ora trei, după o misiune al cărei rezultat nu fusese cel dorit. Știam că, a doua zi dimineață, va trebui să dau ochii cu șeful și să‐i explic ce se întâmplase și ce fusese în mintea mea când luasem deciziile respective.

Gândisem cu claritate? Îmi scăpase ceva? Cum puteam să știu?

Raționamentul meu avea să fie expus judecății tuturor.

În ziua următoare, am intrat în biroul șefului meu și i‐am explicat cum gândisem. Când am terminat, i‐am spus că nu eram pregătit pentru munca aceasta sau pentru nivelul de răspundere pe care îl implica. A pus stiloul pe birou, a respirat adânc și mi‐a răspuns: „Nimeni nu e pregătit pentru munca asta, Shane, dar tu și echipa asta sunteți tot ce avem“.

Răspunsul lui nu era deloc liniștitor. Echipa despre care vorbea era formată din 12 oameni, care munceau de ani buni câte 80 de ore pe săptămână. Prin „tot ce avem“ se referea la cel mai important program inițiat de agenție de mai multe generații. După această scurtă întrevedere, am ieșit din birou cu capul vâjâind.

În acea noapte am început să‐mi pun întrebări la care aveam să meditez în următoarea decadă. Cum pot să‐mi îmbunătățesc raționamentul? De ce oamenii iau decizii proaste? De ce unele persoane obțin constant rezultate mai bune decât altele, beneficiind de aceleași informații? Cum pot să iau mai des decizii corecte și să reduc posibilitatea unui eșec, atunci când sunt în joc vieți omenești?

Până în acel moment al carierei, fusesem relativ norocos și, deși îmi doream să mă țină norocul în continuare, voiam și să depind mai puțin de el. Dacă exista o metodă de a judeca limpede și bine, voiam să o stăpânesc.

Dacă ești ca mine, atunci nimeni nu te‐a învățat să gândești sau să iei decizii. În școală nu există nici o materie numită „gândire logică“. Toată lumea pare să se aștepte să știi deja cum să faci asta sau să înveți pe cont propriu. Dar viața ne dovedește că a învăța să gândești, să gândești limpede, este surprinzător de greu.

Următorii ani mi i‐am petrecut învățând să gândesc mai bine. Am observat cum acumulează oamenii informații, cum judecă și cum acționează și în ce măsură acțiunile lor duc la rezultate pozitive sau negative. Oare unii oameni erau pur și simplu mai deștepți decât alții? Sau aveau sisteme și obiceiuri mai bune? În momentele care contau, erau oamenii conștienți de calitatea judecății lor? Cum puteam să evit greșelile elementare?

I‐am observat pe cei mai experimentați oameni la ședințe. Stăteam tăcut*, ascultând ce considerau ei că este important și de ce. Am citit tot ce am găsit despre procesul cognitiv și am vorbit cu oricine a fost dispus să discute cu mine.

I‐am căutat pe cei mai buni din lume, pe marii industriași, care par să gândească întotdeauna clar, chiar și atunci când ceilalți nu reușesc. Acești oameni știau ceva ce puțină lume știe, iar eu eram hotărât să le aflu secretul.

În timp ce noi, majoritatea, vânăm victoria, cei mai buni din lume știu că, înainte de a învinge, trebuie să evite eșecul. Și asta s‐a dovedit a fi o strategie surprinzător de eficientă.

Pentru a cataloga aceste lecții, am creat un site anonim numit „Farnam Street“, accesibil la http://fs.blog, numit astfel în onoarea lui Charlie Munger și a lui Warren Buffet, doi oameni care au făcut din gândirea logică un mod de viață și care mi‐au influențat profund viziunea despre lume.

De‐a lungul anilor, am avut norocul să vorbesc cu idolii mei, Charlie Munger și Daniel Kahneman, despre gândirea logică și despre procesul decizional, dar și cu alți maeștri ai acestei practici, precum Bill Ackman, Annie Duke, Adam Robinson, Randall Stutman și Kat Cole. Multe dintre aceste conversații sunt disponibile în podcastul The Knowledge Project. Altele, precum discuțiile avute cu Munger, trebuie să rămână private. Totuși, dintre toți oamenii cu care am discutat, nici unul nu mi‐a influențat mai mult modul de a gândi și ideile decât prietenul meu Peter D. Kaufman.

Mii de conversații au condus la următoarele concluzii esențiale: Pentru a obține rezultatele dorite, trebuie să facem două lucruri. Mai întâi, trebuie să facem loc rațiunii în gândurile, sentimentele și acțiunile noastre, iar în al doilea rând, trebuie să folosim în mod deliberat acel loc pentru judecata limpede. Odată ce dobândești această abilitate, vei descoperi că ai un avantaj de neoprit.

Deciziile luate în urma unui raționament clar te vor aduce în poziții tot mai bune și, astfel, succesele vor începe să se acumuleze.

Cartea aceasta este un ghid practic pentru a stăpâni gândirea logică. Prima jumătate a acestui volum se referă la crearea spațiului pentru rațiune. Mai întâi, vom identifica dușmanii gândirii logice. Vom învăța că, adesea, ceea ce mulți consideră a fi rațiune este, de fapt, reacție reflexă, determinată de instincte biologice care au evoluat pentru conservarea speciei. Când reacționăm fără să gândim, poziția noastră e slăbită, iar opțiunile noastre au o calitate tot mai redusă. Când facem dintr‐un răspuns la stimulii biologici un ritual, creăm spațiu pentru rațiune și ne întărim poziția. Apoi, identificăm o serie de moduri practice și la îndemână de a ne gestiona slăbiciunile și de a ne întări punctele forte, astfel încât acest spațiu este invariabil creat când ne aflăm sub presiune.

A doua parte a cărții se referă la punerea în practică a gândirii logice. Odată ce ajungem să ne consolidăm punctele forte și să ne gestionăm slăbiciunile – când am creat o pauză între gând și faptă – putem converti gândirea limpede în decizii eficiente. În Partea a patra, împărtășesc cele mai practice instrumente pe care le poți folosi pentru a rezolva probleme întâlnite în viața de zi cu zi.

În fine, odată ce ai deprins abilitatea de a te folosi de defectele tale, nu de a te împiedica de ele, și de a maximiza acest instrument care e rațiunea, mă voi ocupa de poate cea mai importantă chestiune, anume care sunt scopurile tale adevărate. O execuție impecabilă este absolut inutilă dacă nu servește scopului potrivit. Dar cum decidem care e acest scop?

Pe parcurs, îți voi arăta cele mai eficiente abordări ale rațiunii într‐un mod despre care se discută extrem de puțin. Nu vom folosi jargoane complicate, nici tabele, nici arbori decizionali. În schimb, ne vom concentra asupra abilităților practice pe care fie le‐am învățat de la alții, fie le‐am descoperit eu însumi și pe care le‐am testat asupra a mii de oameni din culturi, organizații și industrii diverse.

Împreună, vom găsi veriga lipsă dintre știința comportamentală și rezultatele din realitate și vom converti momente obișnuite în rezultate extraordinare.

Învățăturile acestei cărți sunt simple, practice și fără vârstă. Își trag seva din înțelepciunea altora și din experiența mea de a le pune în practică. M‐am bazat pe aceste lecții și concluzii pentru a lua decizii mai bune la agenția de informații, pentru a construi și a dezvolta mai multe afaceri și, surprinzător, pentru a deveni un părinte mai bun. Ce vei face tu cu ele numai de tine depinde.

Dacă am un motto în viață, acesta este „Stăpânește ce e mai bun din ceea ce au descoperit deja alții“, iar cartea mea e un tribut adus acestei convingeri. M‐am străduit să le recunosc meritele oamenilor potriviți. Probabil că nu i‐am inclus pe toți, iar pentru asta le cer scuze. Când pui ceva în practică, acel lucru devine parte integrantă din ființa ta. După 20 de ani, mii de conversații cu cei mai buni din lume și după lectura avidă a mai multor cărți decât pot număra, nu e ușor să‐mi amintesc sursa fiecărei idei. Cele mai multe au intrat deja în subconștientul meu. E mai sigur să presupun că orice e util în această carte e probabil ideea altcuiva și că principala mea contribuție a fost să alcătuiesc mozaicul a tot ce am învățat de la cei care m‐au precedat și să‐l înfățișez lumii.

***

INTRODUCERE

Puterea gândirii raționale în momente obișnuite

Viitorul nostru e determinat de întâmplările obișnuite.

Suntem învățați să ne axăm asupra marilor decizii mai curând decât asupra momentelor în care nici nu ne dăm seama că facem o alegere. Totuși, adesea, aceste momente obișnuite contează mai mult pentru succesul nostru decât marile decizii. E o idee greu de acceptat.

Ne închipuim că, dacă deciziile majore sunt cele corecte, totul se va aranja în mod miraculos. Dacă ne căsătorim cu persoana potrivită, totul va fi bine. Dacă ne alegem meseria potrivită, vom fi fericiți. Dacă facem investiția corectă, ne vom îmbogăți. Acest raționament este, în cel mai bun caz, parțial adevărat. Te poți căsători cu cel mai bun om din lume, dar, dacă nu‐l prețuiești așa cum merită, căsnicia se va sfârși. Poți să‐ți alegi cea mai bună carieră, dar, dacă nu muncești pe rupte, șansa te va ocoli. Poți găsi investiția perfectă, numai ca să descoperi că n‐ai economii pe care să le investești. Chiar dacă luăm corect deciziile importante, rezultatele pe care ni le dorim nu sunt garantate.

Nu considerăm decisive momentele obișnuite. Nimeni nu ne bate pe umăr când reacționăm la comentariul făcut de un coleg de serviciu ca să ne spună că suntem pe punctul de a pune paie pe foc sau, dimpotrivă, de a înăbuși o flacără. Desigur, dacă am ști că suntem la un pas de a înrăutăți situația, n‐am face asta. Nimeni nu încearcă să câștige o bătălie minoră cu prețul unui război și totuși asta se întâmplă adesea.

Inamicii judecății limpezi, latura cea mai elementară a firii noastre, ne împiedică să vedem ce se petrece și ne fac viața mai grea. Când reacționăm emoțional la un coleg în timpul unei ședințe, trebuie să reparăm greșeala. Când luăm o decizie numai ca să dovedim că avem dreptate, nu pentru că avem realmente dreptate, sfârșim într‐o încurcătură pe care tot noi trebuie s‐o descâlcim mai târziu. Dacă ne certăm cu partenerul de viață într‐o zi de vineri, tot sfârșitul de săptămână poate fi compromis. Nu e de mirare că avem mai puțină energie, că suntem mai stresați și suntem tot timpul ocupați.

Suntem convinși că judecăm, dar, în momentele obișnuite, situația ne impune modul de a gândi. Nici nu ne dăm seama de asta, deoarece aceste momente par mărunte. Totuși, cu trecerea timpului, aceste mărunțișuri se acumulează și totul devine mai ușor sau mai greu.

Fiecare moment te pune într‐o poziție mai avantajoasă sau mai dezavantajoasă pentru a face față viitorului. Acea poziționare este cea care, în final, ne face viața mai grea sau mai ușoară. Când, dominați de vanitate, îi arătăm cuiva cine‐i șeful, ne facem viitorul mai greu. Când, la muncă, ne disimulăm prost ostilitatea față de un coleg, relația noastră se deteriorează. Și, deși în acel moment aceste mărunțișuri nu par să conteze prea mult, acumularea lor explică poziția noastră prezentă. Iar poziția ne determină viitorul.

O poziție bună îți permite să gândești limpede, nu să fii forțat să iei o decizie din cauza împrejurărilor. Unul dintre motivele pentru care cei mai buni iau constant decizii corecte este acela că sunt foarte rar forțați de circumstanțe într‐o direcție sau alta.

Nu trebuie să fii mai deștept decât alții ca să ai performanțe mai bune, dacă știi să te poziționezi mai bine decât ei. Într‐o poziție bună, oricine pare genial, iar într‐o poziție proastă, chiar și cel mai deștept om poate să facă figură de idiot.

O companie cu lichidități și fără datorii are numai opțiuni bune. Când vremurile mai puțin profitabile apar, inevitabil, opțiunile devin din bune, foarte bune. Pe de altă parte, o companie cu profit scăzut și cu datorii are numai opțiuni proaste. Într-un timp foarte scurt, totul merge din rău în mai rău. Iar acest exemplu poate fi extrapolat ușor și în afara chestiunilor de afaceri.

Timpul este prietenos cu cei bine poziționați și este inamicul celor prost poziționați. Când ai o poziție bună, există multe căi către victorie. Dacă ești prost poziționat, e posibil să nu existe decât una. Într‐un fel, e ca la jocul Tetris. Dacă joci bine, ai multe opțiuni pentru a plasa următoarea piesă. Dacă joci prost, ai nevoie de piesa potrivită.

Ceea ce mulți oameni ratează în momentele obișnuite poate să‐ți determine poziția, iar poziția îți determină opțiunile. Judecata limpede este cheia unei poziționări adecvate, care îți permite să domini circumstanțele, în loc să fii dominat de ele.

Nu contează în ce poziție te afli acum. Contează doar dacă astăzi îți îmbunătățești poziția.

Fiecare moment obișnuit e o ocazie de a face viitorul mai ușor sau mai dificil. Totul depinde de claritatea gândirii tale.”

Credit foto: Cristina Venedict

CE SPUN CRITICII DESPRE ARTA DE A LUA CELE MAI BUNE DECIZII

„Shane Parrish are un dar minunat de a pune întrebările potrivite pentru a scoate în evidență modul în care iau decizii cei care au o gândire clară. După ce a analizat cum funcționează un număr impresionant de persoane în funcții de decizie, a strâns toate informațiile în această carte, oferindu-ne un cadru puternic de concepte și instrumente. Incisiv. Practic. Plin de exemple din viața reală și extrem de distractiv de citit.“ JIM COLLINS, autorul bestsellerului Excelența în afaceri

„Această carte este un antidot valoros la stupiditate și poate schimba regulile jocului pentru oricine vrea să reușească.“ MORGAN HOUSEL, autorul bestsellerului The Psychology of Money

„Shane Parrish, gânditorul genial care a creat Farnam Street și podcastul The Knowledge Project, a sintetizat în această carte înțelepciunea pe care a adunat-o de-a lungul anilor, oferindu-ne o lectură obligatorie plină de povești și de idei fascinante. Arta de a lua cele mai bune decizii îți oferă instrumentele practice de care ai nevoie pentru a contracara forțele ce te pot duce pe calea greșită.“ BETHANY McLEAN, coautoarea bestsellerului The Smartest Guys in the Room

„Un ghid ușor de pus în practică pentru a învăța să-ți folosești mintea mai eficient și un manual lucid pentru a depăși tendințele cognitive greșite și a lua decizii mai bune.“ ADAM GRANT, autorul bestsellerelor Originalii, A da și a lua și Regândește

Credit foto: Cristina Venedict

DESPRE SHANE PARRISH

Shane Parrish, fost expert în securitate cibernetică, este fondatorul, coordonatorul și căutătorul de înțelepciune din spatele Farnam Street și gazda podcastului The Knowledge Project. Munca lui Shane a apărut în aproape toate publicațiile importante, inclusiv New York Times, The Wall Street Journal, Huffington Post și Forbes.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.