LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din “Eliberarea copilului interior”, de Charles L. Whitfield

Citește un fragment în avanpremieră din “Eliberarea copilului interior”, de Charles L. Whitfield

Eliberarea copilului interior, de Charles L. Whitfield, a apărut la Editura Litera, în colecția „Instrospectiv”.

Mulți dintre noi purtăm în suflet răni vechi, îngropate uneori atât de adânc, încât nici nu mai suntem conștienți de ele. Dar, pentru a duce o viață echilibrată și împlinită, avem nevoie să le readucem la suprafață și să le vindecăm. În cartea de față, Charles L. Whitfield, medic și psihoterapeut american recunoscut pe plan internațional, oferă o prezentare simplă și clară a principiilor care stau la baza procesului de vindecare a traumelor psihice.

Pornind de la explicarea proceselor traumatice pe care le suferă copilul interior – adică acea parte din noi care e plină de vitalitate și creativitate – autorul descrie etapele procesului prin care ne putem însănătoși sufletește, recăpătându-ne energia și bucuria de a trăi. Desigur, este un proces dificil, dar, urmând pașii prezentați în volumul de față, cu toții ne putem elibera de povara trecutului.

În cei 25 de ani scurși de la apariția ei, Eliberarea copilului interior a devenit o carte clasică în domeniu, reușind totodată să-și păstreze prospețimea. O lectură obligatorie pentru psihoterapeuți și pentru toți cei care vor să-și identifice și să-și vindece traumele!

Credit foto: Cristina Venedict

Citește un fragment în traducere din limba engleză și note de Andreea Lutic

Capitolul 1

Să ne descoperim copilul interior

Conceptul de „copil interior“ este prezent în cultura mondială de cel puțin două mii de ani. Carl Jung l‑a numit „copilul divin“, iar Emmet Fox folosea expresia „copilul‑minune“. Psihoterapeuții Alice Miller și Donald Winnicott îi spun „sinele adevărat“. Mulți specialiști din domeniul alcoolismului și al dependenței de alte substanțe îl numesc „copilul interior“.

 „Copilul interior“ se referă la acea parte din noi care este, în esență, plină de viață și de energie, creativă și împlinită; este sinele nostru adevărat – cine suntem în realitate.

Cu contribuția inconștientă a părinților și a societății, cei mai mulți dintre noi își reneagă copilul interior. Când acest copil interior nu este hrănit sau nu are posibilitatea să se exprime liber, ia naștere un sine fals sau codependent. Începem să ne trăim viața de pe poziția de victimă și nu suntem capabili de a ne rezolva traumele emoționale. Acumularea treptată de probleme mintale și emoționale nerezolvate poate duce la anxietate cronică, teamă, confuzie, senzație de gol interior și nefericire.

Negarea copilului interior și apariția ca rezultat a sinelui fals și a egoului negativ sunt fenomene extrem de frecvente în cazul copiilor și al adulților care au crescut în familii disfuncționale, precum cele în care întâlnim boli fizice sau psihice cronice, rigiditate, răceală sau lipsă de afecțiune.

Dar există o soluție. Există o cale de a ne descoperi și vindeca acest copil interior, de a ne elibera de atașamentele și suferința pe care le provoacă identificarea cu sinele nostru fals. Despre asta este vorba în cartea de față.

Mă va ajuta această carte?

Nu toți am fost molestați sau abuzați în copilărie. Nimeni nu știe exact câți dintre noi primesc suficientă iubire, îndrumare și alte tipuri de hrană emoțională. Eu estimez un procent cuprins între 5 și 20. Asta înseamnă că în jur de 80–95% dintre oameni nu au parte de iubirea, îndrumarea și alte tipuri de hrană emoțională necesare pentru a crea relații sănătoase și pentru a avea o părere bună despre ei înșiși și despre ceea ce fac (Satir, 1972; Felitti et al., 1998).

Deși nu e ușor de determinat dacă avem tendința să creăm relații sănătoase sau nesănătoase cu noi înșine și cu cei din jur, poate fi util să răspundeți la unele dintre întrebările de mai jos.

L‑am denumit „Chestionar privind potențialul de vindecare“ deoarece reflectă nu doar măsura în care am fost traumatizați, ci și posibilitățile noastre de a evolua și a avea o viață dinamică, aventuroasă și fericită.

Ce spun criticii despre Eliberarea copilului interior

Cartea care m-a sprijinit cel mai mult în dezvoltarea mea personală – și poate cea mai bună carte pe care am citit-o vreodată – este «Eliberarea copilului interior», de Charles L. Whitfield. M-a ajutat enorm să-mi înțeleg și să-mi rezolv problemele sufletești!“ (Cher, cântăreață și actriță)

Despre Charles L Whitfield

Charles L. Whitfield (1938–2021) a fost medic, psihoterapeut și expert de renume internațional în boli mintale, probleme comportamentale și recuperarea după traume. S-a specializat în tratarea persoanelor care suferă de alcoolism sau de alte dependențe și a adulților proveniți din familii disfuncționale. A fondat Asociația Națională pentru Copiii cu Părinți Alcoolici, iar între 1978 și 2003 a lucrat la Institutul de Studii asupra Alcoolului și Stupefiantelor de la Universitatea Rutgers. A susținut conferințe pe tot cuprinsul Statelor Unite și a publicat numeroase cărți, dintre care amintim: Co-Dependence: Healing the Human Condition (Codependența. Vindecarea condiției umane), Memory and Abuse: Remembering and Healing the Wounds of Trauma (Memorie și abuz. Rememorarea și vindecarea traumelor), The Truth about Depression: Choices for Healing (Adevărul despre depresie. Metode de vindecare).

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.