LiteraBlog Dosar de autor: Jennifer Armentrout, cea mai prolifică autoare-hibrid din lume

Dosar de autor: Jennifer Armentrout, cea mai prolifică autoare-hibrid din lume

Jennifer Lynn Armentrout este o scriitoare de romane contemporane de dragoste, cu tematică paranormală sau science-fiction care a ajuns de mai multe ori în topul New York Times sau în topurile vânzărilor internaționale.

Cu peste 60 de romane la activ, este o autoare prolifică, iar criticii o consideră un autor hibrid, deoarece a publicat numeroase cărți de succes atât pe cont propriu, cât și prin intermediul multor edituri cunoscute.

În 2015, Armentrout a fost diagnosticată cu o boală genetică rară, numită „retinopatie pigmentară“, care se manifestă prin scăderea progresivă și chiar pierderea vederii periferice și a vederii de noapte. Din acest motiv, scriitoarea s-a implicat în campanii de informare a publicului asupra problemelor cu care se confruntă nevăzătorii. Ea și-a propus să continue să scrie atât cât va putea. Pierderea completă a vederii este destul de rară în această boală, iar în prezent se efectuează studii clinice pentru descoperirea unui tratament, așa încât sperăm că Jennifer va putea să-și continue cariera de scriitoare de succes până la adânci bătrâneți.

Motivul pierderii vederii apare și în cărțile ei. În Furie și furtună, protagonista Trinity Marrow, o tânără de optsprezece ani, este pe cale să-și piardă vederea, dar are capacitatea să vadă spiritele și să comunice cu ele.

Armentrout a început să scrie din școala generală, chiar în timpul orelor de matematică, și de atunci nu s-a mai oprit. La vârsta de 40 de ani, se poate lăuda cu numeroase premii primite pentru cărțile ei, cum ar fi Reviewer’s Choice Award în 2013 pentru Te aștept (Wait for You), Editor’s Pick în 2015 pentru Lasă-mă să te iubesc (Fall with Me), Premiul Juriului Moerser-Jugendbuch pentru Obsidian, Premiul RITA pentru ficțiune pentru tineret pentru Să nu spui niciodată pentru totdeauna (The Problem with Forever), iar romanul de suspans Don’t look back a fost nominalizat de Young Adult Library Services Association, în 2014, la categoria „Cea mai bună carte de ficțiune pentru tineret“.

Pasiunea pentru cărțile dedicate segmentului tânăr a făcut-o pe Armentrout să organizeze la un moment dat două evenimente la care autorii de astfel de cărți și reprezentanții editurilor care îi publicau s-au putut întâlni cu publicul. Evenimentele au avut un asemenea succes, încât au fost reluate și amplificate de-a lungul anilor, devenind adevărate convenții la care participau sute de autori de succes de cărți pentru tineret și adulți. Ultimele ediții ale ApollyCon au avut loc fizic în 2019 și virtual în 2020, iar ale The Origin Event în 2018.

Fiindcă a publicat atât de multe cărți, vă întrebați cu siguranță dacă nu cumva ziua lui Jennifer are mai mult de 24 de ore. Într-un interviu, scriitoarea declara pe un ton amuzat că ritualul ei e că nu are deloc viață personală. Lucrează zilnic, și țelul ei e să termine un capitol pe zi. Nu scrie mai multe romane în paralel, preferând să ducă un proiect la bun sfârșit înainte să se apuce de altul. 

Secretul ei, spune ea, este că a fost mereu o cititoare avidă – aceasta e cea mai bună metodă de a învăța meserie. La facultate a studiat psihologie și sociologie cu specializare în criminalistică. Asta o ajută foarte mult atunci când scrie thrillere, pentru că poate să intre mai ușor în pielea personajelor.

Jennifer Armentrout reușește să scrie la fel de bine în mai multe genuri. Întrebată dacă și-a propus în mod conștient să acopere cât mai multe segmente de piață, ea a răspuns că s-a apucat pur și simplu de scris, și a ieșit ce-a ieșit, nu a planificat dinainte ce fel de romane va scrie.

În prezent locuiește la o fermă, împreună cu soțul ei, cu cei doi câini, Apollo și Artemis, și cu câteva alpacale, capre și oi simpatice. Ține atât de mult la cititorii ei, încât are în casă un colț de perete pe care afișează lucrările de artă ale fanilor seriilor ei. O puteți urmări și pe pagina ei de Facebook unde postează fotografii cu toate animalele de la fermă, redistribuie poze și fan art și recomandă mici afaceri afectate de pandemie.

Despre Laura Frunză

Traducătoare, bloggeriță și specialistă în resurse umane, Laura Frunză a absolvit în 2003 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cu specializare în germană-engleză. Din 2004 a început să lucreze în domeniul resurselor umane, în care activează și acum, la o companie internațională.

A început să traducă în 2006, mai întâi cărți pentru copii, și, până în prezent, a tălmăcit peste 70 de titluri din diferite domenii: copii, young adult, ficțiune, parenting.

În paralel, Laura este blogger pe https://www.laurafrunza.com/ și scrie despre provocările vieții de părinte, pentru că are o fată de 12 ani și un băiat de 4 ani. În ultimii cinci ani, blogul a fost nominalizat anual în topul celor mai influente bloguri de parenting, conform unui studiu realizat de Revista Biz şi Zelist monitor. Este implicată în multe proiecte culturale, în special legate de cărți. Își dorește foarte mult ca, pe viitor, să nu mai existe niciun copil fără acces la cărți și fără măcar o carte a lui, personală. 

Despre Furie și furtună

Apărut la Editura Litera, în colecția New Moon, Furie și furtună, roman publicat în 11 țări,spune povestea lui Trinity Marrow, o tânără care deține un secret exploziv.

Deși e pe cale să-și piardă vederea, Trinity Marrow, în vârstă de optsprezece ani, este capabilă să vadă spiritele și să comunice cu ele. Harul ei unic face parte dintr-un secret atât de primejdios, încât o constrânge să trăiască ascunsă într‑un complex rezidențial izolat și fortificat, apărat strașnic de Gardieni – gargui cu înfățișări multiple, responsabili de apărarea omenirii (și a ei) împotriva demonilor.

Într-o zi, Gardieni dintr-un alt clan îi aduc niște vești tulburătoare, și universul protector al lui Trinity se prăbușește. Și, pentru ca lucrurile să devină și mai complicate, unul dintre ei este cea mai enervantă și fermecătoare persoană întâlnită vreodată. Zayne are și el secrete care îi pot da lui Trinity viața peste cap… dar, când demonii pătrund în comunitate și adevărata natură a lui Trinity iese la iveală, colaborarea dintre ei devine unica alternativă posibilă. Pentru a-și salva familia și, poate, chiar lumea întreagă, ea trebuie să învețe să aibă încredere în Zayne.

CE SPUN CRITICII DESPRE CARTEA FURIE ȘI FURTUNĂ, APĂRUTĂ LA EDITURA LITERA

„Ca de obicei, Armentrout excelează în crearea unei lumi paranormale credibile, accesibile și încântătoare.“ (Booklist)

„Personajele lui Jennifer L. Armentrout îți fură inima și nu-i mai dau drumul. Fiecare pagină m-a făcut să-mi doresc să citesc mai mult.“ (Brigid Kemmerer, autoarea bestsellerului Curse So Dark and Lonely)

„Acțiunea și suspansul cresc cu fiecare capitol, oferind o lectură cu adevărat captivantă. Cititorii vor aștepta cu nerăbdare continuarea…“ (School Library Journal)

Despre Mai fierbinte ca focul

Layla, în vârstă de 17 ani, și-ar dori să fie o fată ca oricare alta – să meargă la liceu și să-și dea întâlnire cu Zayne cel superb, de care e îndrăgostită de când se știe. Pe jumătate demon, pe jumătate gargui, Layla poate însă ucide printr-un singur sărut pe oricine are suflet, inclusiv pe Zayne, iar asta înseamnă să ascundă față de cei dragi latura ei demonică. Mai mult, abilitățile unice pe care le are, o picătură din sângele ei și o carte misterioasă sunt elementele-cheie care ar ajuta demonii să iasă la suprafață și să provoace sfârșitul lumii.

Ce spun criticii despre Mai fierbinte ca focul

„Palpitantă, inteligent construită, ușor de parcurs, această carte ar trebui să treacă în zbor prin mâinile tuturor amatorilor de paranormal.“ (Booklist)

„Un ritm bine dozat, condimentat cu detalii misterioase ce le permit lui Romeo și Julietei să leșine unul în brațele celuilalt, iar apocalipsei zombi să-și urmeze cursul.“ (Publishers Weekly)

„Firul narativ se țese în egală măsură din suspans și romantism.“ (Kirkus Review)

Despre Mai rece ca gheața

Layla încearcă să-și refacă din bucăți viața distrusă, lucru deloc ușor pentru o adolescentă de 17 ani, care e aproape convinsă că răul cel mare abia acum urmează. Prietenul ei extraordinar de chipeș, Zayne, îi va rămâne mereu intangibil, din cauza puterilor misterioase ale sărutului ei, hoț de suflete. Clanul Gardienilor, care a protejat-o dintotdeauna, a devenit dintr-odată păstrătorul unor secrete amenințătoare. Iar ea abia dacă suportă să se gândească la Roth, atrăgătorul și maleficul demon-prinț care o înțelege mai bine decât oricine altcineva.

În cele din urmă, Layla obține ce vrea, dar, când iadul se dezlănțuie drept urmare, e oare dispusă să plătească prețul…?

Ce spun criticii despre Mai rece ca gheața

„Captivantă de la început până la sfârșit… O narațiune care respiră în egală măsură tensiune și romantism.“ (Kirkus Review)

Despre Până la ultima suflare

Fiecare alegere are consecințele ei, iar Layla se confruntă cu ele până la capăt. Lumină sau întuneric – maleficul demon Roth, Prințul Moștenitor al Iadului, sau Zayne, chipeșul și protectorul Gardian, despre care niciodată n-a crezut că va fi al ei.

În plus, pentru a-l salva pe Sam, cel mai bun prieten al ei, de la o soartă cu mult mai rea decât moartea, Layla trebuie să facă pact cu dușmanul, salvând în același timp orașul – și rasa umană – de la distrugere.

Sfâșiată între două lumi și doi băieți diferiți, Layla nu are nici o certitudine, cu atât mai puțin siguranța că va supraviețui. Dar uneori, când secretele sunt pretutindeni și adevărul pare greu de recunoscut, trebuie să-ți asculți inima, să alegi de care parte să fii… și apoi să lupți din toate puterile.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.