GALERIE FOTO. Imagini in exclusivitate din cartea de memorii a anului, „Pământul făgăduinței” de Barack Obama
Pământul făgăduinței, autobiografia fostului președinte american Barack Obama, este fără îndoială cea mai așteptată carte de memorii a anului 2020.
Apărută la Editura Litera, Pământul făgăduinței este o relatare deosebit de intimă și de introspectivă – povestea unui om care a pus un pariu cu istoria, a convingerilor unui organizator al comunității, testate pe scena mondială.
Obama păstrează credința nestrămutată că întotdeauna e loc de progres
Obama vorbește cu franchețe despre cum a încercat să împace candidatura la postul de președinte, ca afro-american în care o întreagă generație îmbărbătată de mesajele de „speranță și schimbare” își pusese speranțele, cu provocările de ordin moral pe care le presupun deciziile de mare miză ce trebuie luate din postura de președinte al Americii.
Fostul lider vorbește în mod deschis despre forțele care i s-au opus atât în țară, cât și în străinătate, despre impactul pe care traiul la Casa Albă l-a avut asupra soției și a fiicelor sale, și nu-i este teamă să-și dezvăluie îndoielile de sine și dezamăgirile. Cu toate acestea, păstrează credința nestrămutată în ideea că e întotdeauna loc de progres în mărețul și perpetuul experiment american.
„Nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când termini de scris o carte, și sunt mândru de aceasta pe care tocmai am finalizat-o. Mi-am petrecut ultimii câțiva ani reflectând asupra președinției mele, iar în PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI am încercat să prezint cu sinceritate povestea campaniei mele prezidențiale și perioada în care am fost în funcție: evenimentele-cheie și oamenii care au stat la baza lor; părerea mea despre lucrurile care mi-au ieșit și greșelile pe care le-am făcut; și forțele de ordin politic, economic și cultural cu care echipa mea și cu mine ne-am confruntat atunci – și cu care, ca națiune, încă avem de-a face. De asemenea, am încercat să înfățișez cititorilor călătoria intimă pe care Michelle și cu mine am făcut-o în acei ani, cu toate momentele ei abisale și cu cele înălțătoare. Și, în cele din urmă, în aceste vremuri când America trece prin momente decisive, profund semnificative, cartea oferă câteva dintre părerile mele generale despre cum putem să vindecăm diviziunile din țara noastră de-acum încolo și cum să facem ca democrația să fie în folosul tuturor – o sarcină care nu va depinde de un anume președinte, ci de noi toți, ca cetățeni implicați. Dincolo de o lectură plăcută și informativă, sper mai mult decât orice ca această carte să inspire tinerii din toate colțurile țării – și ale lumii – să preia ștafeta, să-și facă vocea auzită și să întreprindă tot ce ține de ei ca să schimbe lumea în bine”, a declarat Barack Obama, vorbind despre cartea sa, Pământul făgăduinței.
În Pământul făgădinței, Obama istorisește povestea călătoriei sale remarcabile
Într-un stil original, Barack Obama istorisește în Pământul făgăduinței povestea călătoriei sale remarcabile de la tânărul aflat în căutarea propriei identități la liderul lumii libere, descriind prin amănunte deosebit de intime atât educația sa politică, cât și momentele cruciale din primul mandat al președinției sale istorice – o perioadă de frământări și de transformări profunde.
Fostul lider american relatează într-o manieră emoționantă și foarte personală cum s-au scris pagini faimoase de istorie și îi poartă pe cititori într-o aventură irezistibilă, pornind de la ambițiile sale politice cele mai timpurii la victoria în prima rundă din alegeri în Iowa, care a reprezentat un punct de cotitură și a demonstrat forța activismului „la firul ierbii“, până la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind primul afro-american care ocupa cea mai înaltă funcție în stat.
O analiză unică și minuțioasă a influenței copleșitoare, dar și a limitelor posturii prezidențiale
Reflectând la perioada în care a fost președinte, Barack Obama face o analiză unică și minuțioasă a influenței extraordinare, dar și a limitelor posturii prezidențiale, și dă dovada unei înțelegeri remarcabile a dinamicii politicilor partizane din SUA și diplomației internaționale. Ex-președintele SUA își invită cititorii în intimitatea Biroului Oval și în Sala Situațiilor Speciale, dar îi poartă și prin Moscova, Cairo, Beijing și alte locuri îndepărtate. Devenim martorii reflecțiilor sale în timp ce-și formează cabinetul, se luptă cu o criză economică globală, îl evaluează pe Vladimir Putin, urnește munții din loc ca să se asigure că Legea serviciilor medicale va fi adoptată, își înfruntă generalii cu privire la strategia Statelor Unite în Afghanistan, abordează reforma de pe Wall Street, gestionează situația iscată de incidentul devastator de la Deepwater Horizon și autorizează Operațiunea Neptune’s Spear, care duce la moartea lui Osama bin Laden.
Deschide galeria foto pentru a vedea imagini în exclusivitate din cartea de memorii a anului, Pământul făgăduinței de Barack Obama, disponibilă la Editura Litera.