INTERVIU VIDEO. Maia Morgenstern despre cartea sa de memorii, „Nu sunt eu”: „Tata s-a ocupat de mine, tata mă punea să citesc”
Actrița Maia Morgenstern a vorbit, într-un dialog acordat în exclusivitate pentru Litera.ro, despre momentele cheie din viața sa, pe care le-a rememorat și în autobiografia sa, Nu sunt eu, apărută la Editura Litera.
„De ce Nu sunt eu și cine este, de fapt, Maia care se ascunde în spatele acestui titlu neobișnuit?”, a întrebat-o pe actriță Nadine Vlădescu, traducătoare și interpretă de conferință.
„M-am luptat mult pentru titlul ăsta, pentru că reprezintă spaima mea, reprezintă fricile mele. «Nu sunt eu» am gândit de mai multe ori în viață, pentru că mi-a fost frică și spaimă și greu pentru pedepsele pe care le-am primit atunci când nu am meritat. Și atunci, încercam să mă ascund, copilărește, cu spaimă. Mi-aduc aminte cum îmi promiteam în momente de tensiune, de furie, de încrâncenare, când lăsam bărbia în jos și îmi propuneam să nu uit multe lucruri. Iar când au revenit la suprafață, au venit cum au știut ele să vină: amintiri, povești, parafraze, similitudini, întâmplări care au venit ca un ecou la evenimentele pe care le trăiam. Amintiri care au venit ca un «NU, așa ceva n-aș vrea să mai trăiesc! Mă opun!» Chiar dacă e târziu, chiar dacă nu mai au nicio importanță, chiar dacă nu am avut curajul să spun: «Nu îmi place asta!» sau «Îmi pare rău!» , este felul meu de a spune stop! Aș mai revizita o dată memoria. M-aș împăca cu tot felul de povești ale copilăriei, ale adolescenței mele. Aș întinde o mână… Cartea asta este o mână (n.r întinsă)”, a mărturisit actrița Maia Morgenstern.
Citește și: Bedros Horasangian: „Maia este Maia Morgenstern”
În replică, Nadine Vlădescu a completat că Nu sunt eu este o „reconciliere” a actriței cu „tot ce s-a întâmplat în viața sa până acum”.
„Este o colecție foarte inedită de momente cu o încărcătură emoțională foarte puternică, cu o prezență a familiei foarte puternică”, a mai spus Nadine Vlădescu.
Actrița Maia Morgenstern a vorbit despre dificultățile cu care familia sa s-au confruntat în perioada comunistă, despre figura paternă, dar și despre decizia de a-și dedica viața scenei.
„Era complicat în familia noastră, pentru că și tatăl meu și mama mea au avut nesfârșitul curaj să acționeze așa cum au crezut. Să fie așa cum au fost. Tata a fost scos afară de la facultate, unde era asistent universitar, la catedra de Matematici și grație unei profesoare am văzut ce scria pe foaia prin care i se desfăcea contractul de muncă. Tata stătea acasă, tata s-a ocupat de mine, tata mă punea să citesc. Mama a fost matematician, unul dintre primii informaticieni ai acestei țări, la peste 45 de ani”, a mai povestit ea.
Vă invităm să urmăriți interviul integral aici:
Despre cariera actriței Maia Morgenstern
Actrița Maia Morgenstern se naşte la Bucureşti, pe 1 mai 1962. Încheie studiile de licenţă la IATC în 1985, la clasa lui Dem Rădulescu. Este repartizată la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, apoi revine la Bucureşti, unde joacă la Teatrul Evreiesc de Stat şi la Teatrul Naţional. Realizează proiecte artistice de anvergură, atât în teatru, cât şi în film, alături de Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Theo Angelopoulos, Marta Mészáros, Mel Gibson. Pe scena TNB se remarcă în spectacole precum O trilogie antică, după Euripide şi Seneca, Dama cu camelii după Al. Dumas fiul, Vizita bătrânei doamne de F. Dürrenmatt. La TES, unde este şi manager, din anul 2012, interpretează roluri remarcabile, în producţii ca Astă seară: Lola Blau de G. Kreisler sau Jocul regilor de P. Kohout.
Citește și: A apărut autobiografia actriței Maia Morgenstern! Citește un fragment din cartea artistei, „Nu sunt eu”
Colaborează cu teatre din ţară şi de peste hotare, iar printre filmele cele mai importante sunt Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni sau Patimile lui Hristos. A fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”. Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului.
Despre Nadine Vlădescu
Nadine Vlădescu este traducătoare, interpretă de conferință și gazda podcastului Litera Cu Voce Tare.
Despre Nu sunt eu, autobiografia actriței Maia Morgenstern
Nu sunt eu, autobiografia multiubitei artiste Maia Morgenstern a fost lansată în data de 8 noiembrie 2020, Editura Litera. Încărcată de emoție, dar și de umor, Nu sunt eu îi dă ocazia actriței Maia Morgenstern să împărtășească cititorilor, așa cum o face de pe scenă în cazul spectatorilor, părți din viața ei de actriță, de femeie și de persoană publică.
Această carte scrisă sub formă de jurnal împletește amintiri din copilăria autoarei, legate de părinți și de rude, de școală și de prieteni, cu secvențe din numeroasele ei experiențe în teatru și film, aducându-ne în fața ochilor personalitatea complexă a unei artiste iubite de toată lumea.
Citește și: O carte pe zi: „Nu sunt eu”, autobiografia actriței Maia Morgenstern