LiteraBlog Volumul „Despre timp și apă” de Andri Snær Magnason, dezbătut la ediția din iunie a Clubului de carte Litera

Volumul „Despre timp și apă” de Andri Snær Magnason, dezbătut la ediția din iunie a Clubului de carte Litera

Marți, 29 iunie 2021, va avea loc cea de-a 79-a ediție a Clubului de carte Litera. În cadrul ediției online din această lună, jurnalista Cristina Stănciulescu va discuta, alături de cititori, despre volumul Despre timp și apă de Andri Snær Magnason.

Dacă previziunile oamenilor de ştiinţă cu privire la viitorul oceanelor, al atmosferei, al sistemelor climatice, al gheţarilor şi al ecosistemelor din zona litorală se vor dovedi corecte, atunci va trebui să ne întrebăm ce cuvinte ar putea cuprinde aceste probleme de o asemenea amploare? Prin prisma cărei ideologii ar putea fi abordate? Cum să ne stăvilim aceste dorinţe, consumerismul şi materialismul care ameninţă să copleşească biosistemele fundamentale ale planetei?

Secolul XXI va fi martorul unor schimbări fundamentale în natura apei de pe planeta noastră. Gheţarii se vor topi. Nivelul oceanului planetar va creşte. Temperatura la nivel global va creşte, ceea ce va aduce secete şi inundaţii. Aciditatea oceanelor va atinge un nivel fără precedent în cincizeci de milioane de ani. Toate acestea în timpul vieţii unei persoane care se naşte acum şi va ajunge la nouăzeci de ani.

Schimbări care se petreceau într-o sută de mii de ani se desfăşoară acum într-un secol. O asemenea viteză ţine de domeniul mitologiei; influenţează toată viaţa de pe Pământ, rădăcinile a tot ce gândim, alegem, producem şi credem. Are un impact asupra tuturor celor pe care îi cunoaştem şi îi iubim.

CE SPUN CRITICII DESPRE VOLUMUL DESPRE TIMP ȘI APĂ

„Sper că toată lumea va citi acestă carte. (…) Incredibil de bine concepută. (…) Scriitura lui Magnason este limpede ca critalul. (Sverrir Norland, Televiziunea Naționala Islandeză)

În această carte Magnason combină istoria personală și mitologia colectivă, reflecția eseistică și explorarea memorialistică, geografia și mediul înconjurător, reușind performanța de a aduce aproape de fiecare dintre noi realitatea eluzivă a schimbărilor climatice, deopotrivă dureroase și periculoase. (Paolo Giordano, Corrire della Sera)

Magnason adună cu spirit poetic emoții profunde stârnite de planeta noastră. Am fost adânc impresionat și inspirat de această carte.” (Darren Aronofsky)

DESPRE ANDRI SNÆR MAGNASON 

Andri Snær Magnason (n. 1973) este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori islandezi contemporani. A câștigat Premiul pentru Literatură Islandeză atât pentru ficțiune și ficțiune pentru copii, cât și pentru non-ficțiune. În plus, scrie poezie, piese de teatru, nuvele și eseuri. În 2009 a regizat în colaborare documentarul Dreamland bazat pe cartea sa Dreamland: A Self-Help Manual for a Frightened Nation. În 2010 i s-a decernat Premiul Kairos al Fundației Alfred Toepfel pentru personalități remarcabile în cultura europeană și pentru înțelegere interculturală. A candidat la alegerile prezidențiale din Islanda în 2006, fiind pe locul trei din nouă participanți. Trăiește la Rejkiavik împreună cu soția.

Alătură-te și tu discuțiilor literare online și spune-ne ce impresii post lectură ți-a lăsat!

Partener de lectură > Idea::Bank România

Ar putea fi o imagine cu text care spune „ANDRI SNAER MAGNASON Club de carte Litera DESPRE TIMP ȘIAPĂ MARȚI, 29 IUNIE DESPRE TIMP ȘI APĂ DE ANDRI SNER MAGNASON MODERATOR: CRISTINA STĂNCIULESCU LITERA LITERA Idea::Bank”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.