LiteraBlog Invitație la Clubul de carte Litera. Jurnalistul cultural Marius Constantinescu este amfitrionul întâlnirilor cu cititorii

Invitație la Clubul de carte Litera. Jurnalistul cultural Marius Constantinescu este amfitrionul întâlnirilor cu cititorii

Ajuns în al șaptelea an de existență, Clubul de carte Litera primește o nouă identitate vizuală și un nou prieten care să-i călăuzească lecturile. Jurnalistul cultural Marius Constantinescu se alătură comunității Clubului de carte Litera și va modera întâlnirea online cu cititorii, lună de lună, pentru a vorbi despre cele mai noi și mai așteptate apariții ale Editurii Litera.

Clubul de carte Litera a devenit un reper cultural apreciat și prețuit de toți cei care, de-a lungul anilor, i-au acceptat recomandările și provocarea de a discuta despre cărți memorabile. A experimentat o gamă largă de forme de manifestare, în locații dintre cele mai moderne, și s-a bucurat de prezența în calitate de moderatori a unor profesioniști dedicați.

Clubul de lectură este o nouă ocazie, pentru mine, de a împărtăși cu pasionații de literatură impresii, interogații și, cel mai adesea, minunări vizavi de câteva dintre marile cărți ale perioadei contemporane. O care trăiește în noi, fără îndoială, dar intensitatea vieții ei se multiplică prin dialog, prin dezbatere, prin întretăierea de idei. Cred în puterea de metamorfoză sufletească pe care o are o carte, după cum cred în plăcerea pură și gratificantă a discuțiilor despre cărți: pasionante, susținute, argumentate. Sincer? Abia aștept! (Marius Constantinescu)

Jurnalist, scriitor, prezentator şi realizator radio-TV, Marius Constantinescu este absolvent al Școlii Superioară de Jurnalism și al Facultății de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Cartea lui de vizită cuprinde titlurile pe care le-a transformat în repere: Marile picturi ale lumii, V… de la vizual, Jurnal Cultural, Profil. Poveste. Personaj (TVR Cultural, TVR1, TVR2). Din 2005, prezintă concertele Festivalului Enescu transmise în direct şi realizează interviurile cu cei mai importanţi artişti invitaţi. În prezent, Marius Constantinescu realizează seria Interviurilor Enescu (TVR), prezintă şi realizează magazinul de arte VIZUAL (TVR3), semnează editoriale de art & lifestyle, susţine cursuri şi ateliere de perfecţionare pentru publicul adult, este voce pentru audiobookuri și scrie o rubrică permanentă pentru blogul Editurii Litera.

Ediția cu numărul 84 a Clubului – și prima ediție moderată de Marius Constantinescu – va avea loc pe 24 noiembrie, când se va dezbate celebrul roman O viață măruntă, de Hanya Yanagihara. O carte uimitoare, provocatoare și profund emoționantă, ce a fost nominalizată la National Book Award și la Man Booker Prize și s-a aflat pe listele celor mai bune cărți ale anului, întocmite de publicații prestigioase precum The New York Times, The Guardian, The Wall Street Journal, Huffington Post și The Times. Cartea este disponibilă pe litera.ro.

Participarea la Clubul de carte Litera va fi asigurată în limita a 30 de locuri, pe baza unui formular de înscriere care va fi anunțat pe paginile de social media ale editurii.

Patru absolvenţi ai unui mic colegiu din Massachusetts – debusolaţi, fără un ban în buzunar şi susţinuţi doar de prietenia şi ambiţia lor – se mută la New York pentru a-şi face o situaţie. Cei patru sunt chipeşul Willem, care-şi doreşte să devină actor; JB, un pictor născut în Brooklyn care încearcă să pătrundă în lumea artei; Malcolm, un arhitect frustrat angajat la o firmă importantă; şi Jude, o minte sclipitoare, dar un individ retras şi enigmatic, în jurul căruia gravitează toţi ceilalţi.

De-a lungul anilor, relaţiile dintre ei se adâncesc şi se complică, însă provocarea cea mai mare pentru ei rămâne Jude, ajuns cu timpul un avocat extrem de talentat, însă din ce în ce mai instabil, cu mintea şi trupul însemnate de o copilărie cumplită, de o traumă pe care se teme că nu o va putea depăşi niciodată. O viaţă măruntă este un roman de o extraordinară forţă şi emoţie despre legăturile indisolubile ale prieteniei şi despre limitele rezistenţei umane.

Romanul Hanyei Yanagihara este un studiu magistral despre suferinţă şi prietenie, scris cu o inteligenţă şi o profunzime psihologică atât de neobişnuite, încât va rămâne unul dintre etaloanele cu care vor fi măsurate toate celelalte romane pe aceeaşi temă.” (Wall Street Journal)

Hanya Yanagihara, scriitoare americană de origine hawaiiană, și-a publicat primul roman, The People in the Trees, în anul 2013. A scris reportaje de călătorie pentru revista Traveler și a colaborat cu New York Style MagazineO viață măruntă (A Little Life), cel de-al doilea roman al său, a apărut în 2015 și a avut un succes extraordinar de critică și de public.

A câștigat Kirkus Prize, a fost nominalizat la National Book Award și la Man Booker Prize și s-a aflat pe listele cu cele mai bune cărți ale anului întocmite de publicații prestigioase precum The New York TimesThe GuardianThe Wall Street JournalHuffington Post și The Times.

Pe Marius Constantinescu îl puteți citi și pe Litera Blog:

Marius Constantinescu despre Pier Paolo Pasolini: „Roma pe care nu o mai poți vedea”

Marius Constantinescu despre Megan Campisi: „Mocirla fojgăitoare a istoriei”

Marius Constantinescu despre Sandro Veronesi: „A scrie, a trăi, a scrie”

Marius Constantinescu despre Maylis de Kerangal: „Chirurgie pe cord deschis”

Marius Constantinescu despre Richard Flanagan: „Tristețea albastră”

Marius Constantinescu despre Karl Ove Knausgård: „Lumea sub lentilă macro”

Marius Constantinescu despre Hanya Yanagihara: „Parfumul tare al suferinței”

INTERVIU VIDEO. Marius Constantinescu în dialog cu Santiago H. Amigorena, laureatul premiului Goncourt – Alegerea României

Interviu VIDEO cu Maylis de Kerangal, autoarea romanului „Să-i reparăm pe cei vii”: „Când am început să scriu cartea, nu ştiam mai nimic despre transplantul de inimă”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.