- 30%

Focul grecesc

0% of 100
RRP: 69,99 lei Preț special 48,99 lei
în stoc

Estimare livrare: 19.06.2024

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 69,99 lei Preț special 48,99 lei

În anii 1820, cei care erau de partea grecilor răsculați împotriva stăpânirii otomane se numeau „filoeleni“. Filoelen se consideră și eroul principal al romanului Focul grecesc, subcăpitanul în retragere Grigori Mosțepanov, un rebel el însuși, hotărât să dea în vileag abuzurile de la fabrica metalurgică din Nijni Taghil, oraș din Ural. Mosțepanov încearcă în același timp să propună țarului Alexandru I un instrument secret care ar contribui la victoria grecilor asupra turcilor, dar demersurile lui rămân fără rezultat și el însuși e cât pe ce să fie surghiunit în Siberia. Scăpând printr-o întâmplare, Mosțepanov ajunge în Grecia și se alătură unui batalion de filoeleni, urmând să joace – din nou, mai degrabă accidental – un rol important în desfășurarea Războiului de Independență al grecilor.

Pornind de la evenimente și personaje reale, dar dând frâu liber imaginației, Leonid Iuzefovici țese în acest roman mai multe fire ale intrigii, care, pe rând, se intersectează și se depărtează, creând un desen complex și enigmatic, în care regăsim nu doar ambiguitatea deconcertantă și triumfătoare a vieții omenești, ci și subtile trimiteri la vremurile de azi.

Spiritual, ironic, captivant, pe alocuri aforistic sau profund poetic, Focul grecesc este un roman-puzzle neobișnuit și un tur de forță stilistic care i-a adus autorului, în 2021, cel de-al treilea premiu Bolșaia kniga.

 

„Iuzefovici este un autor care știe valoarea cuvintelor și pentru care simplitatea stilului e o virtute... Iată o proză tipic rusească de cea mai bună calitate, scrisă într-un limbaj superb, precis și clar.Lev Danilkin

„Iuzefovici este, fără îndoială, unul dintre marii scriitori ai literaturii ruse de astăzi.“ Konstantin Milcin

AUTOR PUBLICAT ÎN 15 ȚĂRI

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 10 iul. 2023
Traducator(i) : Anca Irina Ionescu
Tip Coperta : Broșată
Format : 127x197
Numar pagini : 416
ISBN : 978-630-319-121-8