Teoria informatiei. Matematica in era digitala
Estimare livrare: 14.11.2024
Versiuni disponibile
Primul contact cu teoria matematică a informației generează, de obicei, o confuzie considerabilă și o oarecare dezamăgire. Sperăm, totuși, că teoria se ocupă matematic de mesajele pe care le schimbăm, de gândul însuși, precum și de modul în care acesta este formulat într-o anumită limbă. Însă, în această teorie, lucrul important este impredictibilitatea, deoarece nu se preocupă de sensul mesajelor sau al textelor, ci încearcă, mai degrabă, să cuantifice informațiile pe care acestea le pot conține.
Claude Elwood Shannon a reușit, cu doar două articole publicate în 1948, să pună bazele întregii teorii a informațiilor. Conceptele informaționale și aplicarea lor la compresia datelor (prima teoremă a lui Shannon), precum și capacitatea de transmisie a canalelor de comunicație (a doua teoremă a lui Shannon), dar și aplicațiile lor în telefonia mobilă și în alte sisteme de comunicații alcătuiesc nucleul acestei cărți.
De asemenea, volumul abordează relația neașteptată care a apărut între fizică și teoria informației, după observarea faptului că sistemele cuantice pot procesa informații mult mai eficient decât cele clasice.