
Teoria informatiei. Matematica in era digitala
Versiuni disponibile

Acum te poศi abona la รฎntreaga colecศie Mari idei ale matematicii. Vezi mai multe detalii aici
Vezi toate titlurile colecศiei รฎn pagina Mari idei ale matematicii
ย
Primul contact cu teoria matematicฤ a informaศiei genereazฤ, de obicei, o confuzie considerabilฤ ศi o oarecare dezamฤgire. Sperฤm, totuศi, cฤ teoria se ocupฤ matematic de mesajele pe care le schimbฤm, de gรขndul รฎnsuศi, precum ศi de modul รฎn care acesta este formulat รฎntr-o anumitฤ limbฤ. รnsฤ, รฎn aceastฤ teorie, lucrul important este impredictibilitatea, deoarece nu se preocupฤ de sensul mesajelor sau al textelor, ci รฎncearcฤ, mai degrabฤ, sฤ cuantifice informaศiile pe care acestea le pot conศine.
Claude Elwood Shannon a reuศit, cu doar douฤ articole publicate รฎn 1948, sฤ punฤ bazele รฎntregii teorii a informaศiilor. Conceptele informaศionale ศi aplicarea lor la compresia datelor (prima teoremฤ a lui Shannon), precum ศi capacitatea de transmisie a canalelor de comunicaศie (a doua teoremฤ a lui Shannon), dar ศi aplicaศiile lor รฎn telefonia mobilฤ ศi รฎn alte sisteme de comunicaศii alcฤtuiesc nucleul acestei cฤrศi.
De asemenea, volumul abordeazฤ relaศia neaศteptatฤ care a apฤrut รฎntre fizicฤ ศi teoria informaศiei, dupฤ observarea faptului cฤ sistemele cuantice pot procesa informaศii mult mai eficient decรขt cele clasice.





