- 30%

Romanul adolescentului miop. Gaudeamus

0% of 100
RRP: 39,99┬álei Pre╚Ť special 27,99┬álei
în stoc

Estimare livrare: 21.06.2024

Versiuni disponibile

Carte tip─ârit─â
RRP: 39,99┬álei Pre╚Ť special 27,99┬álei

Romanul adolescentului miop poate fi socotit drept fila de ├«nceput a cronicii vie╚Ťii, operei ╚Öi sistemului de g├óndire ale lui Mircea Eliade, cea dint├ói ├«nregistrare ├«n scris, transfigurat─â prin literaturizare, a construirii de sine f─âr─â de care nici o personalitate nu r─âm├óne ├«n con╚Ötiin╚Ťa lumii ╚Öi nici un creator nu e cu adev─ârat mare. Contradic╚Ťiile, fr─âm├ónt─ârile ╚Öi incertitudinile de tot felul nu sunt niciodat─â mai puternice dec├ót ├«n adolescen╚Ť─â. S─â le ├«nvingi, s─â faci din ele trepte ale cunoa╚Öterii ╚Öi autocunoa╚Öterii ÔÇô iat─â o dovad─â de eroism autentic, de triumf al voin╚Ťei, prevestind omul excep╚Ťional de mai t├órziu.

Gaudeamus reprezint─â continuarea Romanului adolescentului miop. Scris ├«n anii studiilor universitare ale lui Eliade, romanul are ca protagoni╚Öti studen╚Ťi ai genera╚Ťiei interbelice, tineri care ├«╚Öi descoper─â personalitatea ╚Öi ├«ncearc─â s─â-╚Öi creeze propriile criterii de raportare la realitate ╚Öi propriile valori, proces din care nu lipsesc fr─âm├óntarea ╚Öi paradoxul specifice nu numai tinere╚Ťii, ca v├órst─â, ci ╚Öi unui anume context istoric.

 

ÔÇ×Nonconformistul chilug de la ┬źSpiru Haret┬╗ nu credea c─â cel mai interesant lucru din adolescen┼ú─â e dragostea. De aceea, romanul s─âu va fi unul cerebral, dar nu psihologic, nu ┬źfalsificat de analize┬╗. Lipsa succeselor ┼čcolare ┼či mondene devine o treapt─â c─âtre o altfel de ├«mplinire. ┼óelul pe care ┼či-l stabile┼čte adolescentul miop nu este s─â ajung─â ca al┼úii, ci s─â ajung─â la sine ├«nsu┼či. ├Än loc s─â fie imitarea modelelor str─âine, atingerea unor idealuri stabilite de cei din jur, adolescen┼úa este perioada esen┼úial─â a descoperirii de sine. Dar nu numai descoperire, ci ┼či o veritabil─â construire a personalit─â┼úii.ÔÇť Liviu Borda╚Ö

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apari╚Ťiei : 20 mar. 2024
Autor(i) : Mircea Eliade
Tip Coperta : Broșată
Format : 130x200
Numar pagini : 416
ISBN : 978-606-33-9745-5