LiteraBlog Interviu VIDEO cu Radu Găvan, autorul romanului „Isus din întuneric”: „Literatura este despre om, despre umanitate, despre universul acesta vast pe care îl avem în noi”

Interviu VIDEO cu Radu Găvan, autorul romanului „Isus din întuneric”: „Literatura este despre om, despre umanitate, despre universul acesta vast pe care îl avem în noi”

Scriitorul român Radu Găvan, autorul romanului Isus din întuneric, a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistei Alida Mocanu, despre sursele de inspirație ce stau la baza cărții, despre ritualurile pe care le are atunci când lucrează la un roman și despre importanța muzicii în cartea sa apărută la Editura Litera în colecția „Biblioteca de Proză Contemporană”.

„Este un roman complex, cu sute de personaje, cu foarte multe povești, cu foarte multă filosofie”, a remarcat Alida Mocanu, jurnalist cultural, întrebându-l pe Radu Găvan cum de a decis să scrie un roman de o asemenea anvergură.

Citește și: INTERVIU VIDEO. Nadine Vlădescu în dialog cu Radu Găvan despre „Isus din întuneric”

Nu este o decizie pe care o iei neapărat la început – nu e o decizie pe care am luat-o când am început să scriu cartea. Cum am mai spus, mi-am dorit să spun o poveste, iar povestea a crescut. Aveam, evident, o viziune destul de vagă a cum aș fi dorit să arate acest roman, dar pur și simplu a început să crească și am lăsat-o [n.red-cartea] să se desfășoare. O personaj din acea întâmplare a izvorât altă întâmplare și așa mai departe. Nu este un plan temeinic pus la punct înainte să scriu. Eu vreau să spun o poveste, iar dacă acea poveste are 500, 700, 1000 de pagini, e foarte bine. Dar dacă are 150 de pagini, la fel, e foarte bine, pentru că așa a fost povestea respectivă. O las să fie. […] În primul rând, literatura este despre om, despre umanitate, despre universul acesta vast pe care îl avem în noi și care este neexplorat în mare parte”, a spus scriitorul.

Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici!

DESPRE ISUS DIN ÎNTUNERIC DE RADU GĂVAN

Cu un imaginar complex și neo-mistic, cu scene memorabile, romanul aduce o poveste despre zona cea mai profundă și tragică a artei. Nebunie, stări de grație și dragoste — totul pe un fir epic simplu, cu suspans constant.

„Romanul de maturitate al lui Radu Găvan, Isus din întuneric este cartea confirmării, care-i fixează locul în literatură. Masiv, cu efuziuni lirice, construit din materia capodoperelor, poate fi considerat un manifest literar și, cu siguranță, un roman-eveniment.” (Doina Ruști)

Citește un fragment în avanpremieră din „Isus din întuneric” de Radu Găvan

Litera2050.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

DESPRE RADU GĂVAN

Radu Găvan (n. 29 decembrie 1978) este autorul romanelor Exorcizat (2014), Neverland (2015) și Diavoli fragili (2017). A primit Premiul de Debut „Mircea Ciobanu” al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul pentru cel mai bun roman la Festivalul „Alexandru Macedonski” (pentru Neverland).

Tradus în germană, prezent în publicații, remarcabil și prin poeziile sale, Radu Găvan se plasează în avangarda generației lui.

DESPRE ALIDA MOCANU

Alida Mocanu este jurnalist cultural cu peste 16 ani de experiență în televiziune. În această perioadă, a realizat peste 100 de interviuri cu scriitori și personalități culturale internaționale.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.