LiteraBlog Interviu VIDEO cu Damon Galgut, recipientul premiului Booker 2021 pentru romanul „Promisiunea”, exclusiv pentru litera.ro

Interviu VIDEO cu Damon Galgut, recipientul premiului Booker 2021 pentru romanul „Promisiunea”, exclusiv pentru litera.ro

Dialogul dintre scriitorul Damon Galgut și jurnalistul cultural Marius Constantinescu are loc cu ocazia celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Carte Litera, un festival deja cu tradiție literară.

În exclusivitate pentru Editura Litera și în premieră pentru România, îl avem drept invitat pe autorul romanului Promisiunea, pentru care a fost distins cu Premiul Booker în 2021, și despre care Juriul Premiului Booker a spus că este “Un tur de forță…O demonstrație spectaculoasă a modului în care romanul ne poate face să privim și să gândim dintr-o perspectivă nouă.”

Începe cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Litera

Aflăm chiar de la autorul însuși despre impactul în viața literară și personală a distincției recent primite, despre contextul în care a scris acest roman, despre ce te face să fii un scriitor bun și multe alte subiecte interesante abordate și descusute împreună cu Marius Constantinescu.

Premiul Booker aduce un fel de «tsunami de atenţie» şi încă încerc să îi dau de cap. Următoarea ceremonie de decernare a Premiului Booker va avea loc în octombrie şi poate că după aceea pot reveni la viaţa mea anterioară să văd ce s-a schimbat şi ce nu. Sigur, oamenii te percep diferit. Eu sunt acelaşi scriitor, scriu tot aceleaşi cărţi, dar oamenii te privesc altfel. Pe de o parte, îţi aduce o mare mulţumire, om sunt şi eu, cu orgoliu, care reacţionează la periat, uneori. Pe de altă parte, mi se pare ridicol. A fost aceeaşi carte şi înainte de Premiul Booker, nu trebuie citită altfel sau să fiu eu citit altfel. Cred că îmi va face viaţa mai agitată, cu siguranţă mi-a făcut-o deja mai zgomotoasă, dacă mi se permite alegerea de cuvinte. Aştept cu nerăbdare puţină linişte şi pace.“

Bogdan Alexandru Stănescu despre Damon Galgut: „Promisiunea”

Damon Galgut nu are în minte un cititor ideal atunci când scrie o carte:

Dacă am în minte pe cineva, aceasta este o versiune a mea. Cineva căruia i-ar plăcea cărţile care îmi plac mie, căruia îi place distanţarea de naraţiunea tradiţională, aşa cum îmi place mie. Cineva pregătit să fie puţin neobişnuit, aventuros în căutare şi care să nu primească acel produs curat ce oferă confort sau consolare. Cred că cititorul ideal, dacă ar fi să existe, sunt eu, într-o formă abstractă.“

Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici

Subtitrarea acestui interviu este realizată de Eugenia Neacșu.

Despre Damon Galgut

Damon Galgut s-a născut la Pretoria, în 1963, și a studiat teatrul la Universitatea din Cape Town. Romancier, autor de povestiri și dramaturg premiat, și-a scris primul roman, A Single Season (1984), la șaptesprezece ani. Small Circle of Beings (1988), un volum de povestiri, a fost urmat de romanul The Beautiful Screaming of Pigs (1991) și de The Quarry (1995). Romanul său The Good Doctor (2003) a fost finalist la Man Booker Prize for Fiction 2003 și a câștigat Commonwealth Writers’ Prize 2004. Alte titluri de Damon Galgut includ: The Imposter (câștigător al University of Johannesburg English Literary Award 2008 și finalist la Commonwealth Writers’ Prize 2009), In A Strange Room (finalist la Man Booker Prize 2010 și la Ondaatje Prize 2011) și Arctic Summer (câștigător al Tate Literature Live Award pentru cartea anului 2014 și finalist la Walter Scott Historical Fiction Prize 2015). Cel mai recent roman al său, Promisiunea (The Promise), a câștigat Booker Prize for Fiction 2021, ur­mând să apară în peste 30 de țări. Damon Galgut este mem­bru de onoare al Academiei Americane de Arte și Litere.

Despre Marius Constantinescu

Prezentator şi realizator radio-TV, a absolvit Școala Superioară de Jurnalism în 2001 și Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2002. Are un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti). A lucrat în publicitate şi, după opt ani de radio (Radio România Tineret, Actualităţi şi Cultural), a descoperit televiziunea şi libertatea dată de jocul cu imaginea.

Carte de vizită sunt titlurile pe care le-a transformat în repere: Marile picturi ale lumiiV… de la vizualJurnal CulturalProfil. Poveste. Personaj (TVR Cultural, TVR1, TVR2). Din 2005, a fost legat de fiecare ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu, unde prezintă concertele transmise în direct şi realizează interviurile (exclusivităţi naţionale) cu cei mai importanţi artişti invitaţi.

A obţinut trei premii APTR, unul dintre ele pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care a devenit şi carte (Editura ART). În 2013 a publicat CORTEZ, un alt fel de biografie a celebrei mezzo-soprane Viorica Cortez (Baroque Books & Arts). În 2015, volumul a fost republicat în ediţie nouă la Editura Humanitas. Tot la Humanitas şi tot în 2015 i-a apărut şi Press Pass. Interviuri şi pagini de jurnal de la Festivalul Internaţional George Enescu, ediţiile 2011 şi 2013.

Cel mai recent volum este ROSÉ (Nemira, 2017). În prezent, Marius Constantinescu prezintă şi coordonează seria Interviurilor Enescu (TVR), prezintă şi realizează magazinul de arte VIZUAL (TVR3), semnează editoriale de art & lifestyle, este MC pentru evenimente culturale de anvergură şi susţine cursuri şi ateliere de perfecţionare pentru publicul matur. Anul 2018 i-a adus onorantul titlu de Ambasador Principal al celui mai ambiţios documentar despre biodiversitatea României, România Neîmblânzită, o producţie Off The Fence. Din 2019 este și editorialist al revistei ELLE.

Marius este căsătorit cu scriitoarea și jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu și au împreună o fiică.

Despre Promisiunea

Promisiunea schițează destrămarea violentă a unei familii sud-africane albe, proprietara unei ferme de lângă Pretoria. Pe patul de moarte, Rachel Swart îi cere soțului ei să-i promită că, după ce i-a slujit ani la rând cu credință, Salome, servitoarea de culoare a familiei, va avea casa ei, pământul ei… Și totuși, un deceniu după altul, promisiunea rămâne neîndeplinită, ba mai mult, constituie un factor de tensiune majoră în sânul familiei, mai ales între copiii lui Rachel: Anton, băiatul destinat unui viitor de aur care suferă pentru că nu și-a atins nici pe departe potențialul; Astrid, a cărei putere constă în frumusețea ei; și mezina, Amor, a cărei viață e modelată de un sentiment nebulos de vinovăție.

Reuniți de patru înmormântări în decursul a treizeci de ani, tot mai puținii membri ai familiei Swart reflectă atmosfera țării lor, fiind animați de resentimente, de senzația înnoirii și, în cele din urmă, de speranță. La finalul lecturii acestei epopei ce se desfășoară pe fundalul mersului neabătut al istoriei, cititorii se vor regăsi fără îndoială transfigurați.

Credit foto: Cristina Venedict

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.