LiteraBlog Interviu VIDEO cu Jeanine Cummins, autoarea romanului „Pământ american”: „Mi-a fost teamă să scriu cartea şi de aceea am aruncat primele două versiuni”

Interviu VIDEO cu Jeanine Cummins, autoarea romanului „Pământ american”: „Mi-a fost teamă să scriu cartea şi de aceea am aruncat primele două versiuni”

Scriitoarea americană Jeanine Cummins a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre bestsellerul său, Pământ american, la care a lucrat timp de cinci ani, cât și despre motivele pentru care a decis să abordeze o temă atât de sensibilă, pentru care a și fost criticată.

„Mi-a luat 5 ani să scriu cartea. Am început în 2013 şi nu ştiu cum este în România, dar în Statele Unite aproape că nu mai recunoaştem lumea de atunci, din mijlocul mandatului lui Barack Obama. Totul este şi se simte complet diferit acum faţă de atunci. A început să mă atragă subiectul tocmai pentru că mi se părea că nimeni din ţara aceasta nu îi acorda suficientă atenţie atunci. La nivel naţional vorbeam despre acest subiect într-un mod nesatisfăcător, superficial. Iar eu cred în puterea ficţiunii. Poate să contribuie la mai multă empatie, poate să atragă oamenii spre o poveste mai intim decât ar fi dispuşi în alte condiţii. Am simţit că era loc pentru o carte de felul acesta, care să transporte cititorul direct în experienţele cuiva care nu are încotro şi trebuie să fugă.  

Simţeam că nu suntem atenţi, nu vorbeam cu înţeles despre acest subiect. Mereu simt că romanele sunt un mod foarte bun de a aprofunda o conversaţie, de a o iniţia, pe o temă importantă. Aşa am folosit şi eu la rândul meu ficţiunea. De când eram copil şi am citit „Roll of Thunder, Hear My Cry”. Am avut senzaţia că sunt transpusă în experienţele cuiva pe care trebuia să îl înţelegem mai bine. Genul acesta de scriitor m-am chinuit mereu să fiu. Cineva care ia o temă cunoscută şi o întoarce într-un alt unghi. Vreau să îndepărtez povestea de cei care sunt, de regulă, în centrul ei.

În cazul acesta, dacă te uiţi pe Netflix găseşti 20 sau 30 de iteraţii despre poveşti de violenţă în Mexic. Fiecare din acele poveşti are în centru un bărbat cu o armă. Fie că este un „narcotraficante”, fie un om al legii, aproape nu contează, totul se rezumă la violenţa tipilor care se împuşcă. Nu este vorba aproape niciodată despre oamenii care suferă mereu din cauza acestei violenţe. Aşa că pe aceştia am vrut să centrez povestea”, a mărturisit ea.

Interviu VIDEO cu Lucinda Riley. Cum i-a venit inspirația pentru seria „Cele șapte surori”

În această perioadă, s-a dedicat documentării, astfel că a ajuns să viziteze chiar și centre pentru migranți din Mexic, unde a făcut și voluntariat.

Am citit tot ce am putut găsi scris de scriitori contemporani din America Centrală şi mexicani, ficţiune şi non-ficţiune şi apoi m-am dus în Mexic şi am vizitat adăposturi de migranţi, orfelinate, am făcut voluntariat la un fel de cantină pentru migranţi, am vorbit cu toate persoanele pe care le-am putut găsi care ştiau mai multe despre asta decât mine. Am vorbit cu erudiţi, avocaţi care reprezentau pro bono copii neînsoţiţi, cu angajaţi din domeniul ajutorului umanitar, cu cei responsabili de adăposturi, cu cei care lasă apă pe cărări cunoscute ca fiind străbătute de migranţi în speranţa că nu va mai muri nimeni acolo. Am vorbit cu mulţi migranţi, direct”, a adăugat scriitoarea.

Interviu VIDEO cu Harriet Tyce, autoarea bestsellerului „Portocala sângerie”: „Am scris un thriller, o carte care să relaxeze cititorii, dar mesajul ei este foarte serios”

A aruncat primele două versiuni ale cărții, întrebându-se dacă are „ce trebuie” ca să scrie această poveste „așa cum se cuvine”.

„În acest proces am simţit multă rezistenţă în mine privind călătoria începută şi dacă aveam ce-mi trebuie să scriu o astfel de poveste cum se cuvine. Sinceră să fiu, mi-a fost teamă să scriu cartea şi de aceea am aruncat primele două versiuni ale cărţii. M-am opus multă vreme. Am mers apoi în Mexic şi am întâlnit măicuţe eroine care se ocupau de adăposturi. De fiecare dată când mai întâlneam pe cineva care şi-a dedicat viaţa să ajute oameni vulnerabili care trăiau asta mă confruntam cu propria-mi laşitate. Am simţit cât de absurd era să-mi fie să scriu o carte când eu, de fapt, duceam o viaţă în siguranţă”, a povestit ea în interviu acordat lui Nadine Vlădescu.

Interviu video cu Ashley Audrain, autoarea bestsellerului „Îndoiala”: „Este o explorare a fricii şi a maternităţii”

Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici!

DESPRE JEANINE CUMMINS

Jeanine Cummins este autoarea romanelor The Outside BoyThe Crooked Branch și American Dirt, carte publicată în peste 30 de țări. Totodată, Cummins a scris un volum de factură autobiografică, A Rip in Heaven. Jeanine Cummins trăiește în New York cu soțul și cei doi copii.

Despre Pământ american

Considerată a fi cea mai controversată carte a anului 2020, Pământ american, de Jeanine Cummins este o poveste despre viață, despre visuri și despre migrație, despre frica care-i determină pe mexicani să-și părăsească țara și să se refugieze în Statele Unite.

Lydia Quixano Pérez trăiește în orașul mexican Acapulco și este proprietara unei mici librării. Are un fiu în vârstă de opt ani, Luca, lumina ochilor ei, și un soț minunat, jurnalist de profesie. Și cu toate că realitatea dură a cartelurilor începe să-și facă simțită prezența, viața Lydiei este, în principiu, una destul de confortabilă.

Deși știe că nu se vor vinde, Lydia aduce în librărie și o parte dintre cărțile ei favorite. Într-o bună zi, un bărbat intră în magazin și alege câteva cărți, printre care și două dintre preferatele ei. Javier este un erudit și un bărbat fermecător. Ceea ce Lydia nu știe este ca acesta e liderul celui mai nou cartel al drogurilor din oraș. După ce soțul ei publică un articol în care vorbește fără ocolișuri despre proaspătul jefe, viața întregii familii se va schimba radical. Silită să fugă din oraș în urma asasinării soțului și a rudelor sale, Lydia călătorește împreună cu fiul ei cu faimosul tren La Bestia spre nord, către Statele Unite, acolo unde Javier nu-i poate găsi.

Scrisă cu măiestrie, sfâșietoare și încărcată de o profundă umanitate, Pământ american este acel gen de carte care te marchează și te schimbă fundamental, unul dintre cele mai importante romane contemporane.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.