LiteraBlog Interviu VIDEO cu Lori Gottlieb, o scriitoare de renume, dar și o terapeută de renume

Interviu VIDEO cu Lori Gottlieb, o scriitoare de renume, dar și o terapeută de renume

Ne întâlnim cu Lori Gottlieb, o scriitoare de renume, dar şi o terapeută de renume. Acesta este un interviu pentru bine-cunoscutul Festival Internațional de Carte Litera care are loc în fiecare vară. Invităm autori de bestselleruri de la Editura Litera ca să vorbim despre operele lor. Lori Gottlieb a venit astăzi, online, să ne vorbească despre activitatea ei ca terapeut, despre cărţile ei, în special Poate ar fi bine să discuţi cu cineva, şi despre podcastul ei foarte interesant, Dear Therapists, la plural, care este ca un fel de strigăt de ajutor către toţi terapeuţii din lume.

Începe cea de-a II-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Litera

Aflăm chiar de la Lori Gottlieb despre ce înseamnă să fii un terapeut bun, despre cum să gestionezi sentimentele, frustrările, rușine și multe alte subiecte interesante abordate și descusute împreună cu Nadine Vlădescu.

“Ca terapeuţi, cred că încercăm să punem o oglindă în faţa cuiva ca să îi ajutăm să se vadă cum, poate, nu au vrut sau nu au putut să se vadă. Dacă noi nu ne-am uitat noi înşine în acea oglindă cu ajutorul terapeutului nostru, s-ar putea pierde multe. Ar fi posibil să nu fim la fel de eficace, ba chiar am face şi rău. Deci nu este vorba că terapeuţii şi-au rezolvat toate problemele, ci că sunt conştienţi de ce li se întâmplă şi nu ajunge în sala de terapie.”

O carte pe zi: „Poate ar fi bine să discuți cu cineva” de Lori Gottlieb

Lori Gottlieb ne vorbește și despre procesul de schimbare și ce implicații sunt:

“Există tot felul de studii despre cât durează să te schimbi, dar depinde de pasul la care te afli în schimbare şi cât de motivat eşti şi cât de pregătit. Cred că adesea este omisă starea de a fi pregătit. Oamenii pot spune că vor să se schimbe, dar nu înseamnă şi că sunt gata să se schimbe. Atunci trebuie să vedem de unde vine ezitarea, reticenţa la schimbare. Odată ce ajungem la asta, schimbarea devine mult mai uşoară. Dar nu poţi face asta dacă o parte din tine se opune vehement schimbării.”

Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici

Subtitrarea acestui interviu este realizată de Eugenia Neacșu.

Despre Lori Gottlieb

Lori Gottlieb (n. 1966) este psihoterapeută și scriitoare americană. Și-a obținut licența la Universitatea Stanford, apoi masteratul în psihologie clinică la Universitatea Pepperdine. S-a specializat în consilierea de cuplu și de familie. Este autoarea volumului Maybe You Should Talk to Someone (Poate ar fi bine să discuți cu cineva), pe care ABC l-a transformat într-un serial de televiziune, și a bestsellerului StickFigure: A Diary of My Former Self (Jurnal al celei care amfost). Ține o rubrică săptămânală în revista The Atlantic, în cadrul căreia oferă consiliere psihologică, dar a scris și articole pentru publicații precum The New York Times, Time People, Elle, Glamour și Cosmopolitan. Lori Gottlieb este invitată deseori ca expertă în sănătate mintală la emisiuni de radio și televiziune – The Today Show, Good Morning America,The CBS Early Show. Este de asemenea invitată frecvent la emisiunea All Things Considered a Postului Național de Radio din SUA, iar conferința pe care a susținut-o la TED Talk a fost una dintre cele mai urmărite din anul 2019.

Despre Nadine Vlădescu

Nadine Vlădescu este traducătoare și interpretă de conferință și gazda podcastului Litera, #CuVoceTare.

Despre Poate ar fi bine să vorbești cu cineva

Te-ai întrebat vreodată la ce se gândește terapeutul tău? Acum poți afla, căci Lori Gottlieb ne invită în lumea ei din postura de psihoterapeut, dar și din cea de pacientă, analizând adevărurile și minciunile pe care ni le spunem nouă, dar și celor din jur, în timp ce oscilăm între iubire și dorință, sens și mortalitate, vină și iertare, teamă și curaj, speranță și schimbare.

Credit foto: Cristina Venedict

Despre Femei care caută prea mult

Ai un loc de muncă de care ești mulțumită, ai prieteni minunați și un cămin confortabil. Ce dacă nu ți-ai găsit încă „alesul“? Va apărea într-o bună zi, nu-i așa? Și totuși, ce se întâmplă dacă el nu apare? Sau ce se întâmplă dacă Domnul Perfect a fost, la un moment dat, chiar în fața ta, dar ai trecut pe lângă el?

Rămasă încă singură în jurul vârstei de 40 de ani, Lori Gottlieb a început să se întrebe ce anume aduce împlinirea sentimentală de lungă durată. În cartea de față, ea explorează o dilemă foarte frecventă – cum să găsim echilibrul dintre aspirația către o căsnicie fericită și lista foarte lungă de criterii pe baza cărora excludem în mod nejustificat o mulțime de bărbați foarte buni. Pentru a găsi răspunsul, Lori Gottlieb pornește în propria ei călătorie în căutarea iubirii, descoperind multe pilde înțelepte și perspective surprinzătoare în dialogul cu sociologi, psihologi și neurobiologi, dar și cu bărbați și femei – singuri și căsătoriți – de toate vârstele.

Femei care caută prea mult este o radiografie profundă și revelatoare, amuzantă și extrem de sinceră a relațiilor moderne, precum și un semnal de alarmă pentru femeile singure, care ar trebui să devină mai realiste în căutarea bărbatului perfect.

Credit foto: Cristina Venedict

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.