Citește un fragment din „8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea“, de Jay Shetty
„8 reguli ale iubirii. Cum să o găsești, să o păstrezi și să renunți la ea“, de Jay Shetty, este noua apariție editorială Litera, colecția Introspectiv. Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe litera.ro
Autorul bestsellerului Gândește ca un călugăr ne oferă un ghid revelator despre fiecare etapă a romantismului, inspirându-se din înțelepciunea veche și din știința nouă. Nimeni nu te pune să te așezi pe un scaun ca să te învețe cum să iubești. Prin urmare, ne trezim adesea implicați în relații și nu ne putem baza decât pe ceea ce am aflat din filmele romantice și din cultura pop. Până acum.
Citește și: Q&A cu Jay Shetty
În loc să prezinte dragostea drept un concept eteric sau o colecție de clișee, Jay Shetty demonstrează că există pași specifici, ușor de făcut, care ne pot ajuta să ne dezvoltăm calitățile necesare practicării și cultivării iubirii mai bine decât oricând. Ne dezvăluie cum să câștigăm și să pierdem împreună, cum să definim dragostea și de ce să nu clacăm după o despărțire. Inspirat de înțelepciunea vedică și de știința modernă, abordează întregul ciclu al relației, de la primele întâlniri la traiul împreună, de la despărțire la momentul în care o iei de la capăt. Și ne arată cum să evităm să cădem în capcana promisiunilor goale și a partenerilor care nu aduc împlinire. Trăind conform celor opt reguli ale lui Jay Shetty, ne putem iubi pe noi înșine, partenerul și lumea, mai mult decât am crezut vreodată că ar fi posibil.
Citește un fragment în traducere de Alexandru Cormoș
„Care este diferența dintre a plăcea și a iubi?“, întreabă un elev. Profesorul îi răspunde: „Când îți place o floare, o culegi. Când iubești o floare, o uzi în fiecare zi.“ Dialogul acesta care e deseori citat ilustrează una dintre ideile mele preferate despre iubire. Ne simțim atrași de frumusețe – tânjim după ea – și o dorim pentru noi. Aceasta este floarea pe care o culegem și de care ne bucurăm. Însă, asemenea florii rupte, atracția se ofilește în cele din urmă și o aruncăm la gunoi. Atracția care se transformă în iubire are nevoie de mai multă îngrijire. Când ne dorim să păstrăm vie o floare, nu o rupem ca să o punem în vază. Îi oferim lumină naturală, pământ și apă. Și numai când ai grijă de floare zi de zi și când îți dai silința să o păstrezi vie, te bucuri pe deplin de frumusețea ei – de prospețimea, de culoarea, de mirosul și de momentul în care înflorește.
Observi detaliile delicate ale fiecărei petale. Vezi cum reacționează la fiecare anotimp. Te bucuri și ești mulțumit când apare un boboc nou și simți un fior de plăcere când înflorește.
Suntem atrași de iubire așa cum suntem atrași de o floare – la început de frumusețea și de farmecul ei –, dar singura cale prin care putem să o păstrăm vie este printr‐o permanentă grijă și atenție. Iubirea presupune un efort zilnic. În această carte îmi doresc să dezvolt cu tine deprinderea iubirii. Îți voi prezenta practici, mentalități și instrumente care te vor ajuta să iubești într‐un mod care să te recompenseze zilnic, anotimp după anotimp.Se spune că cea mai mare dorință a omului este să iubească și să fie iubit. Credem în iubire – este în firea noastră să fim atrași de povești de iubire, să ne dorim să trăim propriile povești de dragoste și să sperăm că iubirea adevărată este posibilă. Însă mulți dintre noi știm și cum este să fim floarea care a fost ruptă și pusă în apă, care pe urmă s‐a ofilit și nu a mai înflorit. Poate că ai trăit asta sau poate că ai rupt și ai aruncat și tu câteva flori la viața ta. Sau poate nu ai găsit încă dragostea și încă o cauți. Dezamăgirile se pot manifesta în numeroase feluri: crezi că ești îndrăgostit, după care ești dezamăgit. Crezi că a fost vorba de iubire și ai descoperit în cele din urmă că a fost doar poftă trupească. Ai fost convins că a fost iubire, dar ai descoperit că a fost o minciună. Te‐ai așteptat ca dragostea să dureze, dar ea s‐a destrămat sub ochii tăi. Poate că angajamentele ne sperie, poate că alegem oameni care se feresc de așa ceva din teamă sau poate că avem standarde prea ridicate și nu le dăm altora o șansă. Poate ne gândim încă la un fost iubit sau poate doar am avut un șir de ghinioane. În loc să cazi în plasa promisiunilor false sau a unor parteneri care nu te împlinesc, în loc să te simți înfrânt sau deznădăjduit, în loc să ai inima frântă, vreau să trăiești iubirea expansivă care speri să existe.
Dragostea romantică este totodată familiară și complexă. A fost văzută și descrisă în nenumărate moduri de‐a lungul timpului și în toate culturile. Psihologul Tim Lomas, lector în Programul de Dezvoltare Personală de la Universitatea Harvard, a analizat 50 de limbaje și a identificat 14 tipuri unice de iubire. Grecii antici spuneau că există șapte tipuri fundamentale: Eros, care este dragostea sexuală sau pasională; Philia, sau prietenia; Storge, sau iubirea familială; Agape, iubirea universală; Ludus, iubirea detașată, fără angajamente; Pragma, care se bazează pe datorie sau alte interese; și Philautia, care este iubirea de sine. O analiză a literaturii chineze de acum 500 până la 3 000 de ani scoate la iveală multiple forme de iubire, de la cea pasională și obsesivă la cea devotată și ocazională. În tamilă există mai bine de 50 de cuvinte pentru diverse forme și nuanțe ale dragostei, precum dragostea ca binecuvântare, dragostea dintr‐o relație împlinită și o senzație de topire lăuntrică datorită unui sentiment de iubire. În japoneză, termenul koi no yokan descrie senzația de a întâlni pe cineva prima oară și de a simți că îți este scris să te îndrăgostești de acea persoană, iar kokuhaku descrie o declarație de angajament de a iubi. În limba boro din India, onsra descrie cunoașterea că o relație va păli.
Cultura noastră descrie iubirea în numeroase feluri. Dacă ne uităm la topul Billboard cu primele 50 de melodii despre dragoste din toate timpurile, ni se spune că este un sentiment de mâna a doua (Tina Turner), un roller‐coas-ter (Ohio Players), o mahmureală (Diana Ross), un lucru mic și nebunesc (Queen), ceea ce a făcut‐o pe Beyoncé să pară nebună, iar Leona Lewis suferă continuu din cauza ei. Filmele o idealizează, însă rareori aflăm ce se întâmplă dincolo de „fericiți până la adânci bătrâneți“. Având în vedere că suntem înconjurați zilnic de atât de multe perspective, portretizări și parabole despre iubire, vreau ca această carte să te ajute să ajungi la propria definiție și să‐ți dezvolți abilitățile de a o practica și de a te bucura de ea în fiecare zi.”
Citește și: Booktube: „8 reguli ale iubirii“, de Jay Shetty. Episodul 3
Ce spun criticii despre 8 reguli ale iubirii
„«8 reguli ale iubirii» te conduce pas cu pas în căutarea iubirii pe măsură ce construiești o bază mai întâi în tine, apoi în alții și în cele din urmă în lume.“, JENNIFER LOPEZ
„Jay Shetty își călăuzește cititorii prin călătoria complicată a dragostei, surprinzând minunat imperfecțiunile alegerilor și provocărilor noastre.“, ESTHER PEREL
„Un ghid excelent pe calea ascendentă a iubirii către bucurie și împlinire.“, DEEPAK CHOPRA
„În acest volum genial, care spulberă mituri, Jay Shetty combină înțelepciunea veche și știința modernă pentru a ne arăta cum putem găsi – în noi înșine și în alții – dragostea pe care o merităm cu toții.“, LORI GOTTLIEB
„Jay Shetty scrie cu un condei plin de adevăr și înțelepciune despre dragoste și viață.“, SHAWN MENDES
Despre Jay Shetty
Jay Shetty este autor de bestsellere, povestitor premiat, podcaster și fost călugăr, dedicat ajutării oamenilor spre a-și educa mintea pentru pace și scop în viață în fiecare zi. În 2017 a fost inclus în topul Forbes 30 Under 30 al celor mai influente personalități pentru impactul său deosebit în media. Videoclipurile sale virale au fost vizualizate de mai mult de zece miliarde de ori și este urmărit de peste 50 de milioane de oameni pe social media. În 2019, Jay a creat On Purpose, în prezent podcastul #1 de sănătate și wellness din lume. A fost speaker în toată lumea, invitat de Google, Microsoft, Netflix și American Express, printre mulți alții. Peste două milioane de persoane au frecventat școala sa online, iar comunitatea sa Genius Coaching oferă programări săptămânale pe teme de sănătate și wellness miilor de membri din peste 100 de țări. Jay este Chief Purpose Officer la Calm și a fondat Joyo Tea împreună cu soția lui, Radhi.