LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? Sfaturi practice pentru zile cu susul in jos“, de Dr. Julie Smith

Citește un fragment în avanpremieră din „De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? Sfaturi practice pentru zile cu susul in jos“, de Dr. Julie Smith

După o îndelungată experiență de psihoterapeută, Dr. Julie Smith vine în întâmpinarea oamenilor din cele mai diverse medii sociale și profesionale, propunându-și să-i învețe cum să treacă peste obstacolele vieții de zi cu zi și cum să se îngrijească de sănătatea lor mintală și emoțională.

De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? este volumul ei de debut și oferă un set de instrumente terapeutice care te vor ajuta să-ți consolidezi starea de bine și să ți-o păstrezi chiar și în cele mai grele momente ale vieții. Sfaturile și tehnicile propuse în paginile ei îți vor fi de folos ca să-ți sporești rezistența în fața problemelor cotidiene, să-ți gestionezi stările de anxietate și depresie, să-ți consolidezi încrederea în forțele proprii, să-ți găsești motivația și, nu în ultimul rând, să înveți să-ți ierți propriile greșeli.

Pornind de la ideea fundamentală că sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică, Dr. Julie oferă strategii și tehnici verificate științific ce te vor ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează mintea omenească, oferindu-ți perspectivele și punctele de sprijin necesare pentru a avea grijă în fiecare zi de starea ta de bine și de sănătatea ta mintală. Plină de sfaturi înțelepte și extrem de utile, De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum? este cartea care îți poate schimba viața!

Credit foto: Cristina Venedict

Citește un fragment în traducere din limba engleză de Carmen Neacșu

PARTEA I

Toată lumea are zile proaste.

Toată lumea!

Însă diferența o face frecvența cu care apar aceste zile proaste, precum și gradul de severitate al proastei dispoziții.

Un lucru de care am ajuns să-mi dau seama de când lucrez ca psihologă este că oamenii se confruntă deseori cu stări proaste, dar nu suflă o vorbă nimănui despre asta. Prietenii și familia lor nu află niciodată. Își ascund stările, caută să le ignore și să împlinească așteptările celorlalți. Uneori oamenii ajung la terapie după ani întregi în care au procedat așa.

Au sentimentul că e ceva în neregulă cu ei. Se compară cu acele persoane care par să fie într-o formă bună tot timpul. Care zâmbesc mereu și sunt aparent pline de energie.

Ajung să creadă că unii oameni sunt pur și simplu așa de la natură și că fericirea ține de tipul de personalitate pe care-l ai. Și că nu e nimic de făcut în privința asta.

Dacă vezi stările proaste ca fiind pur și simplu rezultatul unui defect al creierului tău, vei ajunge să crezi că nu poți schimba nimic în legătură cu ele, așa că nu vei face decât să le ascunzi de ceilalți. Îți vei vedea de treburile zilnice, făcând tot ce se cade să faci, zâmbind tuturor celor cărora trebuie să le zâmbești, dar în tot acest timp te vei simți oarecum pustiu pe dinăuntru, mereu apăsat de acea stare proastă, incapabil să te bucuri de lucruri așa cum ni se spune că ar trebui s-o facem.

Observă-ți temperatura corporală. Vei constata fie că te simți perfect, fie că-ți e prea cald sau prea frig. Senzația de căldură sau de frig ar putea fi semnul unei infecții sau al unei boli, dar ar putea la fel de bine să aibă legătură cu mediul ambiant. Poate că ți-ai uitat jacheta, aceasta fiind de obicei suficientă pentru a te proteja de frig. Poate că s-a înnorat și a început să plouă. Poate că ți-e foame sau ești deshidratat. Când alergi după autobuz, observi că te încălzești. Temperatura corpului e influențată de mediu, atât de cel interior, cât și de cel exterior, dar avem și noi înșine puterea de a o influența. Cam la fel stau lucrurile și în privința stării noastre de spirit. Atunci când avem o stare proastă, aceasta ar putea să fi fost influențată de diverși factori din lumea interioară sau exterioară, însă, atunci când înțelegem care sunt acele influențe, putem să folosim aceste informații pentru a ne schimba starea și pentru a o aduce mai aproape de cum ne-am dori să fie. Uneori înțelegem că tot ce avem de făcut este să ne luăm o haină și să alergăm după autobuz. Alteori înțelegem că e vorba despre altceva.

Un fapt pe care știința ni l-a confirmat și pe care oamenii îl învață adesea în decursul terapiei este că avem o putere de a ne influența emoțiile mai mare decât credeam.

Asta înseamnă că putem face ceva real pentru a ne recăpăta starea de bine și a ne ocupa singuri de sănătatea noastră psihică. Lucrul acesta ne amintește că starea noastră de spirit nu e fixă și că nu ne definește; e doar o senzație pe care o experimentăm.

Nu înseamnă însă că putem să eradicăm depresia sau stările de spirit proaste. Viața ne va face mereu să ne confruntăm cu obstacole, cu suferință și cu pierderi, iar toate acestea se vor reflecta în starea noastră de sănătate, fizică și mintală. Dar mai înseamnă și că putem să ne confecționăm o trusă cu unelte care să ne vină în ajutor. Cu cât ne vom obișnui mai mult să le folosim, cu atât mai pricepuți vom deveni în mânuirea lor. Așa că, atunci când viața ne va scoate în cale probleme care ne afectează foarte mult starea de spirit, vom avea ceva la care să apelăm.

Conceptele și abilitățile descrise în această carte sunt potrivite oricui. Cercetările arată că ele îi ajută pe cei cu depresie, dar nu sunt un medicament pentru care să ai nevoie de rețetă. Sunt deprinderi de viață. Instrumente pe care le putem folosi cu toții pentru a gestiona fluctuațiile stărilor noastre de spirit, fie ele mai mici sau mai mari. Pentru cei care se confruntă cu afecțiuni psihice severe sau de durată, cel mai bine e să învețe deprinderi noi cu sprijinul unui specialist.

Ce spun criticii despre De ce nu mi-a spus nimeni asta pana acum?

„O carte inteligentă, profundă și directă. Dr. Julie Smith este nu doar o expertă în psihologie, ci și prietena de care avem cu toții nevoie.“ (Lori Gottlieb, autoarea bestsellerelor Poate ar fi bine să discuți cu cineva și Femei care caută prea mult)

Despre Julie Smith

Dr. Julie Smith este psihologă cliniciană în Hampshire și totodată o profesionistă în sănătatea mintală care și-a găsit calea spre oameni în mediul online, prin intermediul blogului său. Și-a dedicat întreaga carieră stării de bine a adulților și, în general, misterioasei și complexei minți omenești. Misiunea ei este să-i ajute pe oamenii aflați în cele mai neplăcute perioade ale vieții lor, fie că e vorba de sportivi de performanță sau celebrități, fie că e vorba de oameni obișnuiți: studenți la început de drum, părinți, antreprenori, militari de carieră. Mai mult decât atât, Dr. Julie și-a propus să facă educația psihologică disponibilă online, astfel încât la sfaturile ei fundamentate științific să ajungă cât mai multe persoane care, dintr-un motiv sau altul, nu au acces la terapie.

Dr. Julie, o adevărată vedetă online, este colaboratoare a Serviciului Național de Sănătate și a Ministerului Apărării din Marea Britanie. Dispune de o serie vastă de tehnici pe care le adaptează în funcție de fiecare client în parte, printre acestea numărându-se terapia cognitiv-comportamentală, terapia centrată pe compasiune, terapia prin acceptare și angajament, terapia cognitiv-analitică, terapia dialectic-comportamentală și interviul motivațional.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.