LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Gustul dulce de acasă“, de Charmaine Wilkerson

Citește un fragment în avanpremieră din „Gustul dulce de acasă“, de Charmaine Wilkerson

Gustul dulce de acasă, de Charmaine Wilkerson, a apărut la Editura Litera în colecția „Buzz Books“. Romanul de debut al lui Charmaine Wilkerson vorbește despre felul în care moștenirea unor trădări, secrete și amintiri poate influența relațiile și istoria.

Nu ne putem alege moștenirea.

Dar putem alege ce vom deveni?

În California zilelor noastre, Eleanor Bennett le lasă celor doi copii ai ei, Byron și Benny, o moștenire tulburătoare: un tort cu fructe tradițional din Caraibe, preparat după o rețetă străveche, precum și o înregistrare audio. În mesajul ei, Eleanor le împărtășește o poveste tumultuoasă despre o tânără înotătoare care fuge de pe insula unde s-a născut și a crescut, fiind suspectă de comiterea unei crime. Istoria sfâșietoare dezvăluită pas cu pas de Eleanor, secretele încă ascunse și misterul unui copil demult pierdut pun la grea încercare tot ceea ce au știut până atunci cei doi frați, cu privire la descendența lor și la propria identitate.

Vor putea, oare, Benny și Byron să redevină la fel de apropiați cum au fost cândva, să reconstituie întreaga poveste de viață a lui Eleanor și să împlinească ultima dorință a mamei lor, aceea de a împărți o felie din tortul cu fructe, la momentul potrivit? Vor reuși mărturisirile mamei lor să-i aducă laolaltă sau îi vor face să se simtă mai singuri și mai pierduți ca niciodată?

Profund evocator și magistral scris, Gustul dulce de acasă este un extraordinar periplu prin viața unei familii al cărei destin este schimbat pentru totdeauna de alegerile matriarhei sale.

Citește un fragment în traducere din limba engleză de Silvia-Alexandra Munteanu

ACUM

2018

Ea e aici.

Byron aude ușile liftului deschizându‑se. Primul instinct este să se repeadă la sora lui și s‑o îmbrățișeze. Dar când Benny se apleacă să‑l îmbrățișeze, Byron o respinge, apoi se întoarce și bate la ușa de la biroul avocatului. Simte mâna lui Benny pe brațul lui și și‑l scutură ca să scape de ea. Benny stă acolo, cu gura căscată, dar nu spune nimic. Și ce drept ar avea să spună ceva, orice? Byron nu o mai văzuse pe Benny de opt ani. Și acum, mama lor se dusese pentru totdeauna.

La ce se aștepta Benny? Dintr‑o ceartă de familie, a iscat un război rece. Nu mai conta toată discuția aia despre respingerea societății și despre discriminare și alte prostii. Byron e de părere că orice problemă ai avea pe lumea asta, poți găsi pe cineva care să te înțeleagă. Și timpurile se schimbă. Chiar de curând, a fost un studiu la știri despre oameni ca Benny.

Oameni ca Benny.

Studiul spunea că e un drum greu pentru oameni ca ea. Dar nu va primi compasiunea lui Byron, în nici un caz. Benedetta Bennett a renunțat la această favoare cu mulți ani în urmă, când a întors spatele familiei, deși ea pretinde că a fost exact pe dos. Măcar de data asta, a catadicsit să‑și facă apariția. În urmă cu șase ani, Byron și mama lui stăteau în biserică, lângă sicriul tatălui, în Los Angeles, așteptând‑o în zadar pe Benny să vină. Mai apoi, lui Byron i s‑a părut că a văzut‑o pe sora lui scrutând cimitirul, de la depărtare, de pe bancheta din spate a unei mașini. Trebuie să ajungă în câteva clipe, s‑a gândit el. Și totuși, nici urmă de Benny. Doar un mesaj‑text de la ea, zicând: Îmi pare rău. După care, nimic. Luni la rând. Și apoi ani la rând.

Cu fiecare an care trecea, era din ce în ce mai puțin sigur că Benny fusese acolo în ziua aceea sau că măcar avusese cândva vreo soră.

Că avusese cândva o surioară dolofană, zvăpăiată, care se ținea după el prin toată casa.

Că ea îl ovaționase cândva la competițiile naționale.

Că auzise cândva vocea ei aclamându‑l, în timp ce i se înmâna diploma de doctor.

Că existase cândva o vreme când nu se simțise ca acum. Orfan și plin de furie.

BENNY

Avocatul mamei sale deschide ușa, iar Benny privește dincolo de el, așteptându‑se parcă să o vadă pe mama ei în cameră. Dar acum nu au rămas decât Benny și Byron, iar Byron nici măcar nu vrea să se uite la ea.

Avocatul le spune ceva despre un mesaj de la mama lor, dar Benny nu se poate concentra, se uită încă la Byron, la șuvițele grizonante din părul lui, care altădată nu erau acolo. Și totuși, de ce a împins‑o așa? E un bărbat de patruzeci și cinci de ani, nu un puști de zece. În toți anii ăștia, fratele ei mai mare nu a îmbrâncit‑o și nu a lovit‑o niciodată, nici măcar când era mică și se repezea și mușca precum un cățel.

Iată prima amintire a lui Benny despre Byron: stau împreună pe canapea, ea ghemuită la brațul fratelui său, el citindu‑i povești de aventuri dintr‑o carte. Picioarele îi ajung deja la podea. Se oprește și o ciufulește pe Benny, o trage de ureche, o ciupește de nas, o gâdilă până se sufocă de atâta râs, până se prăpădește de fericire.

MESAJUL

Mama lor le‑a lăsat un mesaj, îi anunță avocatul. Pe avocat îl cheamă domnul Mitch. Vorbește cu Byron și Benny de parcă i‑ar ști de‑o viață, deși Byron își amintește că l‑a mai întâlnit doar o dată, când mama lui avea nevoie de ajutor să ajungă în oraș după accidentul de anul trecut, cel despre care prietenul lui, Cable, insista că nu fusese, de fapt, un accident. Byron a condus‑o pe mama lui până în biroul domnului Mitch, apoi s‑a întors și a așteptat‑o în mașină. Stătea acolo și privea niște copii dându‑se cu skateboardul, rulând pe trotuar de la un capăt la altul, până când un polițist a venit să‑i bată‑n geam.

Asta i se întâmplase atât de des lui Byron de‑a lungul vieții sale adulte, încât uneori uita să‑și mai facă griji. Și totuși, în majoritatea timpului, de câte ori se apropia vreun polițist de el sau era tras pe dreapta, sângele îi năvălea în corp, o cascadă care ducea cu ea secole de istorie, amenințând să‑i înghită pământul de sub picioare. Studiile lui de cercetare, cărțile lui și toată activitatea de pe rețelele de socializare, conferințele, bursa pe care voia s‑o înființeze, toate ar fi putut dispărea într‑o secundă de neînțelegere.

Abia mai târziu, după ce polițistul a deschis portbagajul mașinii sale de patrulare și a venit cu un exemplar al celei mai recente cărți scrise de el (Ați putea să îmi dați un autograf?), Byron și‑a dat seama că un adult care stătea singur în mașină urmărind niște puștani cum se dau cu skateboardul pe trotuar ar fi putut stârni ceva suspiciuni indiferent de culoarea pielii lui. Bun, înțelegea asta, nu era mereu vorba că e un bărbat de culoare. Deși, în majoritatea cazurilor, cam așa stătea treaba.

– Vreau să vă avertizez, spune domnul Mitch. Are legătură cu mama voastră. Vă rog să vă pregătiți.

Să ne pregătim?

Să ne pregătim pentru ce? Mama lor a murit deja. Mama lui.

Nu vede ce anume ar putea schimba semnificativ situația.

Ce spun criticii despre Gustul dulce de acasă

„«Gustul dulce de acasă» este o poveste multigenerațională, cu personaje puternice și care merită savurată pe deplin… un roman incitant și emoționant.“ (TIME)

Deopotrivă savuros și extrem de inteligent, «Gustul dulce de acasă» este un succes garantat.“ (Taylor Jenkins Reid)

Rafinat și expansiv, «Gustul dulce de acasă» m-a prins de la prima pagină și nu mi-a mai dat drumul până la final. Este un roman despre formarea și reformarea unei familii, precum și despre oamenii, locurile și evenimentele care ne pot influența moștenirea, fără ca noi să știm acest lucru. Un debut fascinant și pătrunzător al unei noi voci literare de impact.“ (Naima Coster)

Am fost captivată pe loc de această poveste multigenerațională despre identitate, familie și sentimentele de atracție și de respingere față de casă. Romanul acesta are o inimă uriașă în centrul său, iar eu i-am simțit bătăile la fiecare pagină. Ce debut remarcabil!“ (Mary Beth Keane)

O carte uimitoare, care se citește pe nerăsuflate, cu personaje autentice și în care te regăsești. O recomand din tot sufletul. Un debut incredibil.“ (Louise Hare)

Despre Charmaine Wilkerson

Charmaine Wilkerson este o scriitoare americană care a locuit în Jamaica și este stabilită în Italia. Absolventă a Colegiului Barnard și a Universității Stanford, fostă jurnalistă, a fost premiată pentru povestirile sale apărute în diferite reviste și antologii. Gustul dulce de acasă (Black Cake, 2022) este romanul ei de debut.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.