LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Puterea rezilienței”, de Rick Hanson și Forrest Hanson

Citește un fragment în avanpremieră din „Puterea rezilienței”, de Rick Hanson și Forrest Hanson

Puterea rezilienței. Cele 12 secrete ale unei vieți calme, echilibrate și împlinite, de Rick Hanson și Forrest Hanson este noua apariție editorială Litera, colecția Introspectiv. Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe litera.ro

În zilele noastre, e greu să ne bazăm pe lumea exterioară. Așadar, este vital să ne dezvoltăm aptitudini interioare precum tăria de caracter, recunoștința și compasiunea – cheia către reziliență și o stare de bine pe termen lung într-o lume aflată în continuă schimbare. Adevărata reziliență înseamnă mult mai mult decât a îndura condiții îngrozitoare. Avem nevoie de reziliență zi de zi pentru a ne dezvolta într-o familie, a avea un loc de muncă, a face față stresului sau problemelor de sănătate, a gestiona relațiile cu ceilalți, a ne vindeca de dureri vechi și pur simplu pentru a merge mai departe.

Făcând apel la combinația sa caracteristică de neuroștiințe, mindfulness și psihologie pozitivă, autorul de bestsellere New York Times Dr. Rick Hanson îți arată cum să-ți dezvolți douăsprezece aptitudini interioare vitale, programate în sistemul tău nervos. Atunci, indiferent ce greutăți îți rezervă viața, vei fi în stare să te simți mai puțin stresat, să urmărești încrezător oportunitățile care apar și să-ți păstrezi calmul în fața problemelor.

Citește și: Fragment în avanpremieră din „Revoluția longevității”, de Daniel Levitin

Acest ghid practic este plin de sugestii concrete, exerciții experimentale, exemple personale și informații despre creier. De asemenea, include moduri eficiente de a interacționa cu ceilalți și de a repara și aprofunda relațiile importante.

Prietenoasă, încurajatoare și realistă, abordarea pas cu pas a autorului se bazează pe știința neuroplasticității pozitive. Astfel, învățăm cum putem depăși prejudecata negativă a creierului și cum ne putem elibera de gândurile și sentimentele dăunătoare.

CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DE Irina‐Marina Borțoi

„Una dintre cele mai importante experiențe din viața mea a avut loc când aveam șase ani. Familia mea locuia în Illinois, la marginea lanurilor de porumb. Îmi amintesc că stăteam afară într‐o seară, uitându‐mă la apa de ploaie din șanțurile lăsate de tractoare, apoi am privit spre casa noastră. M‐am simțit melancolic și trist, gândindu-mă la furia dinăuntrul ei. Pe dealurile îndepărtate erau lumini care licăreau, casele altor familii, poate mai fericite.

Astăzi, ca adult, înțeleg că părinții mei erau oameni iubitori și decenți, care trebuiau să facă față propriilor factori de stres și că am avut o copilărie norocoasă în multe privințe. Tata avea o slujbă grea, iar mama era ocupată cu sora mea și cu mine. Nu îmi amintesc ce s‐a întâmplat în casa noastră în seara aceea. E posibil să fi fost doar o ceartă obișnuită. Dar îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri că am simțit senzația de grijă față de mine. Mă simțeam rău, sentimentele acelea contau, și voiam să mă ajut să mă simt mai bine. Mulți ani mai târziu, am aflat că aceasta era compasiunea – recunoașterea durerii prin dorința de a o alina – care poate fi oferită propriei persoane, la fel de bine cum poate fi oferită altora.

Îmi amintesc foarte limpede că am știut că va ține de mine să trec de acea perioadă din fața mea și să găsesc luminile, oamenii și fericirea pe care mi le doream. Îmi iubeam părinții și nu eram împotriva nimănui. Dar eram alături de mine însumi. Eram hotărât – atât cât poate fi un copil, dar și un adult – să am o viață cât mai bună cu putință.

Propriul meu traseu al stării de bine a început prin compasiune, așa cum se întâmplă în cazul multor oameni. Compasiunea față de tine este fundamentală, căci dacă nu îți pasă de cum
te simți și nu vrei să faci ceva în această privință, e greu să depui efort să obții fericire și reziliență. Compasiunea este atât moale, cât și dură, adică elastică. De exemplu, studiile arată că atunci când oamenii simt compasiune, zonele planificării motorii din creier încep să se pregătească de acțiune.

Compasiunea este o resursă psihologică, o aptitudine interioară. În acest capitol, vom explora cum să‐ți dezvolți compasiunea și să o folosești în favoarea ta, iar în capitolele următoare vom vedea cum să oferi compasiune și altora.

Fii alături de tine

Atunci când îi tratăm pe ceilalți cu respect și atenție, de obicei, iese la suprafață tot ce e mai bun în ei. La fel s‐ar întâmpla și dacă ne‐am putea trata la fel pe noi înșine.

Și totuși, majoritatea suntem prieteni mai buni pentru alții decât pentru noi. Ne pasă de durerea lor, vedem calitățile pe care le au și îi tratăm corect și cu bunăvoință. Dar ce fel de prieten ești cu tine? Mulți oameni sunt duri cu ei înșiși, critici, născocind lipsuri și îndoindu‐se de sine, călcându‐se în picioare în loc să se construiască.

Imaginează‐ți că te‐ai trata pe tine așa cum ai trata un prieten. Ți-ai arăta încurajare, afecțiune, înțelegere și te‐ai ajuta să te vindeci și să te dezvolți. Gândește‐te cum ar arăta o zi obișnuită dacă ai fi de partea ta. Cum ar fi să‐ți apreciezi bunele intenții și sufletul bun, să nu te judeci atât de critic?

Cultivă‐ți bunătatea față de tine

Ne ajută să înțelegem motivele pentru care este deopotrivă corect și important să fii de partea ta. Dacă nu, astfel de convingeri pot prelua controlul: „E un lucru egoist să te gândești la ceea ce vrei“. „Nu meriți iubire“. „În sinea ta, ești un om rău“. „O să dai greș dacă ai visuri mai îndrăznețe“.

În primul rând, există principiul general potrivit căruia ar trebui să tratăm oamenii cu decență și compasiune. Ei bine, printre „oameni“ te numeri și tu. Regula de Aur este o stradă cu două sensuri: trebuie să ne tratăm pe noi înșine așa cum îi tratăm pe ceilalți.

În al doilea rând, cu cât avem mai multă influență asupra cuiva, cu atât avem o responsabilitate mai mare de a trata persoana respectivă cum se cuvine. De exemplu, chirurgii dețin foarte multă putere asupra pacienților lor, așa că au o datorie extraordinară de a fi atenți atunci când îi operează. Cine este persoana pe care o poți afecta cel mai mult? Ești chiar tu, atât tu din clipa aceasta, cât și tu din viitor: persoana care vei fi în minutul următor, săptămâna următoare sau anul viitor. Dacă te gândești la tine ca la o persoană față de care ai o datorie de îngrijire și bunăvoință, ce s‐ar schimba la felul în care vorbești cu tine și în care îți abordezi ziua?

În al treilea rând, a‐ți cultiva starea de bine față de tine are beneficii și pentru ceilalți. Atunci când oamenii își dezvoltă propria stare de bine, de obicei devin mai răbdători, mai cooperanți și mai afectuoși în relațiile lor. Gândește‐te cum le‐ar face bine altora dacă stresul, îngrijorarea, iritarea și liniștea ta ar scădea, iar mulțumirea, liniștea și iubirea ta ar crește.

Poți lua măsuri practice pentru a te ajuta să crezi cu adevărat că e bine să te tratezi cu respect și compasiune. Poți nota afirmații simple – cum ar fi „Sunt de partea mea“ sau „Iau atitudine pentru mine“ sau „Și eu contez“ – și le poți citi cu voce tare pentru tine sau le poți afișa undeva ca să le vezi în fiecare zi. Poți să‐ți imaginezi că îi spui cuiva de ce vei avea mai multă grijă de nevoile tale. Sau îți poți imagina că un prieten, un mentor sau chiar zâna cea bună îți spun să fii de partea ta, apoi lasă-i să te convingă!

Sentimentul de a avea grijă de tine

Când am plecat de acasă la UCLA* în 1969, eram extrem de rațional și aveam o gândire rigidă. Era un mod de a evita să mă simt trist, rănit și îngrijorat, dar pe de altă parte, nici nu simțeam mare lucru. A trebuit să intru în contact cu mine însumi pentru a mă vindeca și a mă dezvolta. California anilor 1970 era centrul Mișcării Potențialului Uman, iar eu m‐am
aruncat cu capul înainte în acest mediu, cu toate că poate părea un pic cam ciudat. (Urlete primordiale! Grupuri de întâlnire! Dezvelește‐ți sufletul la cerere!) Am învățat treptat să intru în contact cu emoțiile mele și cu senzațiile corpului în general. Mai ales, am început să fiu atent la cum este să ajung de partea mea și să simt afecțiune și susținere față de mine însumi, în loc de răceală și critici. A fost bine să fac acest lucru, așa că am continuat. De fiecare dată când mă concentram asupra acestor experiențe pozitive, era ca și cum aș fi lucrat un mușchi și l‐aș fi întărit, iar și iar. Prin repetiție, bunăvoința și încurajările față de mine însumi mi‐au intrat treptat în obicei și au devenit un mod firesc de a fi.

Mulți ani mai târziu, ca psiholog, am învățat cum au funcționat eforturile mele intuitive. Concentrarea și păstrarea experienței unei resurse psihologice – cum ar fi sentimentul de a fi alături de tine – este un mod puternic de a o consolida în creier. Apoi vei duce această aptitudine interioară cu tine oriunde ai merge.

În capitolele despre mindfulness și învățare, voi explica în detaliu cum să‐ți transformi gândurile și sentimentele în aptitudini durabile în interior: baza adevăratei reziliențe. Esența este simplă: mai întâi, experimentează ceea ce vrei să dezvolți în tine – cum ar fi compasiunea sau recunoștința –, și apoi, concentrează‐te asupra acestui lucru și continuă să‐l pui în practică pentru a-l consolida în sistemul tău nervos.

Acesta este procesul fundamental al modificării pozitive a creierului. Pentru a vedea cum funcționează, încearcă exercițiul din casetă. Durează doar un minut sau două, însă îl poți încetini pentru un efect mai profund. Ca orice lucru pe care îl sugerez, adaptează‐l la propriile tale nevoi. În plus, în viața de zi cu zi, observă când ai o atitudine sau un sentiment de grijă față de tine, apoi păstrează acea experiență câteva momente în plus, simțind‐o în corp, pătrunzând în ea în timp ce și ea pătrunde în tine.”

CE SPUN CRITICII DESPRE Puterea rezilienței

„Dr. Hanson acoperă o cantitate mare de informații utile într-un limbaj ușor de citit, care conține multă înțelepciune. Există exemple specifice despre cum să crești resursele, o carte care merită să fie citită.”, Sandra Prince-Embury, Ph.D., Institutul de Reziliență din Allenhurst

„Clar, cuprinzător și blând, acest volum este un ghid științific de practici simple și înțelepciuni pentru lumea provocatoare cu care ne confruntăm în fiecare zi.”, Daniel J. Siegel, M.D., autor

„Inteligent și bine scris, Resilient oferă un plan clar pentru susținerea fericirii prin construirea unui rezervor de rezistență. Prin sinteza sa profundă a mai multor discipline, Rick Hanson oferă un ghid practic pentru oricine trăiește în vremuri complicate și provocatoare, ceea ce înseamnă că această carte nu ar putea veni într-un moment mai bun.”, Shawn Achor, autorul bestseller-ului New York Times The Happiness Advantage and Big Potential

DESPRE Rick Hanson și Forrest Hanson

Rick Hanson, este psiholog și autor de bestsellere New York Times. Cele șapte cărți ale sale au fost publicate în 31 de limbi, cu peste un milion de exemplare doar în limba engleză. Newsletterele sale gratuite au peste 250.000 de abonați, iar programele sale online au burse disponibile pentru cei cu nevoi financiare. A ținut prelegeri la NASA, Google, Oxford și Harvard. Expert în neuroplasticitate pozitivă, munca sa a fost prezentată pe CBS, NPR, BBC și alte mass-media majore. A început să ofere meditații în 1974 și a predat în centrele de meditație din întreaga lume. El și soția sa locuiesc în nordul Californiei și au doi copii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.