LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din ,,Secretul pacientei” de Loreth Anne White

Citește un fragment în avanpremieră din ,,Secretul pacientei” de Loreth Anne White

,,Secretul pacientei” de Loreth Anne White este noua apariție editorială Litera, colecția Buzz Books. Cartea este disponibilă pe litera.ro și în librării.

Lily Bradley este o psihoterapeută respectată, căsătorită cu un profesor universitar renumit. Soții locuiesc cu cei doi copii ai lor într-o casă de vis din Story Cove, o comunitate strâns unită. Lily duce o viață perfect ordonată, sau cel puțin așa pare. Ca terapeută, știe tot ce ascund oamenii în adâncul sufletului lor. Inclusiv ea însăși.

Într -o zi, senzuala și nonconformista Arwen Harper își face apariția în orășel într-un microbuz Volkswagen vopsit în stil hippy, împreună cu fiul ei de șaisprezece ani. Peste noapte, secretele comunității din Story Cove nu mai sunt în siguranță. Deoarece Arwen Harper ar putea să-și cunoască noii vecini mai bine decât se cunosc ei înșiși.

Acum cineva a murit, și se pare că e vorba de o crimă. Brutală și cu motivații personale. Intră în scenă Rue Duval, o detectivă perspicace și experimentată. Sarcina ei este să demaște secrete, dar Rue se pricepe de minune să le și păstreze.

Pe măsură ce viețile celor trei femei se împletesc inevitabil, un lucru devine limpede: când se pune problema supraviețuirii, oamenii obișnuiți pot săvârși cele mai cumplite lucruri.

CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DE Mihaela-Magdalena Dumitru

LILY
ÎN PREZENT
20 iunie. Luni.


FIȘĂ DE OBSERVAȚIE: TARRYN

Pacientă, 15 ani, prezentată în urma arestării pentru furt din magazine. Pretinde că nu are nevoie de terapie, nu este „nebună“, dar părinții o silesc să participe la „câteva ședințe“ pentru a îndeplini cerințele justiției restaurative.

S‑a crăpat de ziuă cu nori grei. Rafalele de vânt și ploaia lovesc geamurile cabinetului de terapie din casa doctoriței Lily Bradley. Furtuna care s‑a abătut ieri peste petrecerea cu grătar a vecinilor continuă să se manifeste cu aceeași furie. Lily se teme că bătrânul plop care se ridică deasupra magaziei din colțul curții se va prăbuși sub asaltul ploii și ar putea să cadă peste casă. Mai precis peste camera de la mansardă a fiului lor în vârstă de opt ani. Încearcă să nu se gândească la asta acum. Și să nu se întrebe de ce a plecat soțul ei, Tom, să alerge la 5.30 dimineața. Pe întuneric, în timpul furtunii.

Încearcă să nu se gândească la cearta lor îngrozitoare din ziua precedentă. Nici ea, nici Tom nu au conștientizat pe deplin cele petrecute și nici cum li se va schimba viața de acum înainte. Lily nu vrea decât să se concentreze la programările de azi. Înțelege că este o formă de negare. Dar apelul la rutină este modul ei de a supraviețui. Construirea unei vieți perfecte din cărămizile obiceiurilor îi dă senzația de control asupra lumii sale. Are nevoie de rutină. Simte nevoia să aibă mereu frâiele în mână.

Plecarea lui Tom la alergare prin întunericul furtu‑nii nu face parte din rutina familiei Bradley. A văzut că plecase când a trăsnit dis‑de‑dimineață, zgomotul silind‑o să se ridice în capul oaselor. În sclipirea de lu‑mină, a văzut pilota dată în lături pe partea lui de pat. Salteaua era rece. A coborât și a găsit un bilet pe blatul dulapului din bucătărie.

„Mă duc să alerg, să‑mi limpezesc gândurile.“

Încearcă să se concentreze la muncă, la pacienta ei, Tarryn Wingate, care stă așezată pe canapeaua de culoa‑rea fulgilor de ovăz. Scaunul lui Lily este făcut din lemn și piele moale, crem. Design ergonomic. A costat o avere. Dar îl folosește cel puțin opt ore pe zi în timpul ședințelor de consiliere cu clienții ei și are nevoie să se simtă comod. Poartă pantaloni de comandă din in, cu croială largă, și un pulover crem. Perle simple. Părul blond‑auriu este încolăcit într‑un coc ușor la ceafă. Câteva șuvițe atârnă libere. Aspect feminin, dar îngrijit. Profesional. Elegant. Dar abordabil. Alegerile vestimentare fac și ele parte din rutină, din definirea personală, și au rolul de a inspira siguranță și, mai presus de orice, încredere.
Încrederea este cheia de boltă în psihoterapie.
Biroul ei a fost amenajat într‑un mod asemănă‑tor. Ordonat, dar comod. Un spațiu sigur și protector. La fel ca denumirea firmei sale, Cabinetul de Terapie Stejarul, care semnifică un organism solid, dar în curs de dezvoltare, care poate îndura presiunea timpului, ceva care are rădăcini puternice.
Astăzi nu se simte deloc în siguranță.
Rădăcinile ei au fost expuse. Pe dinăuntru este toată o rană. E îngrozită că întreaga ei viață, toate lucrurile pen‑tru care a muncit atât de mult, sunt pe cale să se năruie.
În poală ține un carnețel. În capul paginii a scris: „Tarryn, 7.30 dimineața“.
– Îți mulțumesc că ai venit atât de devreme, spune.
– Pentru mine nu‑i devreme, răspunde adolescenta de cincisprezece ani. V‑am spus data trecută că ajung la piscină înainte de cinci și jumătate, mă antrenez cu echipa de înot înainte de orele de școală.
Tarryn nu e machiată. Jeanșii ei sunt de firmă, la fel și hanoracul. Are părul castaniu, lung până la umeri, strâns într‑o coadă îngrijită. Constituție atletică. Ochi vigilenți. Atitudine ostilă. Încă nu are încredere în Lily.
Lily se silește să surâdă, dar nu spune nimic. Se lasă condusă de tânăra ei pacientă. Poate să priceapă multe despre cineva numai după golurile dintre cuvinte. Și din limbajul trupului.
Tarryn, jenată de tăcerea terapeutei, se foiește pe canapea.
– Deci, de câte ori mai trebuie să vin? V‑am spus deja că am furat puloverul roz și am fost arestată. Și i‑am zis proprietarului că‑mi pare rău.
– Îți pare rău, Tarryn?
Afară huruie un tunet. Ploaia izbește din nou în geamuri. Gândurile lui Lily se întorc ca niște bumeran‑guri la cearta din ajun. „De ce nu s‑a întors acasă până acum?“ Încearcă să nu se uite spre fereastră, la plopul care se clatină periculos în vânt. Vara trecută i‑a spus lui Tom că ar fi bine să‑i taie. El a insistat să aștepte până când ajungeau la maturitate puii de raton care‑și făcuseră cuib în copac. Ratonii au crescut acum și tot acolo trăiesc.
Contează?
– Dacă nu‑ți pare rău cu adevărat, de ce i‑ai spus așa proprietarului?
– Pentru că am fost obligată. Ca parte a procesului de justiție restaurativă.
Lily încuviințează din cap. Așteaptă.
Tarryn lasă privirea în jos, trage de firele care ies din gaura croită cu atenție în jeanșii de firmă.
– Nu‑s nebună, spune într‑un târziu. Doar că nu știu cum ar trebui să se desfășoare chestia asta. Sau cât o să dureze.
– Mi‑ai zis și că ai bani, Tarryn, că ai fi putut cum‑păra puloverul, dacă ai fi vrut. Dar nu mi‑ai zis de ce ai ales să‑l furi.
Tarryn înalță capul încetișor.
– Și dacă nu vreau să vorbesc despre asta?
– Totul depinde de tine. Putem vorbi despre ce vrei. E timpul tău, e spațiul tău. Și să știi că este un spațiu sigur, Tarryn. Este privat. Așa cum am mai zis, orice spui în camera aceasta rămâne în camera aceasta. Confidențialitatea este esențială, ceea ce înseamnă că și relația ta cu mine este așa cum vrei tu s‑o definești. Din nou îți spun, cum am făcut‑o și la prima ședință, dacă se întâmplă să ne întâlnim în afara cabinetului, de tine depinde dacă vrei să mă saluți sau nu, iar eu voi adopta comportamentul pe care mi‑l indici tu.
Un zâmbet șiret curbează buzele fetei.
– Așa cum nu m‑ați băgat în seamă și v‑ați prefăcut că nu mă știți la piscină zilele trecute, când v‑ați adus băiatul la lecția de înot?

Credit foto: Cristina Venedict

Ce spun criticii

„Un thriller psihologic de excepție… Cu o măiestrie desăvârșită, White îl lasă pe cititor să meargă pe ghicite în timp ce ea ridică unul câte unul vălurile de pe o familie aparent perfectă pentru a dezvălui adevărul șocant. Fanii suspansului vor aștepta nerăbdători următoarea carte a acestei autoare talentate.“ Publishers Weekly

„Secretul pacientei oferă o experiență de lectură incredibil de emoționantă… Loreth Anne White este o scriitoare de top, lucru care n-a fost niciodată mai evident decât în cazul acestui roman.“ Mystery & Suspense

„White creează o poveste complexă, multistratificată, care-i va ului pe cititori cu întorsăturile intrigii.“ Criminal Element

„O poveste impresionantă, plină de tensiune și răsturnări de situație, inspirată de o crimă reală petrecută în Canada.“ The Patriot Ledger

„Secretul pacientei este o lectură obligatorie pentru pasionații de ficțiune inspirată din fapte reale. Are o intrigă atât de intensă, personajele sunt atât de fascinante și secretele șocante sunt dezvăluite cu atâta pricepere dramatică, încât n -o veți putea lăsa din mână.“ Jess Lourey

Despre autoare

LORETH ANNE WHITE este autoare de thrillere și de cărți de suspans și mister ajunse pe listele de bestsellere de pe Amazon și din Washington Post, printre ele numărându-se In the Dark, In the Deep, Beneath Devil’s Bridge, Secretul pacientei (The Patient’s Secret), The Maid’s Diary și The Unquiet Bones. Are peste trei milioane de cărți vândute în toată lumea, a fost de trei ori finalistă a Premiului RITA pentru ficțiune literară, câștigătoare a Premiului Daphne du Maurier, finalistă a Premiului Arthur Ellis și i s-au decernat diferite alte premii ale industriei literare. Fostă jurnalistă care a lucrat atât în Africa de Sud, cât și în Canada, acum consideră Canada căminul ei. Locuiește în zona Pacificului de Nord-Vest, împărțindu-și timpul între Victoria, pe Insula Vancouver, stațiunea de schi Whistler din Munții Coastei și o cabană rustică de pe malul unui lac din districtul regional Cariboo. Când nu scrie și nu născocește intrigi literare, o veți găsi pe lac, la ocean sau pe traseele turistice, împreună cu câinele ei, încercând – și nereușind – să evite urșii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.